Köpeklerde Agresyon: Nedenleri, Belirtileri, Çeşitleri & Çözümü

DogGO App
DogGO Blog
Published in
6 min readNov 7, 2022
köpeklerde öfke, hırlama, agresyon
Agresyon, hemen birkaç saatte tamamen iyileştirilebilecek bir davranış problemi değildir.

Köpeğiniz sürekli; hırlıyor, dişlerini gösteriyor ve ısırıyorsa davranışsal bir bozukluğu olduğu aşikar. Peki köpeğiniz neden sürekli bu davranışları gösteriyor? Bugünkü bölümümüzde köpeklerde agresyon problemini ele alacağız.

Birçok köpek ailesinin, köpek eğitmenlerinin kapısını durmadan çalmasının en önemli sebeplerinden birisidir agresyon.

Agresyon, bir ilaç ile ya da hemen birkaç saatte çözümü bulunabilecek bir davranış problemi değildir. Ancak bir davranış uzmanının düzenli olarak uygulayacağı terapi ve yöntemlerle, bu probleme çözüm bulunabilir. Bu yüzden köpeğinizde sürekli agresif tavırlar görüyorsanız, mutlaka bir uzmana danışın.

Köpekler Neden Agresif Davranışlar Sergilerler?

Köpeklerin agresif bir davranış sergilemesini bir cümle ile özetleyecek olsak, bu şu olurdu:

“Seni bir tehlike olarak görüyorum ve kendimi senden koruyabilmek için birazdan sana saldırabilirim. Sana zarar vermek istemiyorum, o yüzden seni şimdiden uzaklaşman için uyarıyorum.”

Köpeğinizin agresyon problemi konusunda ilk ve en önemli konu, bu davranış bozukluğunun nedenidir. Çünkü agresif davranışları tetikleyebilecek bir sürü şey bulunabilir. Ayrıca agresyona sunabileceğimiz tek bir neden yoktur. Birden fazla faktör, problemin oluşumunda rol oynar. Bu çeşitlilik haliyle agresyon probleminin de kendi içinde çeşitlerinin oluşmasına yol açmıştır.

Köpeklerde Agresyon Çeşitleri

Köpeklerin gösterecekleri agresyon, bir sürü çeşitli faktöre dayanır. Bu faktörlerin tamamını burada listelemek zor olsa da, en yaygın görülen agresyon çeşitleri şunlardır:

Travma Kaynaklı Agresyon

“Seni bir tehlike olarak görüyorum ve kendimi senden koruyabilmek için birazdan sana saldırabilirim. Sana zarar vermek istemiyorum, o yüzden seni şimdiden uzaklaşman için uyarıyorum.”

Kötü geçmişe sahip olan, geçmişteki sorumluları tarafından kötü davranışlar gören bir köpek, ilerideki yaşamında çeşitli travmalara sahip olabilir ya da köpek sahibi onu terk etmiş olabilir. Bu tarz durumlar, köpeğin psikolojik sağlığına çok büyük zararlar verebilir.

Dostlarımız geçmişte aldıkları bu zararın izlerini, gelecekte de taşırlar. Öyle ki, artık yeni ailesine güvenmekte sorun yaşayabilirler. Bu yüzden agresif davranışlar gösterebilirler.

Maalesef çok yaygın olarak görülen bir agresyon türüdür Travma Kaynaklı Agresyon... Bir sürü köpek dostumuz, eski aileleri tarafından gördükleri kötü muamele yüzünden sürekli olarak sahip oldukları travmalarla boğuşmak zorunda kalırlar.

Bölgesel Agresyon

Bu agresyon türü, özellikle köpeklerin bir yeri kendilerine aitmiş gibi kabullenmesi davranışından kaynaklanır. Eğer siz, köpeğin belirlediği bu alana girerseniz, o sizi bu alan ve kendisi için bir tehdit olarak görerek agresif davranışlar sergileyebilir.

Sahiplik Agresyonu

köpeklerde sinirlilik
Köpeklerin bağlanması, biz insanların bir şeye “bağlanmasından” çok daha fedakar ve güçlüdür.

Bu agresyon türü de, köpeklerin en güçlü yaşadığı duygularından iki tanesi olan “bağlanma ve sahip olma” duygularıyla bağlantılıdır. Köpekler canlı cansız bir çok şeye bağlanırlar. Ailesi de olabilir, yanından ayırmadığı peluş oyuncağı da, yediği bir yemek de olabilir, çok sevdiği başka bir köpek de…

Köpeklerin bağlanması, biz insanların bir şeye “bağlanmasından” çok daha fedakar ve güçlüdür. Bağlandıkları şeyleri, her türlü tehdite karşı koruma görevini de edinirler.

Oyuncak örneğinden gidelim. Köpeğin ne pahasına olursa olsun korumaya and içtiği oyuncağa doğru masum bir niyetle yaklaşan siz köpek için, dolayısıyla onun bağlandığı oyuncağı için, büyük bir tehditsiniz. Çünkü aşırı bağlandığı oyuncağı elinden alıyorsunuz ve o oyuncağa zarar verebilirsiniz.

Oyuncağı sizden korumak, onun kendisine edindiği bir görev demiştik. İşte bu görevi yerine getirebilmek için size agresif tavırlar gösterecektir. Siz oyuncağa doğru yaklaşır yaklaşmaz, o bu tehditin varlığını fark edecektir ve korumacı yanını aktifleştirecektir.

Ebeveynsel ve Korumacı İçgüdü

Annelik içgüdüsü, köpeklerle insanları birleştiren noktalardan sadece bir tanesi.

Köpeklerde de tıpkı biz insanlardaki gibi ebeveynlik içgüdüsü vardır. Özellikle annelerde bu daha yaygın görülür. Bir yavruya annelik eden bir köpek, o yavruyu tüm tehditlerden korumak için her türlü fedakarlığı yapmaya daha ilk günden hazırdır.

Acı Kaynaklı Agresyon

Her acı kaynaklı durumda, her köpek aynı tepkileri göstermez. Tıpkı insanlardaki gibi bu durum değişiklik gösterebilir. Ancak fiziksel bir acıdan bahsettiğimizde, çoğu köpekte ortak olarak görülebilecek bir şey var: Ona yardım etmeye çalışırken, çektiği acının dozunu daha da arttırıyorsanız size agresif tavırlar sergileyebilir. Dolayısıyla, özellikle ilk yardım sırasında mümkün oldukça dikkatli hareketlerde bulunmaya çalışın.

Bu tip agresyon, gayet anlaşılabilir ve net bir türdür. Çünkü empati kurabiliriz. Biz de yaralı olsak ve ilk yardımı yapan hemşire ya da pratisyen canımızı acıtsa, ona sinirleniriz değil mi? Hatta acıyla bağırırız. Saygısız cümleler söyleyebiliriz, kendimizi kontrol etmekte zorlanabiliriz. İşte bu çocuklar da bizim yaşadığımızın çok benzerini yaşamaktalar.

Vahşi Agresyon

Avlanmak, köpekler için oldukça normal bir davranıştır. Belirli ırkların üretilmesi, aslında köpeklerin vahşi (ilkel) güdülerinin de evrimleşmesine yol açtı. Kimi ırklar, koklamak ve kazmaya yatkın iken, kimi ırklar takip etmek konusunda daha yetenekli olabilir.

Ancak bir köpeğin, tüm canlıları kendisi için bir av olarak görmesi, bir davranış bozukluğudur.

Sosyal Çatışma Kaynaklı Agresyon

Köpeklerde sosyalizasyonun önemi, özellikle bu agresyon türünde bir daha kendisini gösteriyor. Özellikle sosyalleşme süreci iyi geçmeyen bir dostumuzun, köpeklerle ve/veya insanlarla dolu bir sosyal ortama girdiğinde kendisini tehlikede zannetmesi olasıdır.

Köpeklerde Sosyalizasyon sürecinin nasıl sağlıklı bir şekilde ilerletilebileceği konusunda BAC Team Üyesi Dilşat Şenkal Çoban ile DogGO Podcast’te konuşmuştuk. Bölümü dinlemek için buraya tıklayın.

Cinsel Agresyon

İki dişi veya erkek köpeğin, karşı cinsteki başka bir köpeğin dikkatini ilgisini çekmek amacıyla birbirlerine karşılıklı agresif tavırlar sergilemesidir. Bu agresyon türü, özellikle kısırlaştırılmamış köpeklerde daha yaygın olarak görülmektedir.

Öğrenilmiş Agresyon

Agresyon, köpeklere sonradan öğretilebilecek bir şeydir. Kötü niyetli sorumlular, köpeklerine bunu, ödüllendirme yöntemini kullanarak öğretirler. Onlara agresif tavırları ve davranışlarını ödüllendirerek, bu davranışların doğru ve iyi olduğu anlayışını yerleştirirler. Bir köpeğe yapılabilecek en acımasız ve kötü şeylerden bir tanesidir bu.

Korku veya Gerginlik Kaynaklı Agresyon

Bir köpek, korktuğunda, korktuğu durumdan uzaklaşmaya çalışır. Ancak uzaklaşamadığı durumlarda, kendisini tehlikeye karşı savunmak amacıyla agresif tavırlar sergiler.

Yön Değiştiren Agresyon

Köpekler arasında yaşanan bir kavgayı durdurmak için kavgaya karıştığımızda, üçüncü hedef olmamıza karşın, köpeklerin agresyonunun kendilerinden çıkıp üçüncü hedefe doğru yönlenmesidir.

Köpeklerde Agresyon Belirtileri

Köpeğinizin bu davranış problemine yakalanabileceği ihtimalini önceden kestirmek, onun hareketlerini dikkatli izlediğiniz takdirde mümkün.

Dikkat etmeniz gereken belirtiler:

  • Hırlamak
  • Aşırı derecede esnemek
  • Diken gibi dikilmiş tüyler
  • Gözlerinin beyazını sürekli görmek (göz bebeklerinin yukarıya kayarak kaybolması)
  • Sürekli sert duruş ve aşırı hızlı sallanan kuyruk
  • Aşırı korktuğunu belli eden kuyruk sıkıştırma

UYARI: Bunların köpeğinizde olması, köpeğinizin kesinlikle agresyon problemi olduğunu göstermez. Çünkü köpekler bu belirtileri sadece agresif iken göstermeyebilirler. Korku ve gerginlik durumunda da bu tarz belirtiler görülebilir. Bu belirtileri görüyorsanız, veterinerinize mutlaka danışın.

Sonuç

Köpeğinizin agresif tavırlar gösterdiği anları kafanıza kaydedin. Agresif davrandığı zamanlarda köpeğinizin bulunduğu ortamı düşünün. Onu böyle davranmaya tetikleyen şey ne? İşte tam da bu soruyu, köpeğinizin agresyon belirtisi gösterdiği anlardaki ortak tetikleyiciyi bularak cevaplamış olacaksınız.

Ayrıca köpeğinizde agresyon problemi olduğundan en ufak bir şüpheniz varsa, hiç düşünmeden veterinerinize danışın. Bir uzmanın desteğini mutlaka alın. Çünkü bunu hızlıca yapmazsanız, ileride bu problem kontrol edilemeyecek bir dereceye varabilir.

KAYNAKLAR:

--

--

DogGO App
DogGO Blog

Evcil hayvan sahiplerine güvenli ve profesyonel köpek gezdirme ve bakım hizmeti sağlayan Türkiye’nin ilk mobil uygulamasıyız!