Mindenki hazudik

Pieter Thiel, a Facebook egyik első befektetője a Zero to none című könyvében fogalmazza meg azt az elméletét, hogy a legnagyobb üzletek titkokra épülnek. Vagy a természet titkaira, vagy emberi titkokra.

A Google például arra, hogy a weben elérhető linkek értékeléseket jelentenek, amik felhasználhatóak a weboldalak sorbarendezésénél kereséskor. Emberi titok azok, amiket az emberek nem tudnak magukról, vagy elrejtenek, mert nem szeretnék, hogy mások tudják. A Facebook egy ilyen emberi titokra épül, arra hogy az emberek szeretnek belelátni mások életébe, mégha nyilvánosan ezt azonnal letagadnák bárkinek.

A “Mindenki hazudik” című könyvet olvasom szabadság alatt, aminek a szerzője, Seth Stephens-Davidowitz a Google Big Data kutatójaként dolgozott és egy rendkívül érdekes társadalomrajzot alkot különböző Big Data források felhasználásával. A Big Data gyakran egyike csak a kevés tartalommal bíró trendi szavaknak, de az adat tudomány, az újonnan megjelenő adatforrások segítségével teljesen új ismereteket szolgáltat a társadalomról és a mindennapi valóságról.

A Google kereső felületei, a Facebook profilok, a látogatott pornó oldalak és szélsőjobboldali weboldalak logjainak elemzésével szisztematikusan rajzolódik ki egy olyan kép, ami feltárja az Amerikai társadalom őszinte arcát. Azt, hogy mire gondolnak az emberek, amikor senki nem figyel, amikor nincs okuk arra, hogy hazudjanak.

Onnan kezdve, hogy milyen elterjedt az explicit rasszizmus — nagyon is -, odáig, hogy melyik nemnek milyen szexuális “ügyei” vannak, hogy az emberek valójában csak magukkal vannak elfoglalva, hogy mennyi homoszexuális lehet az országban, hányan verik a gyereküket, mennyi illegális abbortusz lehet, egészen addig, hogy megpróbálja megtippelni előre, hogy a munkaerőpiac változásai tetten érhetőek-e a webes adattengerben — ez ugyanis milliárd dollárokat érő információ -, vagy néhány egyszerű méréssel megmondható-e egy versenylóról, hogy bajnok lesz-e. Kiderül például, hogy a legnagyobb rasszista fellángolást az amerikai társadalomban nem Trump megválasztása okozta, hanem Obama megválasztása és, hogy valószínűleg Trump az amerikai társadalom őszinte válasza arra, hogy megérett-e arra, hogy színesbőrű elnöke legyen. A könyv azt is feltárja mennyire előítéletes a társadalom a lányokkal szemben, vagy hogy egy párkapcsolatban sokkal többször probléma az, hogy a másik nem akar szexelni, semmint az, hogy nem akar beszélgetni.

Titkok sokaságát bontja ki a könyv, és az utóbbi évek talán legjobb amerikai társadalomrajzává terebélyesedik, ami nem hipotézisekre, emberi hazugságokra, bevalott adatokra, szakértői véleményekre, hanem valós adatokra, igazságra építkezik. Ez a könyv érzetre a társadalomtudományok új generációjának egyik első példánya, elméletben ugyan nem fogalmaz meg új gondolatokat, de az igazságot a hagyományos piackutatásokkal kiegészítve részletgazdagabban mutatja meg, mint korábban bármilyen elmélet és módszertan.

Bevillant megint, ami az utóbbi időben többször felmerült bennem, hogy a webes growth hacking, data science, dizájn módszertanok számára elképesztően sok lehetőség rejlik, hogy néhány app konverziós számainak optimalizálása helyett olyan valódi társadalmi ügyek megoldására fókuszáljon, amely egész iparágakat, vagy akár az egész társadalmat átformálhatják, feltárhatnak igazi titkokat.

Sok könyvet olvastam idén — egyik éves tervem volt -, de ez volt eddig az egyik leginspirálóbb. Ha nem hiszel a Big Databan rejlő elképesztő lehetőségekben, ezután biztosan fogsz.

És csak egy tipp társadalomtudományban jártas hazai kutatóknak, elemzőknek, akikhez eljut. Szedjétek ki ezeket az adatokat a Google-ből, Facebook-ból, különböző pornó oldalakból és weblogokból és üljön le valaki, írja le milyenek vagyunk igazából mi, magyarok. Lehetne ez az egyik első modern hazai társadalomrajz.

JÖHET MÉG HASONLÓ?

Az utóbbi 8 évben a SMART konferenciasorozaton és képzéseinken keresztül több ezer cégnek mutattam meg a legújabb trendeket és több tucat cégnek segítettem különböző iparágakban sikeres új üzleteket építeni. A Magyar Telekom üzletfejlesztési igazgatójaként beleláttam a hazai üzleti világ valós helyzetébe.

A SMART BUSINESS DESIGN a legmodernebb startupok és cégek által használt módszertanokról szól és arról, hogy mindezt hogy tudott itt Magyarországon használni sikeres cég-, szolgáltatás-, termék- és folyamat építésre.

Like what you read? Give Doransky a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.