Izrael titka

A világ egyik legkevésbé vonzó tája, kő és sivatag, mégis évezredek óta kitünetett hely. Az utóbbi három napomat Izraelben töltöttem, Jeruzsálemben kirándulva és Tel Avivban helyi startupok között.

Hogy a Bibilia itt életre kel, az nem csak egy kép, hanem maga a mindennapi valóság. Zsidó, keresztény, muzulmán felekezetek élnek itt egymás mellett maguk között is szikrát vetve, a Biblia történetének hátterét adó tájon. Az emberiség közel fele olyan vallások tagja, amelyik innen eredezteti magát, nemhogy innen, konkrétan alig néhány száz méterre egymástól. Ameddig nem jössz el, nem fogod érteni, hogy ez mit jelent. Ez itt nem a hétvégi elméleti vallásosság színtere, itt több milliárd ember vallási közösségének fizikai és történeti alapjai érnek össze egy elképesztően érzékeny kapcsolatban. Csak két példa, az itt élőknek annyira finoman kell bánni minden apró lépéssel, hogy van olyan létra, amit száz éve azért nem mozdítottak meg, nehogy vallási felfordulás legyen miatta az ortodox és katolikus keresztények között, Jeruzsálem óvárosi részén pedig a lakások felvásárlásával próbálják a felekezetek megváltoztatni a terület demográfiai szerkezetét erőszak nélkül, ezért egy-egy lakás ára akár a 600 millió Ft-ot is elérheti.

Az emberi kultúra erejét a Szent-Péter Bazilika, a Kék Mecset után itt Jeruzsálemben éreztem eddig leginkább életemben, páratlan élmény, egy olyan sérülékeny környezetben, ahol az országot a Vaskupola védi a rakéta támadásoktól, ahol az autópálya melletti falak nem a hangot szigetelik, hanem a — szerencsére már nem aktív — mesterlövészektől védik az autósokat és ahol az emberek háborúról és bombázásról álmodnak, ha este dörög az ég.

De nem csak a története miatt elképesztő ez a hely. A több ezer éves kultúra mellett Izrael startup piaca elképesztően sikeres, ez a világ második legnagyobb startup központja. Csak néhány adat. Az ország lakossága pár millió fő, lényegében kőre és homokra épített fiatal állam. Ebben a környezetben él és dolgozik jelenleg 5000 startup, 750 befektetők által finanszírozott vállalkozás, amelyből csak 400-at előző évben alapítottak, 15–25 aktív helyi befektetési alap pumpálja helyi szinten a tőkét, a helyi lakosság 8–10%-a a high-tech szektorban dolgozik — többnyire nagyvállalatoknál — és így együtt az izraeli GDP 15–17%-át adják.

Izraelnek nincs helyi fogyasztása, szomszédokkal felületes béke miatt alig kereskedik, lényegében teljesen szigetszerűen működve minden vállalkozás kizárólag olyan szolgáltatásokat termel, aminek a világpiacon kell helytállni. A léc itt magasan van.

2015-ben a világ 122.5 milliárdot fektetett startupokba, ennek közel 4%-át Izraelben, ami elképesztő szám. De nem véletlenül, illetve a közhiedelemmel ellentétben nem kulturális, vagy politikai okok miatt. Bőven megéri ide befektetni, 2015-ben 4.5 milliárdnyi beáramló tőke mellett az izraeli startupok 9 milliárd exitet termeltek. Közel 300 cégnek van kutatás-fejlesztéssel foglalkozó központja itt. A Magma nevű alapnál, ahol jártam a befektetések 90%-a sikeres exittel végződik, ami teljesen egyedi, talán az amerikai Sequoia tud hasonlót.

Ha azt gondolod, hogy ez a környezet valami varázslat, vagy mondjuk nehezen megfogható adományok miatt működik ennyire jól, úgy érzem, hogy tévedsz. Az izraeli városokban nincs semmi csicsa, lepukkant épületek mindenhol, nincsenek jó autók, a sivatagos környezetben itt a lakosság és a kormány nem az életminőségbe fektet — kivéve talán a gasztronómiát -, hanem abba, hogy innovációban a világ élvonalában legyenek. Az állam a GDP 4.5%-át tölti vissza a szektorba — R&D -, a lakosság pedig keményen dolgozik. Két napig jártam a világszinten is jegyzett startupokat és lenyűgöző céltudatosság van ezekben az emberekben. Tudják, hogy van esélyük a sikerre, elképesztően motiváltak — kulturális és történeti okok miatt -, célratörőek, segítik egymást. Nem ködösítenek, nyitottak az üzletre, teljes elszántsággal keresik az üzleti lehetőségeket.

És mi a titok? A Magma alap vezetője szerint 4 nagy titka van az izraeli startup ökoszisztémának.

Az első a matematika. A második világháború előtt elmenekülő, Németországban rendkívül sikeres zsidó matematikusok egy része Izraelben telepedett le, többségük pedig az Egyesült Államokban. Ezek az egyetemekre bekerülve erős kapcsolatot építettetek a két világ között és ezzel részben megalapozták azt a transz-atlanti hidat, amelyen utazva ma izraeli startupok sokasága találja meg a helyét a világpiacon. A matematika egy igen egyedi terület, azon kevés tudományok egyike, amely még ma is az egyéni felfedezésekből növekszik és Izrael a világ legjobb matematikai közösségei között van. Matematika adja a szoftvrer piaci IP-k — szellemi tulajdon — jelentős részét Izraelben.

A második a katonaság. Egyik oldalon a korábbi Francia-Izraeli embargó miatt az izraeli katonaságnak saját pályára kellett állítania a kutatás fejlesztést, ennek folyományaként pedig olyan felvételi rendszert alakítottak ki, amire sehol máshol a világon nincsen példa. Minden 17–18 éves izraeli átesik egy katonai szűrővizsgálaton, amely megméri a képességeiket és a bennük rejlő potencált, a legtehetségesebb fiatalokat kimelik, éveken át képzik és a katonaság fontos high-tech projektjeibe rakják be. Annyira erős ez a katonai program, hogy ezek a fiatalok gyakran már 25 éves korukra a nemzet számára kulcsfontosságú projekteken akár 50 embert vezetnek, néha közvetlenül a miniszterelnöknek riportolva. Vannak olyan erős high-tech csapatai az izraeli hadseregnek, amelyekről mindenki tudja — a befeketők különösen -, hogy az onnan kijövő emberek szinte mindegyikébe érdemes befektetni és többségük, a befektető elmondása szerint biztosan — ! — dollármilliomos lesz. El tudom képzelni mennyire törekednek a legtehetségesebb fiatalok, hogy ide kerüljenek.

A harmadik ok a multinacionális cégek jelenléte. Ahogy előbb is írtam, közel 300 cégnek van itt kutatás-fejlesztési laborja, partnerségeket építenek a világ minden táján, főként Európában és Amerikában.

A negyedik, utolsó ok a kulturális faktor. A zsidó kultúra a bukást nem tekinti tragédiának, egyfajta büszkeséggel vállalják fel a startup és R&D kultúra egyik teljesen egyértelmű mellékhatását. A milliárdos méretűre nőtt startupok többségét olyan sorozatvállalkozók csinálják, akiknek ez a második-harmadik-negyedik cége. A katonaságon át, a piacon megérett, buktákon keresztül nevelkedett vezetők olyan képességekkel rendelkeznek, mint kevesen. Vállalkozók.

Mindezek miatt azt kell mondjam, hogy Izrael olyan hely, ahova mindenkinek érdemes egyszer “elzarándokolnia”, akár vállalkozó, akár érdeklődik a nyugati civilizáció vallási története kapcsán. Garantálom, hogy el fogsz ámulni.

Like what you read? Give Doransky a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.