Facebook’tan Yalan Haber Butonu

Doğruluk Payı
Doğruluk Payı Blog
2 min readDec 19, 2016

Ülkemizde de olduğu gibi, internette birçok haber ve içerik gerçekleri içermeyen ve göstermeyen paylaşımlar ile sunulmakta. Dünyanın en büyük sosyal medya ağlarından biri Facebook, bu duruma bir son vermek için Uluslararası Fact-checking Ağı’nın desteği ile beraber, Haber akışına yeni bir özellik getirdi. 15 Aralık 2016 günü Facebook, açıkça yalan olan haberlere karşı bir metot geliştirdiğini açıkladı.

Uluslararası Fact-checking Ağı’ndan Nasıl Bir Destek Alınacak?

Facebook haberlerinin doğruluğunun kontrol edilmesinde en büyük pay, Uluslararası Fact-checking Ağı tarafından hazırlanan Uluslararası Doğrulama Prensipleri’ne imza atan 40 kuruluşun üstene düşmekte. Prensiplere ana hatları ile imza atan kurumlar şuna söz vermekte:

“Bizler, tarafsız ve şeffaf bir doğrulama metodunun sorumlu gazetecilik adına etkili bir araç olabileceğini bildiğimiz gibi, hatalı ve temelsiz doğrulamanın da medya ve bilirkişiler çerçevesinde güvensizlik ve kamuoyunda belirsizlik oluşturacağına inanıyoruz.”

Bu genel prensiplere imza atan kurumlar, ilk olarak Facebook’un yalan haberlere karşı geliştirdiği özelliğe yardımcı olacak. İmzacı kurumlar arasında Türkiye’den Doğruluk Payı yer almakta.

Peki Facebook Bunu Nasıl Yapacak?

Kullanıcılar bir haber linki paylaşmadan önce, paylaşmak üzere olduğu linkin bağımsız fact-checking kurumları tarafından tartışmalı olarak belirlendiği uyarısını görecek. Böylece kullanıcı, henüz haberi paylaşmadan önce sistem tarafından uyarılacak. Fakat paylaşımı yapması engellenmeyecek. Ancak buna karşın, Facebook’taki bu paylaşımlara hiç bir şekilde reklam verilemeyecek.

Şüpheli içerikleri kullanıcılar direkt olarak ihbar edebilecekler. Bu bildirimlerden sonra ilgili haber Uluslararası Doğrulama Prensiplerine imza atan kurumlar tarafından denetlenecek.

Facebook, haber akışını kullanıcılarının deneyimlerini dinleyerek geliştirme çabasında. Böylesi bir uyarı mekanizması, genel olarak Facebook’taki bilgi kirliliğinin ve manipülasyonun engellenmesinde etkili olacaktır.

Şu anda bu uygulama sadece ABD’de uygulanacak, bu aşama denendikten ve tamamlandıktan sonra ise dünya çapında tüm Facebook kullanıcılarına açık olacaktır. Doğruluk Payı da bu bağlamda kendine düşen görevi üstlenecektir.

--

--

Doğruluk Payı
Doğruluk Payı Blog

Siyasilerin söylediklerinin doğru olup olmadığını merak ediyor musunuz? Sizin için araştırıyor ve ölçüyoruz. #factcheck Bir @OGDDernegi projesidir.