Избягвай live coding в презентации (или поне внимавай с него)!

Харесвам да правя презентации (за неща, които ме вълнуват 😁), а също и да ги наблюдавам. Даже когато ги наблюдавам, често обръщам повече внимание на самото презентиране, а не толкова на съдържанието. 😂 В контекста на презентациите по програмиране, едно нещо, което забелязвам, когато гледам техническа презентация и има live coding част в нея (т.е. презентиращият пише код в реално време и показва резултата от него)… е, че почти винаги нещо се обърква. 😆

Най-често програмата хвърля някаква грешка, която озадачава презентиращия и след това 5 минути заедно с аудиторията се опитват да я разрешат, за да продължат напред. Друг случай е, че понякога презентиращият забравя каква точно е командата, която иска да напише, или пък просто обърква реда на командите и това не дава резултата, който е очаквал и е искал да покаже на публиката. Такива обърквания малко или много убиват инерцията в презентацията и най-често интереса ти към нея също спада.

Дори и да се подготвяш на макс преди презентацията (дори и да си подготвен за уж всеки един сценарий), все нещо неочаквано ще се случи и ще ти прецака демонстрацията поне частично. 😅 Може би ще започнеш да изпълняваш команди и чак по средата ще осъзнаеш, че не е четимо на екрана; може би инструмента, който ползваш, неочаквано ще забие или ще се рестартира и после потенциално ще си загубил всичко, което си правил досега… или пък дори може би нещо с интернет връзката ще се прецака и след това няма да можеш да продължиш напред. Да, някои проблеми могат да се предотвратят, но въпросът е, че, ако не е абсолютно наложително да ползваш live coding, можеш да си спестиш тревогите за всички тези неща, ако просто го избягваш.

Правил съм опити да вкарвам live coding в мои презентации (а и понякога няма добра алтернатива), но сега като цяло го избягвам, защото колкото и добре да се подготвиш, пак има голям шанс нещо да се обърка (просто някои фактори са извън твоя контрол, а и все пак сме хора: все нещо ще забравим или няма да успеем да предвидим). Затова колкото повече неща мога да подготвя предварително, така че да трябва само да ги покажа и обясня (без да трябва да изпълнявам каквото и да било в реално време, докато презентирам), толкова по-добре.

Това, което е работило добре за мен, е да имам предварително написан код (и просто да го обяснявам) или (ако няма как да избегна ръчното въвеждане) поне да имам всички команди готови за copy-paste, а също и предварително да знам резултата от тях (и ако не мога да ПОКАЖА този резултат по някакъв алтернативен начин, то поне да го ОБЯСНЯ, за да стане ясно на публиката какво точно правя).

Това е просто мое мнение, разбира се… Някои хора може би се справят добре с live coding, но опитът и наблюденията ми до момента показват, че е по-добре да го избягвам, когато презентирам. 😅

--

--