ANDROID

A Samsung utolsó negyedéves pénzügyi jelentése új értelmezést ad az okostelefon piac vektorainak. Tudjuk, hogy már régóta az Apple az egyetlen olyan cég, amelyik igazán látható méretű profitot tud termelni ezen a rendkívül kompetitív piacon. A másik cég eddig a Samsung volt.

A Google óriási és egyben zseniális lépése, hogy egy az Apple termékeivel versenyképes operációs rendszert nagyjából ingyen hozzáférhetővé tett a gyártóknak, biztosította rövid távon, hogy az Apple ne tudja letarolni egy ütemben a piacot, ahogy egyébként tehette volna. Ráadásul olyan lehetőségeket teremtett, amelyet egy-két cég első látásra ki is tudott használni. Először a HTC, aztán a Samsung is belépett az androidos gyártók piacára és gyors fejlesztésekkel versenyképes telefonokat dobott piacra, ez pedig annyira megijesztett egy-két beágyazott gyártót, hogy például a Nokia a híres “burning platform” memoval lényegében harakirit követett el.

A történet ezek után fura irányokat kezdett venni. Egyre-másra jöttek ki az okostelefon androidos piacán dolgozó cégek pénzügyi eredményei és egy igen egyértelmű trend kezdett körvanalazódni. Mindenki veszteséget termelt az androidos készülékeken. Ezzel egy ideig nem nagyon foglalkozott senki, mert a Samsung, a maga elképesztően hatékony, másolásra és olcsó reprodukcióra, majd gyors tejeszkedésre szakosodott modelljével képes volt valódi piaci részesedéseket és profitokat letermelni az android márkanév alatt, de ez csak átmeneti eredmény volt.

2014 végére a Samsung is bajba került. Most már másodjára nagyon aggasztó profitabilitási jeleket mutat, ami arra enged következtetni, hogy az androidos telefonjai egyszerűen nem elég versenyképesek és egyébként is elképesztően nagy kommunikációs költés kell az értékesítés támogatásához.

Nem lehet hangsúlyozni mennyire fontos ez. Jelenleg nincsen egyetlen nagy mobilgyártó sem, amelyik az android platformon fenntartható üzletet tudna építeni. Ami az android óriáis előnye volt, hogy ingyen hozzáférhető, minőségi platformot adott minden gyártónak, mára pont ugyanazt a problémát okozza, amit az alkalmazásfejlesztőknek a teljesen szabad másolási verseny a boltokban. Nem tud senki olyan momentumot szerezni, amivel igazi versenyelőnyt tudna építeni a további növekedéshez. Hiába minden próbálkozás erőlködés, eljutottunk oda, hogy az androidos piac gyártói oldalról lényegében fuldoklik.

Még tartanak a gyártók bizalmi befektetései és mindenki próbálkozik újdonságokkal, új méretekkel, de a piac tetejét megeszi az Apple, az alsó részét pedig olyan kínai gyártók, akik szinte nulla profit tartalom mellett elüzemelnek.

Profit nélkül pedig nincs igazi innováció. Az egyetlen dolog, ami mozgatja a rendszert, hogy a Google, a kereső piacon kiépített szinte monopol helyzetét felhasználva lényegében hátulról fűti a platform fejlesztését és biztosítja a magas minőséget.

Érdekes dolog ez, a teljesen szabad verseny mintha nem mindig tenne jót a piacnak.


Érdekesnek találtad a bejegyzést? Még több jön.
Iratkozz fel a hírlevélre | Kövess Twitteren | Kövess Facebookon

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.