Köpeklerde Ayrılık Anksiyetesi: Belirtileri ve Çözümü

DogGO App
DogGO Blog
Published in
6 min readJul 21, 2022
Ayrılma anksiyetesi
“Ailemin evdeki huzur veren sesini özledim…”

Bir köpek sahibi ile röportaj yapsak ve ona “en büyük korkunuz nedir?” diye sorsak cevabı ne olur sizce?

Bizce şu cevap olur: “Dostumun evde yalnızlıktan sıkılıp evi veya kendini darmaduman etmesi.”

Bu sırada yüzünde korkunun en saf ifadesini görürüz. Peki bu korku gerçekten yenilemeyecek kadar güçlü mü? Köpeklerde ayrılık anksiyetesi olmazsa olmaz bir şey mi? Ayrılma kaygısının üstesinden gelinebilir mi?

Köpeklerde Ayrılık Anksiyetesi Nedir?

Ayrılık anksiyetesi köpeğin, sahibine aşırı derecede bir bağlılık hissetmesi ve sahibi tarafından bırakılması sonucunda yaşanır. Ayrılık anksiyetesini ortaya çıkarabilecek birçok sebep mevcuttur. Bunlardan bazıları:

  • Köpeğin ailesinden ilk kez ayrı kalması
  • Ev değişikliği
  • Aile değişikliği
  • Barınaktan eve geçiş
  • Bir aile üyesinin kaybı

Her köpek ayrılıktan duyduğu korkuyu başka şekillerde dışa vurur. Kimisi çiş yapar, kimisi çok havlar, kimisi sürekli ulur, kimisi yeri kazmaya çalışır, kimisi de evi yer veya evden kaçmaya çalışır… Uzun lafın kısası her köpek, bu dertten muzdariptir.

Sebebi aslında oldukça basit: Köpekler, inanılmaz sadık ve sevgi dolu hayvanlardır. Bu sevgi aşırı fazla olduğundan ötürü, sevilen kişiye korkutucu seviyede bir bağımlılık oluşur. Sevilen kişinin köpekten uzaklaşmasıyla birlikte bu bağımlılığın kötü etkileri ortaya çıkabilir.

Ayrılık kaygısı
“Acaba annem/babam hangi köpeği seviyor benim yerime?”

Köpeğimin Ayrılık Kaygısı Yaşadığını Nasıl Anlarım? Ayrılık Anksiyetesi Belirtileri

Bunu köpeğinizin gösterdiği anksiyete belirtilerinden anlayabilirsiniz. Bir sürü belirti mevcut ancak en yaygın olanlarına göz atalım:

  • Ağlamak, havlamak ve ulumak
  • Evin her yerine çiş yapmak
  • Bazı objeleri çiğnemek (koltuk bunun en yaygınıdır)
  • Kapı ve pencereleri çizmek (stresten dolayı sürekli tırnaklarını pencereye doğru hızla geçirir.)
  • Kaprofaji
  • Normalden çok daha salyalı olmak
  • Evden kaçmaya çalışmak
  • Kendine zarar vermek
  • Köpeğin aşırı derecede ailesini takip etmesi. Onların yanından hiç ayrılmaması ve sürekli gözlerinin içine bakması.
  • Kusma
  • Aşırı titreme

Bunlardan en az birini görmekteyseniz, köpeğiniz yüksek ihtimalle ayrılık anksiyetesi yaşıyor olabilir.

Köpeğimin Ayrılık Anksiyetesi Yaşamasını Nasıl Önleyebilirim?

Peki, köpeğinizin bu acı veren durumunu düzeltmek için elinizden hiçbir şey gelmediğini mi sanıyorsunuz? Öyleyse çok yanılıyorsunuz. Köpeğinizin bu illetten kurtulmasını sağlayacak ana faktörlerinden bir tanesi sizsiniz. Peki nasıl?

Kafes çalışması

Kafes eğitimi
Kafes değil, ev!

Kafes ile ayrılık anksiyetesi ne alaka diye düşünüyor olabilirsiniz. Birazdan bu düşünceniz tersine dönecek.

Öncelikle, kafes bu süreçteki en yakın dostunuz, müttefikiniz olacak. Çünkü, kafes dostunuzun canını yakan ve zararlı bir şey değil. Hatta doğru kullanıldığında, dostunuzun yararına olan bir şey. Çünkü kafes; köpeğinize, güvenli ve sakin bir ortam kurmanıza yardımcı oluyor.

Burada köpeğinize çalıştırmanız gereken şey: Onun; kafesini, her türlü tehlikeden uzak ve tamamen güvenli, onun için iyi olan bir ortam olarak görmesi. Peki bunu nasıl çalıştıracağız?

Öncelikle sevdiği oyuncakları kafesine koyabilirsiniz. Burada oynar, oynarken dikkati dağılır ve bu sırada bulunduğu ortama da uyum sağlar. Böylece kafes onun için bir ceza yeri değil, keyifli vakit geçirdiği bir ortam haline gelir.

Ancak dikkat edilmesi gereken nokta şu: Bu kafes çalışması, köpeğinizi tüm gün kafese koymak değil. Köpeğinizin, anksiyetesi tavan yaptığında kafesine gönül rahatlığıyla gidebilmesini sağlamaktır.

köpeklerde yalnızlık
“Burda güvendeyim!”

Kafes çalışmasının temel amacı; ona yalnız kalmanın, onun sandığı kadar sıkıcı olmadığını öğretmektir.

Bağlılığın bağımlılığa dönüşmesini engellemek

Bir yavru köpeğin sağlıklı bir şekilde büyümesinin en önemli yollarından bir tanesi; onun, yaşadığı dünyayı tehditlerle dolu olduğunu ve onu bu dünyadan koruyabilecek tek varlığın ailesi olduğu görüşüne kapılmasını engelleyebilmektir. Yani onu, sizden ayrı kalabilmeye alıştırmaktır.

Ona, sizinle ayrı kalmanın çok da belalı bir durum değil, hatta ödüllendirici bir durum olduğunu öğretmektir.

Bunu; Her ayrı kaldığınızdan sonraki dönemde onu ödüllendirerek sağlayabilirsiniz. Bu ödüllendirme, tamamen dostunuzun neyi sevdiğine kalmıştır. Bunu da en iyi siz bilebilirsiniz.

Mesela, gitmeden hemen önce çok lezzetli bir köpek maması ile onu ödüllendirebilirsiniz. Böylece onun odağını, bir süreliğine de olsa sizin gidişinizden uzaklaştırabilirsiniz.

Yapışkanlığı önlemek

Köpeğinizle sürekli yapış yapış olmak, hiç iyi bir şey değildir. Biliyoruz, bunu çok seviyorsunuz. Eminiz ki o da seviyordur ancak, uzun vadede iki taraf için de olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Peki aşırı yakınlığı önlemek için neler yapılabilir?

İlk olarak ev içinde köpeğinizin sizi sürekli takip etmesini önlemeyi amaçlayabilirsiniz. Bunun için de ona, sizden bağımsız bir şekilde evin ayrı bir yerinde durabilmesini öğretmeniz gerekir. Dur komutunu başarılı bir şekilde öğretmek de işte tam burada devreye giriyor.

  • Dostunuz ile aynı odaya girin.
  • Sonrasında dostunuza dur komutu verin ve yavaşça odadan çıkın.
  • Dostunuz durmaya devam ederse, siz çıktığınızda da aynı komutta kalırsa, bu çalışma başarıyla sonuçlanmış demektir.
  • 5–10 dakika boyunca bu durumu sağlayana kadar, bu çalışmayı düzenli olarak yapın.

Bir başka çalışma da, eve geldiğinizde dostunuza karşı sergilediğiniz tavırdır.

Eve geldiğinizde dostunuza tabii ki sevginizi gösterin ancak aşırı bir derecede olmasın. Daha sakin bir şekilde sevginizi göstererek dostunuza, bu ayrılık normalmiş izlenimini yaratmayı amaçlayın. Aşırı tepki verirseniz, dostunuz bu durumun anormal olduğunu düşünerek, bir sonraki ayrılışınızda anksiyeteye yakalanacaktır.

Köpeğin yalnız kalmasını önlemek

Panik yapmayın! Dostunuzdan ayrılmak zorunda kaldığınız aşikar. Dostunuzdan ayrı kalmanın önüne geçemeseniz bile dostunuzun yalnız kalmasını engelleyebilirsiniz.

NASIL MI? Merhaba, nasılı biziz!

DogGO Köpek Gezdirme ve Evde Bakım Uygulaması

Köpeğinizle iyi anlaşacak, enerjik ve kedinizle bu enerjisini atabilecek bir bakıcı bulmak… Nasıl desek? Biraz zor(du)… Tabii o devir artık DogGO ile kapandı! Gezdirme ve evde bakım hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için websitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Köpekleri ve onlarla vakit geçirmeyi çok seviyorsanız, “köpeklerin dilinden ben anlarım!” diyebiliyorsanız, Walkerlık tam da size göre! DogGO Walker olarak köpeklerle güzel vakit geçirirken, okulunuza engel oluşturmadan kendinize bir ek gelir kaynağı oluşturabilirsiniz. “Bu iş olur” diyorsanız, sizi şuraya alalım! → https://www.doggoapp.com/doggo-walker

Uzun lafın kısası:

Tüm bu çalışmalar, dostunuza sizden ayrı kalmasının aslında normal bir şey olduğunu öğretmenizi amaçlıyor. Dostunuz için ayrılık üzücü ya da yıkıcı bir durum olmaktan çıkıp, gayet normal bir durum haline geliyor. Böylece yukarıdaki anksiyete belirtilerini ve aşırı tepkileri vermemiş oluyor.

Köpeğimin Ayrılık Anksiyetesi Olduğunu Öğrendim, Ne Yapmalıyım?

“Gözüm yollarda, kalbim hep sende!”

Bir önceki başlıktaki maddeleri öncesinde uygulamış olsanız bile ayrılık anksiyetesini kesin olarak engellemeniz mümkün değil. Bu çalışmalar, anksiyetenin yaşanma olasılığını düşürür.

Peki, artık yukarıdaki anksiyete belirtilerini gördüğünüz bir durumda ne yapmalı? Bu durumda, öncelikle veteriner hekiminize ulaşmalısınız. Veterineriniz, köpeğinizi de yakından tanıdığı için size direkt olarak yardımcı olacaktır.

Bu sırada siz de yukarıdan öğrendiklerinizi uygulayarak, dostunuzun anlık anksiyetesini azaltmasına yardımcı olabilecek bir ortam sağlayabilirsiniz.

Veterineriniz anksiyeteye yönelik nokta atışı etki yaratacak ilaç ve takviye ürünleri de tavsiye edebilir. Ayrılık anksiyetesine karşı oldukça etkili olan medikal ürünler mevcut.

Ayrıca bir köpek davranış uzmanına veya köpek eğitmenine de başvurabilirsiniz. Onlar da pratik anlamda değerli bilgiler sunabilir.

VİDEO TAVSİYESİ

Dünyaca ünlü köpek davranış uzmanı Cesar Millan’ın videosu, ayrılık anksiyetesi konusunda bilgi edinmek isteyenler için epey bilgilendirici. Bu videoya bir göz atmanızda fayda var .

SONUÇ

Ayrılık anksiyetesi, tamamen engellenebilen bir şey değil. Yine de, doğru çalışma ve yöntemlerle etkisi azaltılabilir. Bu yol ve yöntemleri araştırmak ve bu konuda bilinçlenmek; sorumlu bir köpek ailesi olmanın gereğidir.

Umarız dostunuz bu durumu yaşamamıştır ve yaşamadıysa da hiç yaşamaz. Ancak, her duruma karşı bilgili ve hazırlıklı olmakta fayda var.

Yazımızın bilgilendirici ve yararlı olduğunu düşünüyorsanız;

  • Bu yazıyı arkadaşlarınızla paylaşabilir,
  • Aşağıdan yazımızı alkışlayabilir,
  • Sosyal medya üzerinden bize güzel düşüncelerinizi paylaşma onurunu bahşedebilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi takip etmeyi unutmayın!

Sevgi ve dostlukla kalın!

Sosyal medyada biz:

Instagram → https://www.instagram.com/doggotr/

TikTok → https://www.tiktok.com/@doggoapp

YouTube → https://www.youtube.com/channel/UCCyEVNHGwbbhUDyYrwg4lSg

Medium → https://medium.com/doggo-blog

--

--

DogGO App
DogGO Blog

Evcil hayvan sahiplerine güvenli ve profesyonel köpek gezdirme ve bakım hizmeti sağlayan Türkiye’nin ilk mobil uygulamasıyız!