PHP’ye Giriş

Dincer Degre
DincerDegre
Published in
3 min readMay 24, 2022

Php, ilk olarak 1990’lı yılların ortalarında Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Lerdorf’un amacı kişisel bilgilerini internet üzerinden yayınlamaktır.

O tarihteki teknolojide, günümüzdeki gibi gelişmiş web tasarım yazılımlarının bulunmamasından dolayı , kişisel web sayfası yapmak çok daha zordu. Lerdorf, bundan yola çıkarak kişisel web sayfası yapmak için bir yazılım hazırladı ve adına Personal Home Page (PHP) adını verdi.

Php, Perl dili üzerine kurulu bir dil olarak geliştirilmeye başlanmıştır. Php’ nin çok tutulması üzerine web tasarımcılarının çok ihtiyacı olan, yani form yoluyla ziyaretçiden gelen bilgileri işlemeyi sağlayan eklemeler yapılarak adına PHP/FI (Form Interpreter) adını aldı. Kimileri tarafından programın bu versiyonu Php2 olarak adlandırıldı.

1995 yılının ortalarında Php, Lerdorf’un kurmuş olduğu bir grup tarafından bir kez daha geliştirildi. Bu sefer php, Perl dilindeki fonksiyonlardan tamamen arındırılmış ve Object Oriented (Nesneye Dayalı) bir dil haline getirilmişti.

Php Nedir?

Php, sunucu tabanlı html içine gömülmüş (html-embed) bir betik(script) dilidir. Uzunca anlatmak gerekirse HTML sayfasının içerisine Php kodları gömebilir ve sayfa her ziyaret edilişinde bu kodları çalıştırabilirsiniz. Php, web sunucusunda yorumlanır ve çıktı HTML kodları olarak ziyaretçinin tarayıcısına gönderilir.

Php, Açık Kaynak (Open Source) tabanlı bir yazılımdır. Bunun anlamı kaynak koda erişebilir, hiçbir ücret ödemeden kullanabilir ve kodu değiştirip yeniden dağıtabilirsiniz.

Php birçok veritabanına bağlanmayı destekler. Örnek olarak MySQL, Informix, Oracle, Sybase, Solid, PostgreSQL, Generic ODBC verilebilir ama Php kullanırken kod yazarları genellikte MySQL’u daha sık kullanırlar. Php ile inanılmaz yetenekli, yazılımsal sayfalar oluşturabilirsiniz.

Php ile neler yapılır? nasıl çalışır?

HTML sayfaları statik yapıya sahiptir. HTML‘de ne yaparsanız, sadece yaptığınız şeyleri görürsünüz. Daha doğrusu HTML ‘de kullanıcıdan gelecek olan verileri kullanamazsınız, yani sadece kullanıcılar burada sizin yaptığınız şeyleri görür ve kullanır.

Bundan dolayı kullanıcılar burada pasiftir.PHP’deyse dinamik sayfalar oluşturabilir ve kullanıcıları aktif hale getirebilirsiniz. Kullanıcıdan birşeyler isteyip, kodla bunu yorumlayıp, sistemin ona göre çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Kullanıcı PHP uzantılı dosyayı web istemcisinden çağırdığında HTML içine gömülü olan PHP kodları, serverda bulunan PHP yorumlayıcısı tarafından yorumlanır ve çıktıları HTML ‘nin gömülü yerine HTML ‘nin anlayacağı bir dile çevirir ve çıktı olarak HTML’e benzer bir yapıda ama dinamik bir çıktı alınır. PHP ile yapılabileceklere örnek vermek gerekirse;

Veritabanı bağlantılı uygulamalar, dinamik olarak oluşan grafikler, Kullanıcıya, tarayıcıya ve tarihe göre özel durumlar veya içerikler, tartışma forumları, web tabanlı e-posta uygulamaları, e-ticaret uygulamaları’dır.

Php öğrenmeye nereden ve nasıl başlarız?

Aslında herşeyde olduğu gibi öğrenmeyi istemek PHP’yi öğrenmek için önemli bir adımdır. Seçeceğiniz yol size kalmıştır. İsterseniz internet üzerindeki dersleri bulup, onları okuyarak ve uygulayarak gidebilir, isterseniz bir-iki kitap alıp baştan sona kitabı bitirebiliriz.

Eğer zaman sorunumuz yoksa internet üzerindeki dersleri inceleyerek ve verilen örnekleri yaparak ilerleyebilir ve kendi basit kodlarını yazarak ve bunlarla uğraşarak deneme yanılma yoluyla Php’yi öğrenebilirsiniz.

Eğer zamanımız kısıtlıysa, internet üzerinden kitapları araştırarak, bilen birilerinden hangi kitabı (veya kitapları) almamız gerektiğine dair öneri alarak bir-iki kitapta karar kılmak iyi bir yöntemdir.

Bu kitapları alıp okuduktan sonra Php’yi öğrendim diyemezsiniz. Bu kitaplardan Php’nin genel olarak çalışma prensibini öğrenmiş olursunuz, bunun dışında proje üretmek için varolan örneklere göz atmak ve Php’nin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak gerekecektir.

Php’yi öğrenmek yapacağımız projenin sınırlarıyla eşdeğerdir. Herşeyini öğreneceğim diyenin zaten beyni herşeyi aklında tutmaya yetmez.

--

--