Gönüllülük Çalışmaları Dersi Projeleri Dojo’ya Konuk Oldu

NMC DOJO
DOJO
Published in
3 min readFeb 8, 2021

Herkese yeniden merhaba! Belki hatırlarsınız, 26 Ocak Salı günü IUE 310 dersinin dönem sonu proje sunumları için Dojo’da bir araya gelmiştik. Bu buluşmamızın üzerinden çok da zaman geçmeden, arkadaşlarımızın harika projelerine değinelim dedik. Minik bir özet için kemerleri bağlayın, hazırsanız başlayalım!

Bu keyifli buluşmamızda, bir dönem boyunca farklı dernek ve kuruluşlarla birlikte gönüllülük projelerini ilerleten proje grupları yaşadıkları süreci bizlerle paylaştı.

Günün ilk sunum grubu olan Kind Button, projelerinde vücut ayıplamasının günümüzdeki yansımalarına odaklandılar. Projeleriyle Facebook’un düzenlemiş olduğu Peer-to-Peer: Facebook Global Digital Challenge’a katılan Kind Button ekibi, öğrenci kulüpleriyle yaptıkları ortak etkinliklerden ve proje sürecinde atmış oldukları adımlardan da bahsettiler. Eğer proje hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, Kind Button’a Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz!

Instagram: kindbutton

Hemen ardından, “Türkiye’de Aşı Karşıtlığı” konusunu ele alan proje grubunun çalışmalarını dinledik. Teyit.org ile birlikte çalışan ekip, Covid-19 aşılarına karşı sosyal medya platformlarındaki söylemlere dikkat çekti. Aşı karşıtı söylemlerin arkasındaki motivasyonları anlamak ve yoğun şekilde kullanılan bir sosyal medya platformu olan Instagram’daki hesapların bu konudaki paylaşımlarını belirlemek gibi hedeflerinden bahsettikten sonra, proje sürecinde kullandıkları metodolojilerini ve son olarak da önerilerini bizlerle paylaştılar.

Grubun araştırma sonuçlarından minik bir kesit.

Günün üçüncü sunum grubu, sağlıkta bilgi kirliliğine odaklanan terminoloji çalışmalarıyla bizlere proje süreci boyunca attıkları adımlardan bahsettiler. Teyit.org ile beraber çalışan ekip, çeşitli kaynakları tarayarak buldukları kafa karıştırıcı terimlere, başlangıçtaki hedeflerine ve ilerleyen süreçlerde neler yapmak istediklerine dikkat çektiler.

“Sağlıkta Bilgi Kirliliği” ve medyadan bazı örnekler

Ardından, günümüzün en büyük problemlerinden biri haline gelen “Sahte Haberler ve Online Dezenformasyon” üzerinde çalışan proje grubu çalışmalarını bizlerle paylaştılar. Özellikle Covid-19 dönemindeki sahte haberlere ve Vikipedi’ye odaklanan proje ekibi, Teyit.org ile birlikte yürüttükleri çalışmalarındaki motivasyonlarından ve atacak oldukları adımlardan bahsettiler.

Sahte Haberler ve Online Dezenformasyon

Son olarak “Kızılay Öğretmenim Projesi”nde, Kızılay ile beraber çalışan proje ekibi dezavantajlı çocuklara ev ödevlerinde ve derslerinde zorlandıkları konularda yardımcı olmak üzerine bir çalışma yürüttüler. Microsoft Teams üzerinden yürüttükleri bu proje kapsamında 4–18 yaş arası çocuklara ulaşan proje ekibi, deneyimlerini, projelerinin sonuçlarını ve geleceğini katılımcılarla paylaştılar.

“Kızılay Öğretmenim Projesi”

Her ne kadar birbirinden farklı alanlara uzanan bu 5 projeyi kısa bir habere sığdırmak pek kolay olmasa da, sunumları yakalayamamış olanlar için minik bir özet niteliği taşıyan bu yazı size yardımcı olabilir.

Son olarak, projelerde emeği geçen ve bu projeleri merakla takip edip destek veren herkese teşekkürler. Önümüzdeki buluşmalarda görüşmek üzere, DOJO’yla kalın!🦝

--

--