Yıldızların Zamanı

Zeki Seskir
Düzensiz
Published in
2 min readFeb 8, 2018

Neredeyse otuzun üzerine kitabı olan fizikçi ve yazar Alan Lightman’ın 1992 yılında “Time For The Stars: Astronomy in the 1990s by Alan Lightman” adıyla kaleme aldığı bu eser TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları serisi çerçevesinde ilk olarak 1996 yılında dilimize kazandırılmış ve sonrasında da 30.000'den fazla adet basılmıştır. Kitabın orijinal adında yer alan 1990lar kısmı önemlidir çünkü kitap yalnızca bir astronomik inceleme veya hikaye anlatısından ziyade yazıldığı tarihte fiiliyata geçmiş veya geçirilmesi planlanan pek çok astronomi ve astrofizik projesine atıflarda bulunmakta, neyin ne işe yarayacağını açıklamaktadır. Bu bağlamda kitabın günümüzde bir nevi astronomi bilimi tarihi çerçevesi içerisinde değerlendirilmesi de anlamlı olabilir.

Kitabın 140 sayfaya sığdırılmış genel teması aşama aşama astronominin ve astrofiziğin ilgi alanlarını, inceleme yöntemlerini, bazı bulguları ve ilerisi için öne sürülen fikirleri ele alarak açılmaktadır. Güneş sistemimizin ve diğer gezegenlerin incelenmelerinin tarihsel anlatısıyla başlayan kitap oradan Güneş ve diğer yıldızların yaşam öykülerine ve ölümlerine geçer. Buradan ise galaksilerin yaşam öyküleri, keşifleri, evrimleri ve yapıları anlatılır. Kitabın son kısmı ise Evren’in yaşamına, yapısına, başlangıcına, olası sonlarına ve karanlık madde gibi sırlarına değinmektedir.

Akıcı ve kısa bir eser olmasının yanında astronomi ve astrofizikle ilgilenen insanlara akademik olarak da ciddi bir kaynaklık edebilmesi açısından kitap oldukça değerli bir eserdir. Bazı yerlerde yoğun bilimsel bilgi içermesi işin yalnızca hikaye anlatıcılığıyla ilgilenen kişileri soğutabilir ancak işin bilimsel yönüyle ilgilenen kişilerin merak ve beklentilerini tatmin etmekte büyük rol oynayacağı da şüphesizdir. Dolayısıyla eğer yıldızların ve evrenin yapısına dair astronominin bundan 20–30 sene önce hangi pozisyonda olduğunu, neleri bilip o zamanlar nelerden habersiz olduğumuzu görmek istiyorsanız bu kitap sizin için faydalı bir kaynak olabilir.

--

--

Zeki Seskir
Düzensiz

METU \\ M.Sc. — Physics and STPS \\ Ph.D. candidate — Physics \\ Part-time blogger on http://www.duzensiz.org/.