Így Dolgozunk Mi — Dianiska Balázs, Cheppers CTO

A DreamJo.bs cégek munkatársai mesélnek arról, mivel és hogyan dolgoznak. A heti megkérdezettünk Dianiska Balázs, a Cheppers CTO-ja. Nézd meg a céget a DreamJo.bs-on is!

Mivel foglalkozol jelenleg?
A Cheppers CTO-jaként dolgozom, jelenleg kicsit vegyesen foglalkozom vezetési és tervezési feladatokkal.

Hogyan dolgozol?
Néha fókuszáltan egy-egy hosszabb anyagon, néha pedig meetingről meetingre ugrálva.

Milyen telefonod van?
iPhone 7 plus

Milyen gépet használsz?
A cég által biztosított MacBook Pro-t használom (2015 13”)

Balázs, a Cheppers CTO-ja

Mit csinálsz egy munkanapod során?
Általában nap elején megtervezem, hogy mi lesz a dolgom, milyen megbeszéléseim lesznek, összeállítok egy napi feladatlistát, és megpróbálom teljesíteni. Ha sok a megbeszélés, akkor próbálom a nagyobb feladatokat elnapolni, hogy később rendesen tudjak majd rájuk koncentrálni. Néha beülök egy-egy kiemelt projekt tervezésére, vagy demózására, de

megpróbálok inkább a háttérbe vonulni (pedig hogy rávetném magam egy-egy problémára), amennyire csak lehet.

Hogyan kerültél a jelenlegi pozíciódba?
Egy nemzetközi cégnél voltam senior tanácsadó, és régóta ismerős volt nekem a Cheppers csapata, részben azért, mert relatíve jól ismerem a hazai Drupalos közösséget, részben pedig azért, mert a volt cégem fejlesztői partnercége volt a Cheppers (nem utolsósorban sokat távdolgoztam az irodájukból). A vezetőséggel egy ideje már beszélgettünk arról, hogy érdekelne egy management pozíció, ebben kapóra jött egy aktuális átszerveződés. Így az amúgy már régóta fontolgatott felmondásom és a kötelező jogi körök lefutása után megérkeztem.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?
Nehéz erre válaszolni, mert sok mindent szeretek benne. Nagyon szeretek emberekkel, a munkatársaim fejlődésének segítésével foglalkozni, mentorálni. De ezen túl a cég építését, fejlesztésének folyamatában is nagy élmény benne lenni, vezetni.

Asztrofizikusként végeztél — Edinburgh-ben. Honnan jött a fizika szeretete?
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy szenvedélyes fizikus vagyok/voltam.

A csillagászat vonzott a legjobban, de már kicsi kockaként rájöttem, hogy ez nem a legkapósabb szakmák egyike, így inkább fizikusnak mentem.

De a viccet félretéve — a természettudományok iránt kvázi elkötelezett családba születtem (vegyészet, informatika, botanika), a programozáshoz akkor még nem értettem, így ez volt az egyik legmagasabb presztízsű, piacképes, és nem utolsósorban érdekes szak amit találtam. Aztán felnőtt kockaként rájöttem, hogy az akadémia nem nekem való, de ez már egy másik történet…

Miért döntöttél a hazajövetel mellett?
Sok oka van, főleg személyes. Nagyon hiányoztak a szüleim, hugom, nagyszüleim. Persze az egyedüllét is megkönnyítette a döntésemet.

Kicsit tartottam attól, hogy milyen állások várnak majd itthon, de szerencsére az érdeklődésemnek megfelő, színvonalas munkát, céget sikerült találnom.

Azért néha visszavágyom Edinburgh-ba.

Mire vagy a legbüszkébb a munkáddal kapcsolatban?
Amikor hosszú küzdelmek után sikerül egy-egy megoldást, ötletet bevezetni. Illetve amikor a csapat, vagy a csapatomból egy-egy ember előrelép, fejlődik.

Akkor dőlök hátra a legbüszkébben, amikor a háttérbe vonulhatok egy-egy tervezésen, megbeszélésen, mert a csapat megoldja a felmerülő problémákat.
Szívesen dolgoznál Balázzsal egy csapatban? Nézd meg a nyitott pozícióikat a DreamJo.bs-on!

Hogyan követed a feladataidat?
Listát vezetek a teendőimről, tollal, jegyzetfüzetben (például megbeszéléseken, amikor egy nyitott laptop zavaró lenne), vagy Notes-ban, gmailben. Még nem tökéletes a rendszer, szerencsére a management csapat rettentő segítőkész és nagyon szívesen emlékeztet, ha elfelejtenék valamit :)

Milyen applikációk és szoftverek nélkül nem tudsz élni?
Élni azért tudnék elég sok szoftver nélkül. A munkámat rengeteg szoftver segíti, az OSX-től kezdve a Postman, Sublime Text, a PHPStorm-on át a docker, gitlab, gmail SaaS szolgáltatásokig.

Balázs székének szinte állandó állapota — Zaccal :)

Mit olvasol most?
Managing Humans, Michael Lopp-tól. Újdonság volt számomra a management pozició, ezért megpróbálok minél többet olvasni róla, mások tanácsaira építeni.

Mi a legjobb tanács, amit valaha kaptál?
Hogy ne féljek hibázni és bízzak önmagamban. Majdnem minden jó lépést megelőz egy pár kudarc. Az én esetemben például a sikeres Erasmus pályázatomat megelőzte egy elutasított, és az edinburgh-i egyetemi felvételemet is megelőzte egy fájdalmas búcsú az ELTE-től.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?
Nagyon kíváncsi lennék egy közép-felsővezetői interjúra a Cloudera-tól.

Ha többet tudnál meg a cégről, nézd meg őket a DreamJo.bs-on! Jelenleg felhőfejlesztőt keresnek nagy erőkkel :)