Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman
Orijinal adı “Surely You’re Joking Mr. Feynman!” olan ve 1985 yılında yayınlanan bu kitap New York Times Bestseller listesinde yer almış ve 500.000'den fazla satmıştır. Kitap Nobel Ödüllü Fizikçi Richard Feynman’ın hem komik hem garip hem de düşündürücü hayatından enstanteneleri ele almaktadır. Feynman fizik camiasında bir nevi kahraman ve idoldür, kuantum fiziğine gerçekten kendine has bir bakışı vardır (ve zaten kendi adıyla anılan bir kuantum fiziği yöntemi de geliştirmiştir). Kitabın Türkçe’ye çevirisi kendisi de bir fizikçi olan Prof. Dr. Tuncay İncesu tarafından 2000 yılında yapılmış ve ilk olarak Evrim Yayınlarından daha sonraysa Alfa Bilim’den baskıları yapılmıştır.
Adını ilk kez duyanlar için Feynman belki de üç noktada dikkat çekici bir karakterdir. İlk olarak kendisi Los Alamos’ta Manhattan Projesinde yer almış olan en genç fizikçidir (Amerikalıların nükleer bombayı geliştirdiği proje), hatta kendisini ilk nükleer patlamayı çıplak gözle görmüş belki de tek insan olarak addeder. İkinci olarak kuantum elektrodinamik alanına yaptığı büyük katkılarından ötürü 1965 yılında Nobel Fizik Ödülünü almıştır ve kuantum fiziğiyle ucundan ilgilenmiş herhangi bir insan tarafından bilinir, ayrıca kendisi gerek nanoteknolojinin gerekse de kuantum bilgisayarların olanaklılığını açıkça dile getiren ilk büyük figür sayılabilir (1959 — There’s Plenty of Room at the Bottom). Üçüncü olarak ise kendisi Los Alamos’taki kasaların şifrelerini kırmaktan Las Vegas’ta çetelerle takılmaya, Brezilya’da samba müziği yapan bir grupta davul çalmaktan takma isim altında sergiler açan amatör bir ressamlığa kadar gerçekten dolu, eğlendirici ve eğitici bir hayat yaşamıştır.
Feynman ne ideal bir bilim insanıdır ne de kesinlikle rol modeli alınması gereken birisidir, zaten bunu da hiçbir zaman iddia etmemiştir. Aksine o hayatını dolu dolu yaşamış, para hırsı veya statü uğruna değil tamamen bilim aşkı ve kendi merakı çerçevesinde çalışmalarını şekillendirmiştir. Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman ise kurgu olsa dahi oldukça eğlendirici bir hayatı tasvir edebilecekken otobiyografik bir eser olarak kesinlikle okunması gereken bir eserdir. Kitabın tek kötü yanıysa belki de çeviride (ve editör düzeyinde) dikkat edilmemiş -de/da hatalarının sıklığı denilebilir.