Végre értem, hogy merre tart az Apple

A Beat felvásárlásának és Angela Ahrendts leigazolása


Érdekes irányt vett az Apple a Beat 3 milliárd dolláros felvásárlásával. Ha félretesszük, hogy mekkora üzleti zseni Dr Dre, aki alig pár év alatt a prémium fejhallgatók piacát letarolta egy alig 14 dollárból előállítható füllhalgatóval, akkor is érdekes, miért pont ebbe az irányba tart az Apple.

A fejemben az Apple eddig a személyi számítógép és a hordozható elektronikai eszközök határmzsgyéjén járt. Steve Jobs zsenialitásának köszönhetően az Apple úgy tudott a mai monstrummá vállni, hogy a 90-es évek lejátszott személyi számítógép piacáról a hordozható elektronika piacának kellős közepére lavírozott. Oda pedig olyan képességeket vitt magával, amivel verhetetlenné vállt.

Ahogy azonban múltak az évek, az Apple újra az átlag irányába kezdett tartani, hiszen számos más nagy cég, leginkább a Samsung is rájött arra, hogy mivel lehet ezen a piacon sikeressé vállni. Azok a trükkök, amik térdre kényszerítették a Nokiát, a Motorolát, vagy a Blackberry-t, már egyre kevésbé működtek.

Most viszont mintha megint látnám magam előtt a cég jövőjét. Szerintem az Apple új pozícionálási korszakba lépett. Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb lépése volt Angela Ahrendts leigazolása. A Burberry márka egyik vezéralakjáé, aki végigkísérte, ahogy az apró kis cégből a világ egyik legnagyobb luxusmárkájává válik.

Ezek a felvásárlások és leigazolások azt mutatják, hogy az Apple tovább mozdul a hordozható kiegészítők piacán és elkanyarodik oda, ahol eddig elektronikával nem igazán jutottak el, a luxus kiegészítők piacának demokratizálása felé.

Ami ma egy Burberry táska, az hamarosan egy elektronikával megtöltött kiegészítő lehet. Órák, nyakláncok, füllbevalók, füllhalgatók, szemüvegek és ékszerek elektronikával felturbózott korszaka jön és ebben az Apple szerintem pont arra tart, amerre tartott eddig is. A prémium felé.

Like what you read? Give Doransky a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.