A Podcast csoda

Amikor 2005-ben Evan Williams elindította az Odeo nevezetű podcast szolgáltatást, nem gondoltam volna hogy lassan de biztosan, egy teljesen új formátum fog teret nyerni a világban. Itthon a podcast valahogy nem lett az internetes kultúra olyan szerves része, mint a blogok, később pedig a YouTube. A hazai YouTube sztárokat már látom a média kiajanlókban, ügynökségek képviselik őket, milliók nézik a videókat és bár produkciós minőségben még hosszú az út van előttük, az őszinte, természetesnek és hétköznapinak ható új karakterek a média piac szereplőivé váltak.

A podcast forradalom viszont — legalábbis nekem — valahogy itthon elmaradt. Én még 2005 környékén hallgattam többet, aztán egy-két hazai kísérletet követtem a geek podcast sorozatokból, de lényegében úgy éreztem, az amatőr rádiózás érdekes kis próbálkozásai ezek.

Nagyjából egy éve azonban véletlenül, érdeklődésből újra elkezdtem a nemzetközi piacról szemezgetni a podcast piacról és amit találtam, az valami igazán forradalmi. Azok a podcast készítők, akik 10 éve kezdték és akkoriban óvatos, rádiózás közeli formátumokból indultak mára egy teljesen önálló, máshol ismeretlen formátumot alkottak meg, amely nemhogy professzionálisabb, mint a hagyományos rádiózás, de elkepesztően egyedi is.

Dan Carlin - Hardcore History

Sok példát tudnék hozni, de egyet emelnék csak ki. Dan Carlin 2005 óta készíti a Hardcore History nevű podcast sorozatot, amiben véres történeti eseményeket dolgoz fel. Évek óta egy-egy epizódban két három óráig, rengeteg könyvet feldolgozva lényegében egymaga folyamatosan beszél és mesél történelemről. Képzeld el, hogy leülsz és elkezdesz valakit hallgatni, aki végtelen mennyisegű információt közölve, több történeti nézőpontból feldolgozva hosszú órákon keresztül beszél ugyanarról a témáról. Egy-egy fél órás etapban, a tömeg igényeket kiszolgáló módon bármelyik rádióadás meg tudná oldani ezt felületesen, amit viszont Dan Carlin csinál, azt semmilyen más médiumban nem lenne lehetséges.

De ez nem minden, az igazán extrém modellt csak egy-két éve találta fel. Elindított egy sorozatot, aminek a második szériája a Wrath of the Khan, amiben öt, több mint két órás epizódokban dolgozza fel minden idők egyik legnagyobb hadvezérének, Dzsingisz Kánnak és a Mongol birodalomnak a történetét.

Az epizódok most már csak fizetős formában elérhetőek — illetve torrent oldalról letölthetőek — http://www.dancarlin.com/product/hardcore-history-43-wrath-of-the-khans-i/, de röviden összefoglalva, amit a Dan csinál, az egyszerűen elképesztő. Már csak azért is, mert 10 órát beszélni egy témáról hihetetlenül nehéz lehet, el sem tudom képzelni mennyi idő lehetett rá felkészülni. De mégis valami oyan jön létre, amit nem érdemes kihagyni, ami teljesen magával visz és ami olyan mélységű információt ad át a történelemről, hogy szinte fürdesz benne.

Elképesztő, mert itt ülök Közép-Európában, Magyarországon, a sztyeppe legnyugatibb végén, egy olyan nép leszármazottjaként — talán -, amely lényegében ebből a kultúrából érkezett és létét annak köszönheti, hogy hidat épített a sztyeppe lovas nemzetei és a letelepedett életmódot élő keresztény nyugat között, és egy amerikai podcast őrült rádiósnak köszönhetem, hogy pár óra alatt többet tanultam a saját történelmemből, mint az iskolai történelemkönyvek felületes leírásának bármelyikéből.

Dzsingisz Kán sztorija ugyanis elképesztő színes, a sztyeppei harcmodortól, a ló-ember-íj fegyverrendszerekről, a sztyeppe kultúrájáról olyan képet formál, amiről eddig alig tudtam valamit. Egy szuper agresszív, csak a legerősebbeket életben tartó végtelen tengerről, amiben nincs víz és ami kitermel egy olyan hadvezért, aki egy kis törzs élére állva egyesíti a sztyeppei népeket, felépít egy szinte verhetetlen hadsereget, kinevel maga alá olyan hadvezéreket, amelyek közül több a top 10 legnagyobb hadvezér között lehet számon tartani és ezekkel olyan stratégiát alakít ki, amelyről a mai történészek azt mondják, hogy az 1870-es évekig, a teljesen motorizált hadseregek megjelenéséig nem lett volna hadsereg, amely képes lett volna megállítani — ! -. Majd csak úgy fogja magát és felépíti minden idők második legnagyobb birodalmát. Hogy mennyire fontos hadvezér volt Dzsingisz Kán, azt jól mutatja, hogy az őt elemző hadi történészek szerint Napóleont szó szerint lassú imitátorként lehet számon tartani, a második világháború német villámháborús stratégiáját és a német hadsereg stratégiáját Lengyelország elfoglalására pedig konkrétan vissza lehet vezetni hozzá. Az egész podcast egy konkrét csoda.

Van még pár ehhez hasonló a Podcast világban — pl. a Freakonomics Radio — amikből az látszik, hogy a podcast piac eljutott oda, hogy a műsorok produkciós szempontból már a rádióműsorok tetejét képviselik. Többen gyártják, tökéletes hangosítással, utómunkával kipolírozva készült anyagok, amiket nem köt a rádiózás tömeg igényeket kiszolgáló volta, a világ sok millió angol nyelvű lakosára kihegyezve képesek niche közönséget kiszolgálni úgy, hogy éveken át életképesek maradnak.

A podcast érett piac lett, gyöngyszemekkel és óriási mennyiségű értékes tartalommal, érdemes rá odafigyelni.