A tökéletes írószerek

Doransky
Doransky
Nov 16, 2018 · 3 min read

Minden évben legalább egyszer újra felfedezem a jegyzetfüzetet és az írószereket, mint a teljesen irracionális rajongás játszóterét, amiben bármikor el tudok mélyülni és ami bár praktikusságának jelentős részét szinte teljesen elvesztette a 21-ik századra, az önreflexió egyik utolsó helyszíne maradt.

Az egyik megfigyelés amire jutottam az utóbbi években ebben a két termék kategóriában, hogy a világon két nemzet ért a papírhoz és írószerekhez. A Németek és a Japánok.

Tudom, sokan jönnek erre az Olaszokkal, a Moleskine-el meg hasonlókkal, de az a helyzet, hogy bár magam is próbáltam az Olasz márkákat — a Moleskine.hu-t és a hazai értékesítést egy rövid ideig csináltuk is — és jó pár jegyzetfüzetet hoztam magammal haza olaszországi útjainkról, az van, hogy Olaszország maximum a második sorba jöhet fel a két nagy stationary nagyhatalom mögé, de nem szoros versenyben, hanem ilyen van ez a két nemzet, világhatalom, és mindenki más csak kullog mögöttük Franciástul és Olaszostul.

A Németek nem tudom miért, talán a könyvnyomtatás miatt lettek ennyire profik, lehet annak a hagyományai és öröksége mélyítette el a tudásukat, illetve a mérnöki precízitás, ami a szakmához kell. Meg a tervezési precízitás, ami a múlt században annyira fontos volt, amikor még papíron terveztek.

Németek

Rotring 600

Egy másik példa a könyvnyomtatás hagyományait tovább vivő Nuuna jegyzetfüzetek, amiből a Voyager sorozat szerintem rendkívüli, máig nagyon szeretem őket a pontozottsággal, a papír minőséggel, kötéssel, borítóval. Az utóbbi időben eltávolodtam azért picit a márkától, mert nem szeretem, ha egy jegyzetfüzet túságosan identitást meghatározó akar lenni, és a Nuuna darabjai nagyon ebbe az irányba mentek el, ráadásul brutálisan drágák.

A Németekkel egyébként az a helyzet, hogy valószínűleg mióta számítógépen terveznek, azóta nem is annyira csinálnak jó írószer termékeket.

Japánok

A Copic Mulitliner sorozata funkcionális és szép is:

A Tombow kalligráfiai filcek pedig nagyon praktikusak és japán felirataikkal elképesztően menők, amilyen selymességgel jön belőlük a tinta, az pedig valami elképesztő.

De ha kellene mondanom valamit, amit a Japánok tökéletességre fejlesztettek, akkor az a papír. Ezek közül is a Midori MD Notebook, ami olyan minőségű papírból készül, hogy mindig elmosolyodok, amikor a toll sustorgását hallgatom írás közben.

Valószínűleg a japánok intenzívebb tinta használata — ecset — miatt olyan minőségi feltételeknek kell nekik megfelelniük, ami Európában nem elvárás.

Ha megpróbálsz egy Moleskin jegyzetfüzetbe vastag tollal rajzolni, az apró hibákon átszivárog a festék a túloldalra. Itt ilyen nincs. Amit ezek csinálnak, az maga a 100%-os precízitás, vékony, mégis tökéletes minőségű lapok.

És hát az egész akkora Zen, hogy nem hiszed el. Megcsinálták, hogy elhagyták a borítót a jegyzetfüzetről. Lehet persze rá tenni bőr kötést esetleg papír kötést, de alapvetően a bekötött papírt vásárolod meg. ÉS az emberek imádják. Én is.

2018-ban ennyit tudok erről a területről írni.

DORANSKY [M]

Since 2003

Doransky

Written by

Doransky

I'm noticing as hard as I can, beauty and meaning in life. Here, through writing. Endless.Consulting

DORANSKY [M]

Since 2003