Stockholm Gezi Rehberi

Doruk Buğday
Doruk BUGDAY
Published in
16 min readOct 22, 2020

Yıl 2010 Finlandiya’da Erasmus öğrencisi iken, yıl 2012 İTÜ’de yüksek lisansımı yaparken yaz okulu, yıl 2016 artık okul bitmiş iş güç arasında bir hafta sonu kaçamağı için Stockholm’e gelince artık anlatmadan olmaz dedim.

Gezdiğim yerler içerisinde ki en güzel şehir, İskandinav başkenti ve Vikingler ’in anavatanı her gidişimde beni mest etmeyi başardı. Şehir her ne kadar muhteşem ve güzel olsa da yazıya başlamadan en önemli şeyi söylemeliyim sanırım. İsveç öncelikle Schengen üyesi ve vize alıp gitmeniz gerekiyor.

Schengen ülkesi olsa da, para birimi İsveç Kronu. Gittiğinizde aldığınız Euro veya dolarları tekrar bozdurmak zorunda kalacaksınız veya sürekli kredi kartı da kullanabilirsiniz.

Musluklardan akan suyu kesinlikle içebilirsiniz, şehri gezerken çantanızın yanına depolamak için bulduğunuz musluklardan doldurup devam edebilirsiniz gezinize.

Saat dilimi olarak Türkiye’den bir saat geri, artık akıllı telefonlar otomatik alıyor saati ama yine de dalgınlığınıza gelmesin.

Paranız yoksa biraz uzak durmakta fayda var!

Evet maalesef böle bir durum söz konusu. Her gittiğimde biraz daha fiyat seviyesi yukarıya çıkan ve fiyatları TL’ye çevirme hesabı yapıp her seferinde “abi yanlış mı hesaplıyoruz ya?” dedikten sonra hesabın doğru olduğunu görüp çöküş moduna geçtik maalesef.

Şehirdeki müzelere giriş, kanal turu yapmak ve ulaşım kullanmak için eğer okuduysanız Stockholm Card adında bir kartla bunları yapabiliyordunuz ama 31 Aralık 2015 tarihi itibari ile bu kart artık kullanılmıyor ve olanlarda geçersiz! Eğer daha detaylı bilgi isterseniz şehirdeki Tourist Information’lardan bilgi alınız.

◊ STOCKHOLM’E NASIL GİDİLİR? ◊

Biz Türk Hava yolları ile uçtuk, aynı zamanda Pegasus Sabiha Gökçen hava limanından Stockholm seferleri yapıyor. Eğer Finlandiya veya Danimarka’da iseniz, cruise gemilerine binerek İsveç’e geçebilirsiniz. Benim burada tavsiyem gece gemisini seçmeniz olacaktır ki hem konaklamadan kurtarmış oluruz hem de Finlandiya İsveç arası gemi en iyi parti ortamlarından birisi olarak bilinir.

◊ STOCKHOLM ŞEHİR İÇİ ULAŞIM ◊

Uçakla ineceğinizi varsayarsak, Arlanda havalimanına iniş yapıyor uçaklarımız. Buradan şehre hem hızlı tren var 20 dakikada giden, hem özel servisler var, veya bizim tercihimiz Flygbussarlanda firması oldu. En ucuz ulaşım şekli Arlanda’dan şehir merkezine. Eğer biletlerini internetten alırsanız daha ucuz. Eğer havalimanında kiosklardan alırsanız 20 SEK daha pahalı biletler. Benim önerim gitmeden en azından şehre gidiş otobüs biletlerinizi alınız. Saat yok zaten 10 dakikada akşam saatlerinde 15 dakikada bir kalkıyor otobüsler ve sadece herhangi birine biletinizin çıktısını okutmanız yeterli.

Flygbussarna

Şehir merkezine geldiğinizde SL-Card almanızı öneririm, bizim İstanbul kartın Stockholm kartı olanı diyebiliriz. 20 SEK kart ücreti var. Bütün metrolarda kartı okutup geçtiğimiz turnikelerin yanında bilet satan abiler var ama yine buradan bilet almak daha pahalı. Hemen yandaki kart dolum makinelerinden doldurursanız daha ucuza alabilirsiniz biletleri. Burada Stockholm şehri Zone A-B-C olarak 3 bölgeye ayrılmakta. Eğer çok uç noktalara gitmeyecekseniz sadece Zone A bileti almanız yeterli. Planınıza göre dolum miktarını seçebilirsiniz. Biz günlük Zona A, reduced 75SEK olan biletlerden doldurmuştuk kartlarımıza. Hem metro da, otobüste, tramvayda ve Adalara giderken vapura binerseniz bütün araçlarda geçiyor bu kart.

Eğer metro kullanacaksanız ve Stockholm de fazla vaktiniz varsa metro istasyonlarını incelemek isteyebilirsiniz çünkü hepsi birbirinden farklı gerçekten farlı temalarla süslenmiş ve dizayn edilmiş metro istasyonları.

◊ STOCKHOLM’DE KONAKLAMA

Konaklama işine gelecek olursak çok fazla alternatif var her isteğe göre. Hostel, motel, otel bütün çeşitler mevcut ama hostel de 18 kişilik odada tek yatağa bile ucuz bir para beklememek lazım, motel parasına bile çıkabiliyor. Şehre yakın olmaya çalışabilirsiniz tabi ama biz södermalm adasının altındaki adada kalmamıza rağmen ulaşım çok rahattı, metro 7/24 çalışmakta, gece saatlerinde eğer oteliniz çok uzağa kalıyorsa metrodan da otobüs seferleri oluyor gece. O yüzden kalacak yer konusunda önerim booking veya benzeri sitelerden bakıp, tercihinize, bütçenize göre bit otel ayarlayıp, ulaşımı dert etmemeniz.

Biz Motel L’de kaldık. Odalar, duş imkanı en iyi fırsat elimiz de Motel L var diye seçtik. Şehirden biraz uzak ama ulaşım dediğim gibi sorun değil, sizlere de öneririm.

Booking.com 15$ indirim kuponu için tıklayabilirsiniz.

◊ STOCKHOLM’DE GEZİLECEK YERLER ◊

Stockholm’de eğer hiçbir fikriniz olmadan gittiniz ve nereyi gezeceğinizi bilmiyorsanız “FREE STOCKHOLM TOUR” adı altında gönüllü gençlerin yaptırdıkları şehir gezilerine katılabilirsiniz. Günde 3 sefer şehrin farklı bölgelerini gezdirerek tam bir Stockholm turu yapmanız sağlayan ve vaktin kaliteli geçmesini sağlayan bir konsept. Tabi arkadaşlar bahşiş usulü çalışıyor. Vermeseniz de olur ama en azından gelip bir teşekkür edin diye belirtti bizim katıldığımız turdaki rehber arkadaşımız ama oda bizimle ıslandı, bize anlatmak için vaktinden fedakârlık etti, ufak büyük fark etmez bahşişi es geçmeyelim. Şehir turuna katılacaksanız saat ve gezilecek yerler, buluşma noktası bilgisi için buradaki linkten öğrenebilirsiniz.

İsveç’te gezerken eğer yapıların tarihi hakkında bilgi almak isterseniz üzerlerindeki metalden yapılma işlemelere bakabilirsiniz. Her bir işleme belirli bir dönemi yansıtmaktadır.

Şehir bölgelere ayrılmış bir halde, adacıkların üzerinde köprüler ile bağlı muazzam bir şehir. Gezeceğiniz yerleri bölge bölge gezmeniz hem daha verimli hem daha az yorucu olacaktır.

◊ GAMLA STAN

İlk ve en önemli bölge Gamla Stan. Vikinglerin İsveç’te ilk yerleşim bölgeleri ve Stockholm’ün en eski kısmı Gamla Stan. Şehrin buradan başlayarak kurulduğunun hikâyesi anlatılmaktadır. Gamla Stan’a şehir merkezinden ana cadde Drottninggatan’dan aşağıya inerek ulaşabilirsiniz.

Gamla Stan girişinde sol tarafta adacık üzerinde Parlamento Binası’nı görebilirsiniz. Aynı adacık üzerinde Medieval Stockholm Museum (Orta çağ Stockholm Müzesi) görebilirsiniz. Gamla Stan’a girişte ana caddesi olan Västerlånggatan’a varıyoruz. Bu cadde tamamen hediyelik eşya dükkânı ile dolu. Bizim kendi görüşümüz şehir merkezinden ne kadar aşağıya adanın sonuna doğru ilerlerseniz, fiyatlar ona göre düşüyor. Gamla Stan’a girdikten sonra çarenizin yürümek olduğunu unutmayın, içeride ilave tren, otobüs bulunmuyor maalesef. Burada gezerken dondurmacılardan dondurma almayı ve gezerken dondurmanın tadını çıkartmayı unutmayın (Yazın gidiyorsanız tabiiiiiiiiki !)

Gamla Stan’da gezilecek yerlere gelirsek;

♦Nobel Müzesi. Nobel ödülü alanlara ithaf edilmiş bir müze. Tabi İsveç için Nobel önemli bir kişi ve Nobel ödüllerine de önem veriyorlar.

  • Giriş ücreti;
  • Yetişkin: 100 SEK
  • Öğrenci: 70 SEK
  • Salı saat 17:00–20:00 ücretsiz giriş

♦Royal Palace. Şu anda yaşamıyor olsalar bile eskiden İsveç kraliyet ailesinin yaşadığı saray. Eğer girecek olursanız Museum of Three Crowns (üç tacın müzesi) ve Treasury (Hazine) girişleri bilete dahil.

Giriş ücreti 150 SEK, 7–17 yaş ve öğrencilere 75 SEK. Beklememek için internetten bilet alabilirsiniz.

♦Riddarholmen Kilisesi. Gamla Stan’ın solunda bulunan Riddarholmen adasında bulunmakta. Myntagan caddesinden giderek ulaşabilirsiniz adaya. Stockholm’ün tek korunan ortaçağ manastır kilisesidir. Kraliçe Christina hariç Gustav II’den Gustav V’ye kadar bütün İsveç hükümdarları burada yatmaktadır. Orta çağlardaki krallarda buraya gömülmüşlerdir.

  • 30 Kasım — 13 Mayıs arası kapalı!
  • Giriş 50 SEK, öğrenci ve 17 yaş altı 25 SEK. Sadece kredi kartı geçmekte.

♦Alman Kilisesi. En yüksek yapı olma özelliğine sahip burada. 1571 yılında alman tüccarlar tarafından kurulmuştur. 21–29 Mayıs tarihleri arasında 40 SEK, diğer zamanlarda ücretsiz.

♦Österlanggatan caddesi Gamla Stan’ın içine doğru ilerlemenizi sağlıyor hem de ikinci önemli cadde adadaki o yüzden vasterlangatan caddesinden buraya dönerek yolunuza devam etmenizi öneririm.

♦Viking Rün Taşı. Prästgatan ve Kåkbrinken caddeleri kesişiminde gerçek bir Viking rün taşı görebilirsiniz. Çoğu kişi bunu atlamakta ve bazı İsveçlilerin bile bilmediği bir taş. 1000 yıldan daha yaşlı bir Viking taşı. Eskiden bu tarz değerli eşyalarda her hangi bir kural veya kanun olmadığı için isteyen alıp evine götürebiliyordu. Bu köşedeki evin sahibi abide rün taşını bulunca evimin yanına ne güzel dekor olur diye alıp yerleştiriyor. Gerçek tarihe dokunmak isterseniz buradan geçerken köşeyi atlamayın.

♦Stortorget. Burayı söyledim ama hoş bir yer değil aslında. Eski İsveç Kralı’nın 1520 yılında kendisine ihanet ettiğini düşündüğü ve Danimarkalıların hükmü altına girmeyi kabul edenlerin kapasını kopardığı meydandır. İngilizceye bloodbath/bloodhsed kelimelerinin buradan geldiği söylenir. Meydandaki kırmızı binanın yüzeyinde beyaz dikdörtgen taşlar bulunmakta. Her öldürülen kişi için bir taş koyulmuştur. Saymak isterseniz sayın biz yaklaşık 90 saymıştık. Aynı zamanda Danimarka gemi toplarının binalara verdiği zararları görebilirsiniz.

♦Bollhustäppan. Bu küçük alanın anlamı içerisinde İsveç’in en küçük heykelini bulundurması. Yapan kişi özel bir amacının olmadığını, sadece küçükken evinin camından ay ışığını izlemeyi sevdiğini ve bu yüzden aya bakan bir çocuk yapmak istediğini belirtir. Bir süre sonra binalar önünü kapayınca, üzerine sürekli gelen yapay bir ışık yaparlar. Mevsime göre İsveçlilerin bu heykeli giydirdiğini görürsünüz. Her yerde vardır tabiki, burada da söylenen eğer kafasını okşarsanız Stockholm’e bir daha geleceğinizdir.

◊NORRMALM

Stockholm şehrinin merkezi, norrmalm bölgesi olarak geçmekte. Şehri bölgelere böldüğümüzde en büyük alanlardan bir tanesi, çoğunlukla meydanlar geniş caddeler ve parklardan oluşmakta. Bir Stockholm turuna başlayacağınız zaman benim önerim norrmalm’dan başlamak ve buradan diğer gezilecek yerlere geçmek. Aslında Stockholm’e ilk geldiğinizde mecburen otobüs veya tren havalimanından ne ile gelirseniz burada iniyorsunuz.

♦Drottningattan. Bizim istiklal caddemiz varsa onların da drottningattan caddeleri var. Avrupa’nın en uzun caddesi kabul ediliyor ve tamamen alışveriş üzerine kurulu. Özellikle sadece tek bir köşede milli servetleri H&M’den 7 tane görmeniz oldukça doğal.

♦Sergels Torg. Şehrin ana meydanı, metro kullanacaksanız ana aktarma istasyonu T-CENTRALEN burada. Meydanda merdivenleri indiğinizde altta kalan kısımlarda fast food zincirleri, alışveriş için mağazalar, kütüphane bulabilirsiniz. Ücretsiz turların başlangıç yeri bu meydandaki merdivenler eğer katılmak isterseniz.

♦Hötörget Meydanı. Bu meydanı özel yapan şey ilk gittiğinizde ortada bir Pazar görebilmeniz gibi gelebilir. İsveç pazarı görmek, meyve sebzelere bakınmak için güzel bir yer, bir açık hava pazarı. Bu meydanla ilgili asıl önemli şey buradaki Stockholm Concert Hall (Stockholm Konser Salonu). Burasının önemi Nobel ödülleri her sene Nobel Barış Ödülü (Norveç’te verilmekte) dışında ki ödüller burada verilmekte. Burada ayrıca yemek yiyebileceğiniz kapalı mekân bulunuyor hemen konser salonu yanında Kungshallen adında. AVM’nin sadece yemek için olanı gibi düşünebilirsiniz. Alt katında geyik eti tadabileceğiniz veya deniz ürünleri tadabileceğiniz hoş lokantalar, üst katında ise burger ve sandviççiler var.

♦Absolute Ice Bar. Tamamen buzdan bir barda, buzdan bardaklarla içkinizi yudumlamak mı? Tam adresindesiniz. Stockholm’deki Ice Hotel’e bağlı bu bar tabii İsveç’in milli votkası Absolute adında hizmet vermekte. Biletleri önceden internetten almanız gerekiyor veya sadece akşam kapanmadan ki bir saat öncesinde gelip girebiliyorsunuz biletiniz yoksa. Başka bir yerde böyle bir deneyim denediyseniz fazla bir atışı yok ama ilk defa olacaksa denenmesi gereken bir ortam. Buzdan bardaklar, soğuk ortam buzlar görmeye kesinlikle değer.

♦Norrmalmstorg Meydanı. Bu meydanın önemli kısmı burada ki bankada yaşanan bir soygun ve rehin alma sonucu, rehinelerin soygunculara sevgi beslemesi ve önceden de bu durum olmuş olsa da, ilk defa Esirine kapılma durumunu Stockholm Sendromu olarak anılmasına sebebiyet veren yerdir. Bu nedenle eğer görmek isterseniz Norrmalm’da bu meydana gelebilirsiniz.

◊SÖDERMALM

Gamla standan aşağı adaya geçtiğiniz takdirde Södermalm bölgesine ulaşıyorsunuz. Bu bölge daha çok “hipster” olarak tabir edilen bir bölge. Zengin gençlerin daha çok takıldığı, kafe, bar, gece hayatı, alışveriş denilince akla gelen bölgesi. Biz bu bölgenin biraz aşağısında konaklamıştık, ucuz alternatifler için bu bölgelere bakabilirsiniz ki ulaşım oldukça rahat.

♦Gondolen. Bölgeye ilk girdiğinizde hemen Slussen metro istasyonunun yanında yukarıda bir çıkıntı şeklinde çıkan kafe. Yaz gününde içeceğinizi alıp Stockholm manzarasını izlemek için gerçekten muazzam bir kafe. Girişi ister binanın yan girişinden asansör ile isterseniz arka caddeden dolaşarak yukarıdaki parkın içinden geçerek ulaşabilirsiniz. Bu bölge Fjällgatan olarak geçmekte. Bu isimle daha rahat bulabilirsiniz.

♦SkyView. Skyview södermalm bölgesinin az aşağısında kalan Ericsson Globe adlı yuvarlan yapının üzerine tamamen camdan bir kafeste çıkmanızı ve tüm stockholmü ayaklarınızın altına almanızı sağlayan bir nevi dönme dolap. Deniz seviyesinden 130 metre yukarıya çıkıyor ve sonrasında isterseniz restoran, kafe ve hediyelik eşya mağazası bulunmakta. Giriş 150 SEK.

♦Fotografiska. Eğer fotoğrafa ilginiz var ise kaçırmamanız gereken bir müze. Giriş 120 SEK. 4 büyük ve 20 küçük sergiden oluşmakta. Hediyelik eşya dükkânı, restoran ve fotoğraf galerisi mevcut. En üst kattaki kafede Stockholm’deki en güzel manzaralardan birisine sahip olabilirsiniz.

♦Götgatan. Evet, ismi pek hoş değil bizim için ama yapacak bir şey yok. Bu cadde södermalm bölgesinin ana cadesi ve çoğu kafe, pub, mağazalar bu bölgede konumlanmış durumda. Alışveriş için veya dinlenmek için bu caddeye göz atabilirsiniz.

◊DJURGARDEN

Stockholm’ün en dinlenilesi adası diyebilirim belki de. Güzel yeşil parkları, bölgeleri, yazın sadece çimlere uzanıp gökyüzünü izlemenin tadına varabileceğiniz bir ada. Bunun yanı sıra şehrin en önemli müzesi Vasa, açık hava hayvanat bahçesi Skansen ve kendi eğlence parkları Gröna Lund burada bulunuyor. Detaylı açıklamadım ama ilgilenenler için köpekbalıkları yılan balıkları gibi türleri görebileceğiniz Su Müzesi, Biyoloji Müzesi ve Denizcilik Müzesi’ni burada bulabilirsiniz.

Djurgarden’a gelmek için benim önerim Gamla Stan ve Sodermalm’ın birleştiği yerde, Slussen metrosunun biraz ilerisinde vapurlar kalkıyor. SL-Card geçerli eğer kartınız varsa. Yaklaşık 15 dakika sürüyor tekne turu ve bu tekne ile Djurgarden’a gitme olayını da kesinlikle yaz da olsa kışta olsa denemenizi öneririm. Burada sadece unutmamak lazım önce gamla Stan ve Djurgarden arasında kalan küçük ada Skeppsholmen’e, oradan sonra Djurgarden’a geçiyor tekne.

♦Vasa Müzesi. Vasa gerçekten ilginç bir müze, içerisinde sadece bir gemi bulunmakta. 17. Yüzyıldan kalma korunan dünyadaki tek gemi. 1628 yılında yapıldıktan sonra açılmasının ardından 30 dakika içinde batıyor gemi ve 333 yıl suyun altında kalıyor. 333 yıl sonra Enkazı kurtarma çalışmalarına başlanıyor ve %95’i şu anda orijinal haliyle sergilenmekte. Geminin parçalarının yarısının Danimarkalılara ve Hollandalılara yaptırılması sonucu birleşme sonrası ölçüler bir tarafta daha fazla olması sebebi ile ağırlık merkezi kayık bir gemi oluyor ve sonucunda Baltık denizi rüzgarına dayanamadan batıyor gemi. İsveçlilerin şansına Baltık denizi çok tuzlu bir deniz olmadığından 333 yıl bozulmadan su altında kalabiliyor gemi. Yılda 1 milyon turist çekmekte burası. Belirli aralıklarda içeride ücretsiz İngilizce turlar oluyor ve size nasıl yapıldı nasıl battı nasıl çıkartıldı hepsi anlatılıyor.

  • Eğer benim gibi bir şehre gittiğinde müze gezmeyi sevmeyen biri iseniz, en azından Vasa müzesine girmenizi öneririm, gireceğiniz tek müze olacaksa oda Vasa olsun.
  • Giriş 130 SEK, öğrenci 100 SEK (ben İTÜ Mezun Kart’ımı gösterdim ha tamam dedi geçirdiydi görevli, yani elinizde ne varsa gösterin)
  • Çıkışında çoğu Stockholm müzesi gibi hediyelik eşya dükkânı ve restoran bulunmakta.

♦Skansen. Dünyanın ilk açık hava müzesi ve aynı zamanda Stockholm hayvanat bahçesi. Sadece İskandinavya’ya özgü hayvanlar görebilirsiniz burada. Aynı zamanda burası İsveç minyatürü olarak düşünüle bilinir. 150 köy ve çiftlik örneği buraya getiriliyor. Aynı zamanda İsveç geleneksel kutlamalı burada yapılmakta.

Kesinlikle girdiğimde hiç beklemediğim kadar eğlendiğim bir hayvanat bahçesi oldu çünkü bütün hayvanlar dışarda ve yanınızda geziyorlar, çok ilginç bir deneyim gerçekten. Giriş 180 SEK, öğrenci 100 SEK.

♦Skansen Aquarium. Skansen’e bağlı akvaryum, buraya giriş ayrı. Balık, yılan, maymun, örümcek, fare türlerini görebilirsiniz. Bana soracak olursanız ama çok vaktiniz kalırsa girin. Giriş 120 SEK.

♦Gröna Lund. Stockholm şehrinin eğlence parkı. Roller coaster’a binmek isteyen veya çeşitli oyunları oynayıp ödül kazanmak isteyenler için ideal, özellikle sıcak (ne kadar olursa artık orada da) güzel havalarda çok güzel, eğlenceli bir deneyim sunuyor. Yaklaşık 30’dan fazla oyuncak bulunmakta. Aynı zamanda yaz aylarında burada konserler oluyor.

Hem içeride hem dışarıda yemek bulabileceğiniz stantlar mevcut. Benim önerim içeride Meksika usulü tavuk yapan bir yerden tacolar üzerinde tavuk yemiştik, gayet beğendiğim bir yemek olmuştu, sizlere de tavsiye ederim.

Giriş 110 SEK fakat içeride oyuncaklar, oyunlar ekstraya girebilir, girdik her şey dahil olayı yok maalesef.

♦ABBA Müzesi. ABBA müzesi Djurgarden’da bulunuyor. Eğer girmek isterseniz biletinizi önceden almanızı öneririm çünkü geldim giriyorum değil, ilk alma önceliğine göre bir bilet sistemi var.

♦Bilim ve Teknoloji Müzesi. 100’den fazla buluşu inceleyebileceğiniz bir müze. Çoğu İsveç’in kendi tur rehberlerinde sürekli reklamı yapılan ve gitmeniz tavsiye edilen bir müze. İçerisinde spor mücadeleleri veya 4 boyutlu sinema deneyimi gibi etkinlikler bulabilirsiniz .Giriş 150 SEK.

◊KUNGSHOLMEN

Burası Normmalm bölgesinin solunda kalan büyük bir ada ama şehirde vaktinizi alacak bir kısım değil. Görülmesi gereken 2 önemli noktası bulunmakta. Bu bölgeye gelmeyi gece tercih edebilirsiniz, daha çok gençlerin takıldığı, clublar ve gece hayatının olduğu bir bölge.

♦City Hall / Belediye Binası. Eğer vaktiniz varsa ve yaz ayında Stockholm’deyseniz mutlaka ve mutlaka gelmesini önereceğim bir yer. Toplamda 106 metre uzunluğunda bir kuleye sahip. İnanılmaz, denize sıfır bir bahçesi var ve anın tadını çıkartmak için birebir bir mekan. Eğer sadece bahçe ile yetinmem içeriye gireceğim derseniz giriş 100 SEK, öğrenci 70 SEK.

♦Rålambshovsparken. Kungsholmen’i Sodermalm adasına bağlayan köprünün yanında çok hoş bir park. Parkta restoran ve kafeler de mevcut. Deniz kenarında yeşillikler içinde tatlı bir çelik köprü izleyerek (içimdeki inşaat mühendisi fırladı) yürüyüş yapmak isterseniz tam yerindesiniz.

◊ÖSTERMALM

Östermalm’ı İstanbul’da Etiler, Bebek ile aynı kefeye koyabiliriz. Bölge Norrmalm’ın solunda ama aslında aynı ada üzerinde. İlk fark edeceğiniz şey direk kalite ve lüksün bir anda yükselişi olacaktır burada. Biz gezerken anında fark etmeye başlamıştık. Denemek isteyen olursa Jamie Oliver’ın restoranı Jamie’s Italian bulunuyor bu bölgede.

♦The Royal Dramatic Theatre / Kraliyet Dramatik Tiyatrosu. Deniz kenarında ihtişamlı bir yapı gördüğünüzde hemen anlayacağınızı düşünüyorum doğru yere geldiğinizi. Giriş merdivenlerinden İngilizce turlar başlamakta. Sahne arkasını ve kıyafetleri inceleme fırsatınız oluyor. Giriş 50 SEK.

♦Swedish History Museum / İsveç Tarihi Müzesi. En eski zamanlarından günümüze İsveç tarihini anlatan bir müze. Dünyanın en büyük Viking sergilerinden birisi. Gümüş ve altın orta çağ hazinelerini görebileceğiniz bu müzede yaz aylarında Viking oyunlarına katılabilirsiniz. Giriş ücretsiz.

♦Army Museum / Askeri Müze. 16. yüzyıldan günümüze birebir ölçekli sahneler ve orijinal tarihi eserler görebilirsiniz. Yaz aylarında İngilizce turları düzenlenmekte. Ücretsiz giriş.

♦Stureplan. Lüks lokantalar bulabileceğiniz ve gece hayatının södermalm ile beraber attığı ikinci yer. Buraya gelmişken mutlaka balık pazarı Saluhall’ı görmelisiniz. İçeride cüzdanınız el verirse inanılmaz deniz ürünleri yiyebilirsiniz. Tabiki cüzdanlarınızı ve ondan önce kılık kıyafetinizi kontrol edebilirsiniz çünkü Stockholm’de sıkı kıyafet kontrolü var.

◊ STOCKHOLM’DEN NE ALINIR? ◊

Çok fazla hediyelik eşya mağazası bulmanız mümkün özellikle Gamla Stan’da. Günlük hayatta İsveçliler öylemi geziyor, hayır ama Viking kaskları şeklince bereler, Viking t-shirtleri, tahta oymalar ve bir sürü seçenek bulabilirsiniz. Hediyelik fiyatları genel olarak diğer şehirlere göre normal hayat pahalı olsa da hediyeliklere gelince fiyatlar uygunlaşıyor.

Eğer IKEA’ya gitmek isterseniz bizdeki şehrin ortasında beklemeyin, şehrin dışında IKEA, bizimkinden farklı bir konsept bulmayacaksınız ama İsveç köfte yemek için güzel olabilir.

İsveç’in ikinci milli markası H&M. Şurada, burada bulursunuz demeyeceğim çünkü her yer H&M. Bayanlar yaşadı!

◊ STOCKHOLM’DE NE YENİR? ◊

Stockholm’de aman ufak ucuz olsun girelim deseniz dahi bizim ucuz salaş mekânlarımızı bulamazsınız veya bulursanız kebapçıdır. İsveçlilerin kendi mekânlarının hepsi gerçekten kaliteli, fiyatlar kendi bütçelerine göre uygun. O yüzden mekâna bakıp burası lüks diyip geçmeden fiyatlara bakın, her mekânda girişinde fiyat tablosu mevcut.

♦Mutlaka yemeniz gereken bence öncelikle “Slussen” metrosunun olduğu bölgedeki Nystekt Strömming’de balık yemeniz.

♦Bir sürü alternatifiniz var tabiki ama öncelikle bir numaramız Aifur Restaurang. Gamla Standa bulunan bu restorana önceden yer ayırtmanız gerekiyor arayıp veya mail ile. Eğer yapmadıysanız saat 17:00 da gidip şansınızı deneyebilirsiniz en azından 1.5 saat 2 saat oturmanıza izin verebilirler. Konsept Viking. Tamamen ahşaptan bir ortam, canlı müziğin olduğu (her gün yok ama günlerini sorunuz) bir Viking han ortamı. Geyik eti denemek isteyenler için geyik etini deneyebilirsiniz, içki olarak ’ta birçok çeşidi olan “mead” deneyebilirsiniz. Güncel fiyatları web sitelerinde mevcut. Biraz fiyat olarak tuzlu bir mekan, biz 2 kişi ortaya et tabağı (geyik kalbi, geyik sucuğu, salam sosis çeşitleri, hardal, tatlı ekşi soslar), geyik eti, kuzu pirzola ve 2 mead için 1000SEK verdik bahşiş dâhil ama kesinlikle denenmeden geçilmemesi ve deneyecekseniz de bir daha pek bulamayacağımız için geyik etini öneririm.Gün içerisinde bir sürü pastane, tatlı veya hamur işi yapan yerler bulabilirsiniz.

♦Balık pazarlarına gitmenizi şiddetle öneririm ve özellikle bütçeniz el veriyorsa efsane deniz ürünü tabakları mevcut.

♦Gezilecek yerler kısmında belirttiğim meydanlarda ki yemek avm’lerinden yemek yiyebilirsiniz.

Umarım yazım sizlere faydalı olmuştur. Herkese iyi seyahatler!

--

--

Doruk Buğday
Doruk BUGDAY

Seyahat Tutkunu / Yüksek Mühendis / Müzik Aşığı / Yemek Sevdalısı / Amatör Geek