Slack, Scrum Master’ın can yoldaşı

Serdar Kalaycı
dtcop
Published in
4 min readJul 11, 2019

Bugüne kadar çalıştığım tüm takımlarda, takımın iletişimini hangi ortamdan yürüteceği hep tartışma konusu olmuştur. Bir de fiziksel board kullanılıp kullanılmayacağı ve dijital board kullanılacaksa buradaki araç seçimi, ancak bu başka bir(çok) yazının konusu olacağından bu topa hiç girmiyorum. Şimdilik...

Snail Mail

Mail çok ağır ve hantal bir sistemdir, ulaşım hızının bir garantisi yoktur ve iletilip iletilmediğinin takibi zordur. Aynı zamanda kurumsal bir şirkette çalışıyorsanız zaten çok sayıda mail alıyorsunuzdur ve kimse daha fazla maille boğuşmak ve aralarında kaybolmak istemiyordur. Ayrıca cep telefonundan mail almak veya çalışırken rahatsız olmamak için bilgisayarındaki mail istemcisini kapatan takım arkadaşlarınız da olabileceğinden hızlı ve efektif bir iletişim yöntemi olmayacaktır ve emektar email en baştan elenir.

Mesaj, daha çok mesaj

Herkesin cep telefonunda halihazırda yüklü olan Whatsapp ilk akla gelen seçenektir. Hemen bir grup oluşturulur ve tüm takım üyeleri davet edilir ve kaos başlar. Cep telefonuna gelen her Whatsapp bildiriminde, takım arkadaşlarından birinden kritik bir mesaj mı, yoksa eniştenden ”Domatesin bilinmeyen faydaları” mesajı mı geldi bilemeden açılır, açılmışken diğer gruplardan gelen mesajlara da bir göz atılır, bazı gruplardan gelen paylaşımlar diğer gruplara forward edilir. Yaklaşık on dakika sonra işe dönmeye hazırsınızdır, ve yeni bir bildirim gelir…

Whatsapp’ın herkesin cebinde olması ve telefon numaranızı bilen herkesin size mesaj atabilmesinin (geçen yaz arabama bakım yapan ustanın attığı bayram mesajı gibi) rahatsız ediciliği dışında da Whatsapp bu tür bir kullanım düşünülerek yazılmış bir servis olmadığından ihtiyaç duyacağınız bir çok fonksiyona sahip değildir. Örneğin gruba sonradan eklenen bir kişi katılımından önceki mesajları göremez. Merkezi bir noktada mesajları tutmadığı için mesajların yedeğini almak son kullanıcıya bırakılmıştır. Dış bileşenlerle entegrasyonu yok denecek kadar azdır.

Öte yandan Slack, tam da bu türden çalışma gruplarının iletişimi düşünülerek tasarlanmış bir servis. Slack’in workspace olarak adlandırdığı ve <dilediğinizworkspaceadı>.slack.com şeklinde bir url ile tanımladığı grubun altına tüm takımınızı eklediğinizde, bu worskpace altında istediğiniz sayıda kanal oluşturmaya izin verir. Her workspace #general ve #random adında varsayılan kanallarla gelir, ancak atılacak mesajların tüm takımı ilgilendirmediği ve ikiden fazla kişinin konuşması gereken her durum için kanal oluşturulabilir. Böylece herkes sadece takip etmek istediği kanalları takip ederek gereksiz mesaj trafiğine maruz kalmamış olur. Örneğin takımınızda farklı sorumluluklar üstlenen kişiler varsa bu kişilerin kendi aralarında iletişimlerini sağlamak için #devops, #frontend, #backend gibi kanallar yaratmak mantıklı olabilir.

Slack sayamayacağım kadar entegrasyon imkanıyla gelir. Örneğin görev yönetimi yaptığınız araç ne olursa olsun (Trello, Azure DevOps, Jira vb) yeni bir görev kaydı yaratıldığında, değiştiğinde, altına yeni bir yorum girildiğinde bu değişikliğin Slack üzerinde bir kanalda duyurulmasını sağlamak oldukça kolaydır. Bu sayede bir görev kaydındaki tüm değişiklikler tüm takımla veya ilgili takım arkadaşlarıyla paylaşılabilir.

Azure DevOps üzerinde yaratılmış bir Bug kaydının Slack mesajı

Slack üzerinde bir workspace yarattığınızda Slackbot adında sevimli bir arkadaşın da sizinle birlikte workspace’e katıldığını göreceksiniz. Başlangıçta size etrafı tanıtan bu arkadaşı daha sonra gündelik işleriniz için de kullanabilirsiniz. Örneğin /remind komutu ile size hatırlatmalar göndermesini sağlayabilirsiniz. Örneğin aşağıdaki komutla 2 haftada bir Perşembe günleri sabah 9'da gerçekleşen Review etkinliğinden 10 dakika önce tüm takıma hatırlatma gitmesini sağlayabilirsiniz. Komut konuşma diline çok yakın olduğundan açıklamaya da ihtiyaç duymuyorum.

/remind #general to "Review'a 10 dakika kaldı, hazırlıklarını yaptın mı?" this Thursday 08:50 AM every 2 weeks
Slackbot her daim görev başında

Slack oldukça güçlü bir arama mekanizması da içeriyor. /s komutuyla istediğiniz kelimeyi içinde bulunduğunuz tüm kanallar ve birebir yazışmalarda arayabilirsiniz. Ücretsiz hali ile bu aramayı son 10000 kayıt arasında yapıyor ki bir çok takım için bu sayı yeter de artar bile.

/s aramak istediğiniz metin 
Arama için daha bir çok seçenek sunuluyor

Özetle Slack, takım içinde iletişimi artıracak ve takımın günlük hayatını kolaylaştıracak bir çok özellikle geliyor. Bu tür araçlardan beklentimiz de gündelik hayatımızı kolaylaştırması ve bizim gerçekten değer yaratacak konulara odaklanmamızı sağlamak olduğuna göre Slack’i her takımın en azından bir denemesi gerektiğini düşünüyorum.

--

--