Dolap teknoloji ekibinde “onboarding” | @ work from home🏡

Ünal SÜRMELİ
Dolap Tech
Published in
6 min readSep 27, 2020
https://unsplash.com/photos/QLYj-JRvtRc

Pandemi sürecinin etkisinin artmasıyla birlikte özellikle teknoloji firmaları uzaktan çalışmaya çok hızlı adapte oldu. Mart ayı itibariyle başlayan uzaktan çalışma serüvenim hiç hız kesmeden ve hatta çok farklı bir boyuta taşınarak eylül ayı itibariyle Dolap’ta devam ediyor. 👇

Dolap, Türkiye’deki en önemli C2C pazar yeri platformu olarak Trendyol bünyesinde bulunan bir ekip.

Kendi içerisinde birçok ekibi barındırıyor olsa da tek bir ekip ruhuyla hareket eden dinamik ve enerjik bir startup olarak ifade edilebilir. 🛫

Dolap teknoloji ekibinde nasıl uzaktan çalışmaya başladığım, onboarding sürecim ve şu ana kadarki tecrübelerimi paylaşmaya çalışacağım. Mart ayında uzaktan çalışma modeline geçerken hali hazırda bulunduğum firmada 1 yılı aşkındır çalışıyordum ve tüm süreçlerine hakimdim. Ancak iş değiştirirken özellikle uzaktan çalışma modelinde çalışan(pandemi sürecinde) bir firmada işe başlama fikri başlangıçta endişe verici olabiliyor. Açıkça belirtmek gerekirse ben bu endişelere sahiptim. Sahiptim diyorum çünkü Dolap endişelerimin ne kadar yersiz olduğunu gösterdi. Uzaktan çalışma ortamında yeni işe başlamayı ilk kez deneyimliyorum.🕵🏼

🚨Uzaktan yeni bir işe başlamak birkaç zorlukla birlikte gelir

  • Doğru ve etkili iletişim kurabilmek
  • Ekip arkadaşlarınızla yüz yüze tanışamayacaksınız ve bu ilişkiler ofisler yerine ekranlarla ayrılmış olacak
  • Uzaktan işbirliği
  • Güveni inşa etmek / sürdürmek
  • Adaptasyon

Bir mühendis olarak yeni bir işe başlarken öğrenilmesi gereken teknolojiler, alışılması gereken süreçler ve kurulması gereken ilişkiler normal zamanda zorlu olduğu gibi uzaktan çalışma döneminde yapılan bir başlangıçta çok daha zorlu olabilir.

⏰ Preboarding

Teklifi kabul etmemin üzerinden bir kaç saat geçmişti ki “Trendyol’a Hoş Geldin!” konulu bir mail aldım. İşe giriş işlemleri ile ilgili bilgileri, onboarding sürecinde hayatımı kolaylaştıracak “Preboarding for you” dökümanları bağlantısını ve fonksiyona özel okunması gerekenleri içeriyordu. Ekip kültürü, sık kullanılan terimler vb. kısacası Dolap dahil olmak üzere Trendyol çalışma prensiplerine dair hemen hemen tüm bilgilere erişebilir oldum. Bu sayede önden hazırlık yapma fırsatım oldu. İşe başlangıç tarihim bu sürecin başlamasından tam 1 hafta sonraydı. Hafta içerisinde bilgisayarın kurye ile teslimi için adres bilgilerim alındı. Ve çok hızlı bir şekilde bilgisayarım teslim edildi. Bilgisayarımın aktivasyonu işe başlangıç gününden bir gün önce sms ile gerçekleştirildi. İşe başlamadan hemen bir gün önce buddy’im ile tanışma fırsatım oldu.

Teklif kabul edildikten hemen sonra başlatılan ve işe başlangıç günüme kadar geçen sürede alınan bu aksiyonlar takımın bir parçası olduğumu hissettirmeye yönelik dokunuşlardı ve etkili olduğunu söyleyebilirim. Preboarding dökümanları ve dokunuşları ile içerideki ekip kültürüne dair epeyce bilgi edindim. İletişim şekilleri, çalışma prensipleri, kullanılan araçlar ve birçok konu hakkında bilgi sahibi oldum.

🚀 Onboarding

İlk iş günüme ihtiyacım olacak hesapların büyük bir bölümüne erişim sağlamış olarak başladım. Gün başında buddy’min yönlendirmesiyle çalışacağım Seller & Operations ekibinin daily toplantısına dahil oldum ve etkileşim başlamış oldu. Bir ekran üzerinden yeni ekip arkadaşları ile tanışmak enteresan bir duygu oluşturdu ancak ekibin enerjisi ve iletişimi o kadar yüksekti ki yabancı gibi hissetmedim. Hemen hemen herkesin kamerası açıktı, bu durum birbirimizi görmemiz, yüz ifademiz, mimiklerimiz ile birlikte daha iyi anlaşılmamızı sağlayarak daha sıkı bir etkileşimde bulunmamızı sağladı.

İlk günümü anlatmak bile başlı başına ayrıca bir yazı konusu olabilir ama aşağıdaki maddeler ile kısa keseceğim;

  • Buddy ile güne başlangıç
  • Daily meeting
  • Release monitoring meetings
  • Manager ile 1:1
  • Retro
  • Planning
  • Weekly Coordination
  • Dolap Cafe ☕️
  • Kurulumlar
  • Closing

Ancak bu kısımda bir parantez açarak “Dolap Cafe” den bahsetmek istiyorum. Ofis içerisinde çalışırken ekip arkadaşlarınız ile dirsek temasında çalışabildiğiniz gibi sosyalleşmek anlamında da çok rahatlıkla aksiyonlar alabilirsiniz. Uzaktan çalışan ekiplerin, özellikle sayıca büyük bir ekip ise sosyalleşmesi ve sürekli iletişimde kalması zor olabilir. Dolap ekibi bu gibi eksikleri gidermek için birçok yöntem bulmuşlar ve Dolap Cafe de bu yöntemlerden bir tanesi. Dolap cafe sürekli açık olan, isteyen herkesin kolaylıkla katılabileceği, bir kahve molası verip sohbet edebileceği bir zoom roomu.

İlk iş günümde buddy’im herkesin olduğu bir slack kanalı üzerinde Dolap Cafe de olacağımız saatleri belirterek bir çağrıda bulundu.

Herkes çok paylaşımcı ve destekleyici, ilk haftamı tamamlandığımda birçok not, çok verimli geçen bir işe başlangıç süreci ve teknik challenge’ların yüksek olmasının verdiği heyecan biriktirmiş oldum.

İşe başlangıcımın ay başına denk gelmiş olması birçok açıdan faydalı olmuştu, aylık yapılan toplantılara katılma fırsatım oldu. Bu sayede Dolap’taki işleyiş ve içerikler ile ilgili bilgiler edindim.

Ekibimizden bir arkadaşımızla pair olarak bir task üzerine çalışmaya başladık, ekip arkadaşım pair yaparken projeler hakkında bilgiler ile beni besleyerek task üzerinde geliştirme yapabilmem için alan oluşturdu.

İlk günde olduğu gibi ilk haftamda geçirdiğim diğer günler de kendi içerisinde bir yazı konusu aslında;

  • Çarşamba günleri Kahoot saati
  • Dolap olarak ne üzerine çalışıyoruz
  • Seller & Operations ekibi olarak ne üzerine çalışıyoruz
  • Kullandığımız araçlar
  • Tech stack
  • SDLC süreci nasıl işliyor
  • Code review süreçleri nasıl

Bu kısımda da bir parantez açarak çarşamba günleri gerçekleştirilen Kahoot saati olarak nitelendirilen bir etkinlikten bahsetmek istiyorum. Uzaktan çalışmanın sağladığı birçok pozitif yön olduğu gibi bazı dezavantajları da içerisinde barındırıyor. Uzaktan çalışma ortamında farklı departmanların birbiri ile iletişimi, ofis içerisindeki gibi gerçekleşmiyor. Çoğunlukla departmanlar kendi içlerindeki ekipler ile iş yürüttükleri için uzaktan çalışma ortamında farklı departmanların bir araya gelmesi için çok fazla sebep ve sohbet etme ortamı oluşmayabiliyor.

Dolap, ekip ruhunu korumak ve farklı departmanlardaki ekiplerin birbirleri ile sohbet edebilmesi için her çarşamba yarım saatlik bir program belirlenmiş. Ve bu saat aralığında iş konuşmadan sosyalleşmek için etkinlik fikirleri yine ekiplerce birlikte oluşturularak uygulanmaya çalışılıyor. İlk etapta Kahoot olarak başlanmış ama daha sonradan farklı etkinliklere evrilmiş durumda.

İlk haftam içerisinde Dolap’taki farklı farklı ekipler ile o kadar çok etkileşime girdim ki, yeni işe başlamış biri olarak hissetmeyi bırakın 3–4 aydır Dolap’ta çalışıyormuş hissine kapıldım. Sonraki hafta da aynı sosyallikte ve verimlilikte devam etti.

Dolap doğum günü haftasının yaklaşması ile birlikte event hazırlıkları, diğer ekiplerde olduğu gibi teknoloji ekibinin yoğun programının ana odak noktasını oluşturuyor. Bu durum benim için ekstra heyecan verici. Çalıştığım firmalarda yoğun trafik alan uygulamaların event haftaları içerisinde yer almak ve deneyimlemek en çok istediğim süreçlerin başında geliyor. Birçok farklı kazanım elde etmeniz kaçınılmaz oluyor.

3.haftamda Trendyol’un 3 gün süren detaylı oryantasyon programına katıldım. Ekiplerin çalışma şekillerini deneyimlememiz için eğlenceli pratikler oluşturulmuş. Yoğun bir şekilde Trendyol çalışma kültürünün bir simülasyonunu deneyimle fırsatımız oldu. 👏

4. haftamda Dolap doğum günü haftası için gerçekleştirilen en büyük event’ini deneyimledim.

Uzaktan çalışma ortamında bu tarz eventlerin yürütülmesi, teknik açıdan takibi ve devamlılığının çok zorlu olduğunu bir önceki çalıştığım kurumlarda deneyimlemiştim. Ancak Dolap doğum günü haftası çok farklı geçti. 5 gün boyunca 46 kişinin tek bir vücut gibi hareket edip, event’in ilk dakikasından başlayarak yürütülen süreç, alınan aksiyonlar, gösterilen öz veri, ekip ruhunun ön planda olması ve herkesin keyif alarak son ana kadar azimle ortaya koyduğu çalışma çok güzel sonuçlar almamızı sağladı.

Event boyunca Like servisimize toplamda 1.2G, dakikada maximum 478K ve Like servisi hariç diğer servislerimize toplamda 844M, dakikada maximum 294K istek aldık. (Event haftası ile ilgili olarak ayrı bir yazı yazacağım.)

“Bir araya gelmek başlangıçtır, bir arada durabilmek ilerlemedir, birlikte çalışmak başarıdır. “

Henry Ford

Aramızdaki görünmez bağlar, bizleri birlikte başarıya taşır.

Aynı hedefe doğru emin adımlarla yürüyebilen, sürekli ve verimli ilişki ortamını oluşturabilen ekipler başarıyı yakalayabilir. Gözlemlediğim ve yaşadığım deneyimlere dayanarak, tamamen hiyerarşinin ortadan kalktığı egosuz, sonuç odaklı, birbirini destekleyen, her bir üyesinin katkısının önemli olduğu kaliteli bir ekip var burada. 💪

Kendimce yaşadığım deneyimleri aktarmaya çalıştım. Genel olarak, Dolap teknoloji ekibinin bir parçası olduğum için çok mutluyum ve gelecekte neler başaracağımızı görmek için gerçekten heyecan duyuyorum. Sizler de bu heyecanı paylaşmak isterseniz aşağıdaki bağlantı üzerinden başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. 😊👇

Bir sonraki yazımda “Dolap teknoloji ekibi olarak nasıl yazılım geliştiriyoruz?” konusunu paylaşmayı hedefliyorum. 😇 Sağlıcakla kalın ✋

--

--

Ünal SÜRMELİ
Dolap Tech

Tech Team Lead | “Do one thing and do it well”