Sparetips 1: Lag et budsjett
Dette innlegget er første del av våre «6 enkle sparetips for alle» og handler om hvorfor du snarest bør skaffe deg et budsjett. Og hvordan du gjør det. Du kan følge tipsene i Dreams-appen, på bloggen vår og på instagram.
For litt siden pratet jeg med en jente som hadde et Excel-ark der hun listet opp ALT hun kjøpte. Ned til det minste eplet i butikken. Det er selvfølgelig bra for henne at hun har funnet noe som fungerer. Selv fikk jeg litt problemer med å puste, noe som kanskje ikke er så rart siden tanken på «å lage budsjett» store deler av livet har gitt meg en lettere panisk følelse. Svetteperler på overleppen og en tørr følelse i munnen som ikke forsvinner uansett hvor mye man svelger og svelger. Du vet kanskje hva jeg mener.
Med dette vil jeg si at jeg egentlig ikke er en budsjettperson. Hvis heller ikke du er en budsjettperson, så vil vi muligens forstå hverandre, og du kommer til å se at Dreams måte å lage budsjett på i mindre grad handler om å regne på hver krone og mer om å forsøke å bruke mer av pengene på det som betyr noe. Drømmene dine.
LAG BUDSJETTET DITT:
Steg 1:
Finn ut hvor mye penger du faktisk får inn hver måned!
Har du fast jobb eller f.eks. studiestipend er dette fort gjort — har du mer ujevne inntekter er det kanskje lettere å se på gjennomsnittet.
Steg 2:
Tegn en sirkel på et papir. Del sirkelen inn i fire deler, slik du ser på bildet.
Steg 3:
Gå inn i nettbanken, eller budsjett-appen hvis du bruker det, og se på utgiftene dine. I min nettbank får jeg en enkel oversikt over hvor mye jeg bruker på kategorier som shopping, underholdning, gå på byen, osv., gjennom et helt år. Det holder imidlertid at du ser på utgiftene for den siste eller de to siste månedene.
Steg 4:
Legg sammen utgiftene dine i de forskjellige kategoriene, i prosent eller faktiske kroner.
For meg så f.eks. 24. oktober — 24. november 2018 slik ut:
Leie & levekostnader = 28 % (leie, renter, mat, Spotify & Netflix, forsikring, bredbånd, strøm osv.)
Øvrig = 16 % (her regnes alt fra studielån til treningsstudio)
Shopping & underholdning = 9,6 % (klær og annen shopping, reiser, kino, teater og lignende)
Mat & hygiene = 3,1 % (utelunsj, kaffe, men også sminke, hudpleie og lignende)
Transport = 2,5 % (Ruterkort)
Mobil = 0,3 % (mobil)
Steg 5
Hvilke utgifter synes du er unødvendige, nødvendige og uungåelige? Dette er jo veldig individuelt og ulikt for alle basert på hva man liker og prioriterer, om man sparer til noe spesielt osv.
For eksempel pleide jeg å kjøpe lunsj ute hver dag, helt til jeg innså at jeg ikke gjorde det fordi jeg likte det, men fordi jeg var for lat til å ta med matpakke. I dag tar jeg med matpakke 19 av 20 ganger og sparer masse penger på det. Absolutt verdt det. Synes jeg. Mens mange av mine kolleger synes utelunsjen er dagens høydepunkt. Hver sin smak 🤷
Av mine utgifter i dag vet jeg at cirka 4 % av det som går inn under leie & levekostnader er penger jeg bruker på å drikke vin på hverdager iblant, et dyrt bredbåndsabonnement og å spise kjøtt litt oftere enn jeg trenger. Det er altså 4 % som jeg kanskje vil ha godt av å spare, bruke på kino eller gjøre noe annet morsomt.
Jeg bedømmer utgiftene mine slik:
Leie & levekostnader = 28 % (24 % nødvendig!)
Øvrig = 16 % (8 % nødvendig, 4 % unødvendig og 4 % uungåelig)
Shopping & underholdning = 9,6 % (Jeg elsker mote og klær, teater og annen underholdning. 8 % nødvendig)
Mat & hygiene = 3,1 % (Kunne sikkert spart litt her, men for meg er det allerede så lavt. Alt nødvendig!)
Transport = 2,5 % (Samme. Bor i Oslo og går så mye jeg kan)
Mobil = 0,3 % (Jeg har sett et abonnement som koster halvparten, så egentlig er 0,15 % unødvendig!)
Steg 6:
Vurder hvor mange av dine uungåelige og unødvendige utgifter du kan flytte til den fjerde kategorien, som altså er drømmene dine. Målet er å bruke mindre penger på unødvendige ting (farvel fire bokser energidrink om dagen!), og minimere dine «uungåelige» kostnader (ved f.eks. å velge et bedre abonnement) for å sette av mer penger til det du faktisk vil at de skal gå til.
Selv om jeg allerede sparer 44,5 % hver måned, kan jeg spare ytterligere 2,6 % hvis jeg dropper midt-i-uken vinen og endelig klarer å bytte det abonnementet. Eller så kan jeg bruke pengene på å kjøpe et par fine sko. Eller unne meg en massasje 💆
Bildet under viser hvordan det ble for meg, din egen sirkel ser sikkert helt annerledes ut.
Husk at målet ikke nødvendigvis er å spare så mye som overhodet mulig (hvis det ikke gir deg en god følelse!) — men å kjenne at du vet og har valgt selv hva pengene dine går til. At du har balanse mellom de ulike kategoriene dine og har en god følelse. Og så er det selvfølgelig fantastisk om det innebærer at noen flere kroner hver måned går til å spare til drømmereisen eller noe annet du drømmer om. Dette innebærer imidlertid ikke at du må stramme inn på alt. Hvis du aldri hygger deg er det større sjanse for å gå lei.
/Kim Borgström. Hundelskende, reiseglad content manager hos Dreams.
Spørsmål? Still dem til oss på vår instagram @dreams.app NÅ så svarer vi i morgen!