Köpek Gezdirme 101: Önemi ve Faydaları

DogGO App
DogGO Blog
Published in
5 min readOct 8, 2021

Köpeğiniz son zamanlarda evde normalden farklı davranışlar gösteriyor mu? Mesela çok sinirli ve saldırgan mı? Bunu gözlemlediğiniz an, acil köpek dolaştırma eylemine başlayın! Çünkü büyük ihtimalle köpeğiniz evde durmaktan sıkılmıştır.

Düzenli yürüyüş, küçük dostlarımız için olmazsa olmaz bir şey. O zaman gelin köpek gezdirme işinin faydalarına ve nasıl yapılması gerektiğine birlikte bakalım!

Köpek Gezdirme Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evcil hayvanlar, can dostlarımız olsa da, bizi her şeyden çok sevseler de bazen gün içinde çok sinirli olurlar. Bu durum ailenin diğer üyelerini de etkiler. Ailede sürekli bir huzursuzluk, bir tatminsizlik… Eğer böyle bir durumdaysanız, köpeğinizi bir an önce gezdirmeye çıkarın. Çünkü ya gerçekten yürüyüş süresi az gelmiş ya da dostunuz gezdirme sırasında enerjisini tamamen atıp, eve sakin bir şekilde dönemiyor.

Çıkarken yanınıza köpek gezdirme tasması ve kaka poşeti almayı da unutmayın. Aman dikkat!

Köpek gezdirme işi, sabır ve sevgi işidir!
Köpek gezdirme işi, sabır ve sevgi işidir!

Köpek gezdirme, düzenli olarak yapılmadığı takdirde ortaya büyük sorunlar çıkartabilecek kadar önemli bir faaliyet. Çünkü dostunuzun sadece dışarıya çıkması, rahatlaması ve sakinleşebilmesi için yeterli değil. Aynı zamanda dışarıda enerjisini atması, yorulması gerekiyor. Bu yüzden, köpek dolaştırmayı doğru bir şekilde yapmayı da bilmek gerekiyor.

Köpeğinizi gezdirirken, onu sürekli tasmasına bağlı tutmayın. Çünkü bu onun kendine olan güvenini düşürecek, yani onu mutsuz edecektir.

Özgürlük, sırf biz insanlar için değil köpekler için de çok değerli bir his. Bu hissi onun da yaşamasına izin verin. Mesela güvenli ve temiz bir parka/alana denk geldiğinizde tasmasını çıkarın. Bırakın orada doyasıya koşsun, dolaşsın, enerjisini atsın. Bu onu çok mutlu edecek!

Tabii bu özgürlüğü, çok fazla abartmamakta fayda var. Çünkü tasmanın asıl amacı, dostunuzu dışarıda karşılaşabileceği tehlikelere karşı güvende tutmaktır. Köpekler meraklı hayvanlardır. Yaşadığımız dünya ise maalesef bu dostlarımız için çok tehlikeli. Onları bu tehlikeden uzak tutmak, köpek ailelerinin en büyük sorumluluğu.

Köpek gezdirirken köpeğinizle dost olmak isteyen sokak köpekleri ile karşılaşabilirsiniz. Eğer köpeğiniz agresif veya herkesle anlaşamayan bir köpek ise, sokak köpeklerinden uzak tutmaya çalışın. Çünkü dostunuz onlarla anlaşamayıp agresif bir tavır sergileyebilir. Bu da kötü olaylara davetiye açmak demektir. Aman dikkat!

Köpek gezdirmek, sadece dostunuzun boynuna tasmayı takıp birlikte yürümekten ibaret değildir. Köpek gezdirme, en az yürüyüşe ek olarak oyun ve eğlenceyi de içerir!

Küçük dostunuzla, keyifli oyunlar oynayarak yürüyüşünüzü çok daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Böylece hem dostun daha çok yorulur hem de mutlu olur.

Mutlu köpek evde cennet gibi bir huzur ortamının oluşması demektir. Daha ne olsun!

Köpek Yürüyüş Eğitimi Neden Bu Kadar Önemli?

Dostunuz ile yaptığınız ilk yürüyüşlerde hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Bu çok normaldir çünkü henüz birbirinizi yeni yeni tanıyorsunuz. Küçük dostunuzla birlikte sorunsuz ve keyifli gezintilere çıkabilmeniz için aranızda iyi bir bağ kurulması gerekir.

Köpeğin nasıl gezdirilmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olmanız, yürüyüşlerinizin daha güzel geçmesi adına yararlı olacaktır.

Köpek gezdirmenin en huzur verici yanı, yürüyüşten memnun kalan dostunuzun gülen yüzünü görebilmektir.
Köpek gezdirmenin en huzur verici yanı, yürüyüşten memnun kalan dostunuzun gülen yüzünü görebilmektir.

Köpek Yürüyüş Eğitimi Almamış Olanların Yaşadığı Bazı Sorunlar:

Köpek gezdirme hakkında bir bilgi sahibi olmadan, küçük dostuyla gezintiye çıkan köpek aileleri ile muhabbete başladığınızda şu tarz cümleleri duymanız çok muhtemel;

“Ya köpeğim nedense benim yanımda hiç yürümüyor. Beni sevmediğinden şüphelenmeye başladım. Gidiyor uzak uzak, sanki patisel değerlerine hakaret etmişim gibi! Umarım şüphelerimde yanılıyorumdur.”

“Ya benim köpeğim tasmayla yürümüyor. Köpeğimi tasmasız yürüyüşe çıkarmak ise çok tehlikeli… Gerçekten ne yapacağımı bilmiyorum!”

“Köpeğim düz yolda yürümüyor. Nerede yamuk yumuk, pis yol varsa orada yürümek istiyor. Sonra evde tüm yerler çamurlu pati izleriyle doluyor…”

“Köpeğim evden dışarı çıkmak istemiyor. “Gel birlikte gezelim, tozalım, sana pati dostlar bulalım” diyorum ama laf dinlemiyor! Sanırım benim köpek gezdirme yöntemimi sevmiyor. Çünkü bu işin uzmanı olan DogGO Walker’ı daha gelmeden evde tur atıp, yürüyüş öncesi ısınmalara başlıyor.”

“Köpeğimle yürüyüşe çıkıyoruz fakat yolda bir türlü anlaşamıyoruz. Yani ben ne tarafa gidiyorsam o tam tersine gidiyor. Bu yüzden beni sürekli kendi yoluna doğru çekiştiriyor. Bu köpek çekiştirmesi nasıl önlenir? Acil öğrenmem lazım!”

“Köpeğimle yürüyüşe çıkıyoruz, gayet güzel geçiyor diye düşünüyordum. Ta ki eve gelene kadar. Eve gelince, köpeğim yürüyüşten önce ne kadar hareketliyse, yürüyüşten sonra da o kadar hareketli. İlk başta acaba köpeğim çok enerjik olduğu için mi diye düşündüm ama sonra DogGO Walker’ı ile çıktığı yürüyüşlerden, enerjisini atmış ve huzurlu bir şekilde döndüğünü fark ettim. Peki ben bu köpeğimi nasıl yorarım? Biri bana yardım etsin, n’olur!”

Uzun lafın kısası, küçük dostunuzla bu tarz sorunları yaşamamak için, profesyonel bir köpek eğitmeninden hem kendiniz hem de dostunuzun iyiliği için sadece yürüyüş konusunda değil, genel olarak detaylı bir köpek eğitimi almanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca, köpek gezdirme konusunda uzmanlaşmış DogGO Walker’lar, küçük dostlarınızın sokaklarda keyifli vakit geçirmesini sağlıyor.

DogGO ve walker sistemi hakkında detaylı bilgi edinmek için, DogGO uygulamasını Google Play Store ve App Store platformlarından indirerek, Müşteri Hizmetleri ile görüşme talebinizi kolayca oluşturabilirsiniz.

Köpekler Ne Zaman Dışarı Yürüyüşlerine Çıkarılır?

Bunun için belirli bir saat söylemek çok zor. Çünkü, her köpeğin, yürümek istediği zaman birbirinden farklıdır. Bunun için küçük dostunuzu yazının tamamında da sürekli söylediğimiz gibi, çok ama çok iyi tanımanız gerekiyor. Onun acıktığı zamanları, mayıştığı zamanları ve enerjik zamanlarını, ancak onu tanıdıkça belirleyebilirsiniz. Ayrıca, her köpeğin yorulma sınırı da birbirinden farklıdır.

Köpeğinizin yorulma sınırını ancak onu düzenli yürüyüşe çıkararak anlayabilirsiniz.

Köpek gezdirmek için belirli bir saat veya zaman yoktur. Her dostun yürüyüş saati başkadır.
Köpek gezdirmek için belirli bir saat veya zaman yoktur. Her dostun yürüyüş saati başkadır.

“İyi diyorsun da DogGO, köpekler kaç saatte bir dışarıya çıkarılır, bir köpek günde ne kadar yürümeli?” gibi sorular sorduğunu duyar gibiyiz. Maalesef bu soruların cevabına ancak sen ulaşabilirsin.

Böylesine zorlu bir sürecin üstesinden gelmek zor ama imkansız değil. Küçük dostun için gününün büyük bir bölümünü ve sabrını ayırman gerekiyor. Bu süreci dostunla el ele vererek atlatacağına ve birbirinden keyifli gezmelere çıkacağınıza biz eminiz. Sana güveniyoruz!

Umarız yazımız senin için faydalı olmuştur. Gel son olarak küçük bir tahmin oyunu oynayalım. Eğer bu yazıyı okuyor olmanın sebebi şu üçünden biri ise doğru yerdesin demektir:

1.Bir köpek sahibisin ve küçük dostunun aşıları bitti. Artık tuvaletini dışarı yapması gerekiyor. Gel gör ki daha önce vaktinin çoğunu evde geçirdiği için sosyalleşemeyen yavru köpeğin dışarı çıkmaktan çok korkuyor!

2.Uzun süredir bir köpek sahibisin ama köpeğin ile yürüyüşe çıktığında sürpriz problemler ile karşılaşmadan daha iyi bir yürüyüş deneyimi yaşamak istiyorsun.

3.Köpekleri çok seviyorsun. Onlarla sürekli birlikte olmak ve bunu meslek edinmek istiyorsun. Bu sebeple profesyonel bir köpek gezdiricisi olma kararı aldın.

Tahminimiz doğru mu? Doğruysa bu yazıyı sevdiklerinizle paylaşarak onların da bu bilgilerden faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Sevgiler!

--

--

DogGO App
DogGO Blog

Evcil hayvan sahiplerine güvenli ve profesyonel köpek gezdirme ve bakım hizmeti sağlayan Türkiye’nin ilk mobil uygulamasıyız!