Democracy Reloaded

Tamar Huiberts
Dreamocracy
Published in
3 min readApr 7, 2018

Drie lessen die Alinda leerde op studiebezoek in Spanje

Lissabon — 25 februari tot 2 maart, 2018

Om eigen kennis te delen met andere Europese jongerenwerkers, maar ook om zelf weer geïnspireerd te worden ging Alinda afgelopen maand namens Dreamocracy op studiebezoek in Spanje. Ze bezocht hierbij verschillende organisaties in Lissabon en Cascais. Het studiebezoek was gericht op het maken van een kwaliteitsslag op het gebied van jongerenparticipatie bij (inter)nationale en lokale besluitvorming.

Jongeren betrekken bij het ontwikkelen van jeugdbeleid heeft twee voordelen. Enerzijds geeft het de jongeren het gevoel dat ze gehoord worden, en dat vergroot hun actief burgerschap. Anderzijds geeft het beleidsmakers een goed beeld van wat er speelt onder jongeren. Dit zijn de belangrijkste lessen die zij leerde.

Les 1: Participeren doe je niet zomaar. Een creatief experiment op de eerste dag liet zien dat zelfs jongerenwerkers en beleidsmakers niet direct geneigd zijn om actief deel te nemen aan een proces waarin organisatie en overleg wordt verwacht. Als deze volwassenen het al lastig vinden om te participeren, hoe kunnen we dat dan ooit van jongeren verwachten? Met deze interessante vraag werden alle deelnemers van het studiebezoek de week in gestuurd. Jongeren kunnen soms het het gevoel hebben dat hun mening er niet toe doet omdat ze nog (te) jong zijn en nog niet kunnen stemmen. Waarom zouden ze dan actief participeren in de samenleving? Door hen het gevoel te geven dat ze een belangrijk onderdeel uitmaken van de maatschappij en als ware mede-eigenaar zijn, voelen ze dat hun mening telt en van waarde is.

Les 2: Participeren doe je op alle niveau’s. Er bestaat een breed scala aan opties waarop Europese jongeren kunnen participeren op lokaal, nationaal en Europees niveau als het gaat om beslisvoering. Het was zeer inspirerend om beleidsmakers en jongerenwerkers uit heel Europa (16 verschillende landen!) te ontmoeten en ‘Good Practices’ uit te wisselen. Op Europees niveau is er een ‘tool’ontwikkeld waarmee in een lokale setting input vanuit burgers wordt opgehaald voor beslisvoering op Europees niveau.

Les 3: Participeren kunnen jongeren als de beste. Cascais, een prachtige kustplaats op een steenworp afstand van Lissabon is dit jaar European Youth Capital. En de gemeenteambtenaren, jongerenwerkers en jongeren uit Cascais hebben deze titel zeker verdiend. Tijdens het studiebezoek is er bezoek gebracht aan het gemeentehuis, een jongerencentrum georganiseerd vanuit de gemeente, maar ook een jongerenhonk in een oud waterreservoir gerund door jongeren zelf. De gemeente heeft een heel mooi project opgezet waarbij tieners (12–14 jaar) een ‘participatory budget’ krijgen om te besteden aan iets waarvan zij denken dat het nodig is in de gemeenschap. Dit idee is niet onbekend, dit gebeurt bijvoorbeeld ook in Nederland op verschillende manieren. Uniek aan het programma in Cascais was het educationele onderdeel. Leerlingen krijgen les op school in participatie en beslisvoering en gaan stapsgewijs aan de slag met het maken van een bestedingsplan voor het budget. Dit levert hele toffe projecten op zoals een modern bushokje met zonnepanelen, wifi en een oplaadpunt voor je telefoon.

Het jeugdhonk in het oude waterreservoir zeer was ook zeer inspirerend. Al bijna twintig jaar wordt deze plek geheel gerund door lokale en internationale jongeren. Ze doen veel Erasmus uitwisselingen en veel van deze jongeren blijven ‘plakken’, het was dus een zeer diverse club jongeren die niet alleen het jeugdhonk beheren maar ook veel activiteiten voor de community organiseren.

Mocht je na het lezen meer informatie willen dan mag je Alinda altijd mailen op alinda@thepithoflearning.com

--

--