CB rádió

Édesapám mesélte, hogy kiskorukban az udvaron Csopakon csináltak egy egyszerű rendszert, két üres konzervdobozt egy erős cérnával összekötöttek. Ez nagyon hosszú is lehetett akár és ha a cérnát megfeszítették és valamelyik gyerek beszélt a konzerv dobozba az egyik oldalon, a másik oldalon akár egész messziről a másik gyerek hallhatta, mit mond a másik.

Amikor kicsi voltam, voltak gazdagabb gyerekek, akik kaptak születésnapra vagy Karácsonyra CB rádiót. Ezzel tudtak egymással beszélgetni nem túl nagy távolságokon és óriási élmény volt két autó között, vagy csak egyik teremből a másikba hívni egymást.

Valahogy ez a két kép ugrott be, amikor olvastam, hogy az amerikai fiatalok egyik leggyakrabban használt alkalmazása igazából az Apple egyik beépített funkciója, az Airdrop lett.

Az Airdrophoz hasonló mesh hálózatok egyre gyakrabban jelennek meg olyan szituációkban, ahol sok ember van egy helyen.

  • Használják őket a diákok a középiskolában, hogy képeket és információt osszanak meg egymással — pl puskát -
  • Használják őket a tüntetők, amikor éppen arra van szükség, mert a hálózatok túlterhelődnek, vagy nem elérhetőek a cenzúra mia
  • Használják őket a túrázó csapatok, amikor nincs a közelben lefedettség
  • Koncerteken és fesztiválokon, focimeccseken

Óriási lehetőségek vannak ebben a rendszerben, jelenleg még korlátozott képességekkel rendelkezik ugyan, bár felismeri a környezetben lévő nyitott telefonokat, még nem annyira kényelmes a használata és nem annyira jó olyan általános megosztásra, mint egy célzott webes szolgáltatás, de oda tart.

Ezek a mesh hálózatok könnyedén eljuthatnak oda, hogy ne csak fájlok megosztása irányába, hanem általános adat cserére is alkalmasak legyenek, bármilyen családi eseményen, koncerten, baráti összejövetelen lényegében bármilyen digitális tartalmat meg lehessen osztani és akár egyre nagyobb távolságokba anélkül, hogy célzott alkalmazást kelljen használni.

Ami az apám generációjának a dróttal összekötött konzerv doboz, az enyémnek a CB rádió, az úgy néz ki a mai generációnak az AirDrop.

Like what you read? Give Doransky a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.