A HORDHATÓ

A mobiltechnológiák új korszaka

Hordható eszközök hajnala

Talán nem is az a fontos, hogy tegnap az Apple bejelentette az első okos óráját. Az eszköz szép, az Apple dizájn standardjai szerint is kiemelkedően ügyesen megtervezett eszköz, elképesztően erős személyes elemekkel, beállíthatósággal.

Sokkal izgalmasabb, hogyan realizálódik az Apple jövőképe. Egy olyan márkáé, amelyik már sokkal inkább hasonlítható a Burberryhez, mint a Microsofthoz. Ha 10 éve megkérdezed, hogy mi az Apple, akkor azt mondtam volna, olyan mint a Microsoft. Ha megkérdezed az utóbbi években, hogy mi az Apple, akkor azt mondom, hogy olyan, mint az Apple. Megteremtett egy új technológiai szereplő kategóriát, amely ugyan még a fogyasztó elektronikai eszközök piacán játszik, de már egyre kényelmetlenebbül mozog a sok copycat között, olvadnak a margók, fogy a részesedés.

Tegnap óta nekem az Apple sokkal inkább egy olyan cég, amelyik a divat márkák irányába mozdul és ami ennél is izgalmassabb. Az Apple elhitette velem, hogy nemhogy végét járná, egy óriási érintetlen piacot fogott meg értelmezhető módon.

És itt fontos leszögezni, hogy óriási különbség az, hogy egy céget milyen piacon látsz játszani. Az Apple éppen gyalogol bele az ékszerek, az órák világába, ahol olyan beégetett szereplők csinálnak milliárdos üzletet, akiknek esélyük sincsen arra, hogy megállítsák az Apple menetelését.

Miközben pedig ezt a piacot az Apple elkezdi legyalulni, közben el is szívja a levegőt a technológiai piac korábbi nagy irányító szereplőitől. Ez nem egy win-win szituáció, ha több tabletet vásárolunk a piacon, kevesebb pc-t veszünk, ha a telefonjaink helyettesíteni tudják a laptopunk funkcionalitásainak nagy részét, akkor nem veszünk laptopot. Hasonlóképpen azok a szereplők, akik átgyalogolnak a hordható technológiák piacára most, azok maguk mögött fogják felégetni mindazokat a piacokat, akik továbbra is helyben próbálják védeni magukat.

A hordhatóság felhasználási formák tucatjait fogja megölni és bár az Apple Watchba ma még nem látunk bele sok mindent a telefonos kiegészítés miatt, Johny Ive technológiai leírása alapján, a tervezési megközelítés egyértelműen elárulja hova tart AZ ÓRA. Az Apple Watch csak átmenetileg fog kötődni a telefonhoz. Pillanatokon belül — néhány év — egy teljesen önálló termékcsalád lesz, önállóan futtatható appokkal, saját működéssel.

Talán nem egy Bvlgari, Piaget, Tiffany gyilkos portfoliót látunk most, de az Omega, TAGHeurer, Breitling, Cartier és barátaik már most kezdhetnek félni egy kicsit. Ugyanis a feature phone piac tényleg sokkal jobb volt telefonálásra, az érintőképernyős okostelefonok érzékelhető értéke annyira megnőtt, hogy minden más relativizálódott mellette. Én ugyanezt tippelem az órák piacára. Bár lehet, hogy jobban tetszik egy nagy márka órája, két órát nem tudok hordani. Választani kell. A szépet vagy a használhatót, szóval lehet dönteni. Nem lesz nehéz.


Érdekesnek találtad a bejegyzést? Még több jön.
Iratkozz fel a hírlevélre | Kövess Twitteren | Kövess Facebookon

TETSZETT? = RECOMMEND

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Doransky’s story.