“Çok yoğunum, işlerim bitmiyor” Diyenlere Verimliliği Yakalamak İçin 10 Öneri:

Esra Gülşener Yıldıracak
Eğitim Maceram
Published in
4 min readApr 10, 2019

İlkokul öğrencilerinden iş dünyası insanlarına kadar hepimiz “Vaktim yok!” diyerek ‘yetişemediğimizi’ ifade ediyoruz.

Yetişme kaygısı, zaman yönetme problemi, istediğimiz şeylere zaman ayıramama hali iş/okul hayatımızda verimli olmamıza da engel oluyor. İstediklerimize odaklanamıyor, zorunluluklardan bir türlü kurtulamıyoruz.

Sürekli meşgul olma halimizi nasıl düzene sokabiliriz ve nasıl daha verimli sonuçlar elde edebiliriz? sorusuna 10 öneri ile yaklaştık.

  1. Öncelikle aşağıda sıralanan 9 maddeden hangileri bizim için geçerli buna karar vererek başlamalıyız.

Her öneri bizim için uygun olmayabilir. Tavsiyeler aynen uygulandığında sonuç vermeyebilir. Çünkü hepimiz farklı bireyleriz, farklı durumlar ve koşullar içinde yaşıyoruz. Bu tarz önerileri değerlendirirken kendi koşullarımızı göz önünde bulundurarak bizim için en verimli olana/olanlara yönelmeliyiz.

Bu bilinç ile başlamakta fayda var :)

2. Yeni işleri gündeme almadan elindeki işleri bitir

En zor şeylerden biri ama imkansız değil.

Kafamızda bir iş varken üzerine yenisini aldığımızda çıkmaza girmiş gibi hissederiz. Öncelik sırası yaparak yenilerini gündeme almadan mevcut işlerden kurtulmamız “sürekli meşgul olma” durumunu azaltacaktır.

Hem işleri bitirmek de zorlanıyor hem de yenilerini üzerine ekliyorsak haliyle kendimizi yoğun, yorgun hissederiz.

Çok uzun süredir bekleyen bir işiniz varsa bugün onu bitirmek için plan yaparak bu maddeler üzerine düşünebilirsiniz.

3. Plan Yaparak Başla!

Plan yapmak işleri takip etmek ve sonlandırmak için her zaman faydalıdır.

Eğer “Yetişemiyorum” diyorsak ve bu hayatımızda sürekli bir sorun ise planlı olmayı prensip edinmemiz gerekiyor.

4. Daldan Dala Uçan “Düşünceleri” Yakala !

Yukarıdakiler ile çok bağlantılı bir madde daha! Dikkatimizi toplamakta, işin odağında kalmakta zorlandığımızda bizim için dikkat dağıtanları tespit etmek faydalı olacaktır.

Dikkatimizi dağıtanlar ile mücadele etmek adına alternatif çözümler üretebiliriz. Hayaller, düşünceler gibi elimizde olmadığını düşündüğümüz odak dağıtıcılar için en iyi çözüm: İki dakika dur ve sadece nefesine odaklan !

Bu konuda benim için en büyük yardımcı ise odaklanmaya yardımcı olan playlistler!

Dikkatinizi toplamanıza yardımcı olacak bir liste önerisi burada

5. Odaklanma Zamanı

Bir işe başladıktan sonra sonlandırabilmek için bir de odaklanmak gerekiyor.

Odaklanmakta zorlandığımız anlar oluyor. Odaklanmak için planlar, sıralamalar.. Hepsini gözden geçirmekte fayda var.

Anın içinde o işe odaklanmak zor geliyorsa başka bir anın içinde tekrar denemeliyiz. Eğer o da olmuyorsa işi gözden geçirmeliyiz. Bizle uyuşmayan bir şeyler var demektir. Odaklanmanın dışında bir yerlerde aramalıyız. Belki de işin sırasını değiştirmeliyiz.

6. Masaüstü, Masa, Oda… Bazıları için dağınıklık bazıları için derli toplu olmak

Herkes için geçerli değil ama bazılarımız dağınık ortamda işimize/dersimize odaklanmakta zorlanabiliyoruz. Eğer ortamın dağınıklığı kafamızın içindeki dağınıklık gibi bizi rahatsız ediyorsa fiziksel koşullarımızı gözden geçirmekte fayda var. Aynı ortam içinde bulunduğumuz oda, masa, koltuk değişikliği de yardımcı olacaktır :)

7. Yoğun İşler ve Hafif İşler Ayrımı Yapmak

Bazılarımız için basit işlerden başlamak bazılarımız için yoğun işlerden başlamak işleri yoluna sokmak için faydalı olacaktır.

Benim tercihim önce kolay işleri yoluna koymak sonra yoğun işlere geçmek…Bu sayede daha çok zamanım var gibi hissediyorum. Ama sizin için tam tersi de olabilir.

Örneğin ders notlarınızı düzenlemek ve dönem ödev hazırlamak arasında kalıyorsanız hangisi sizin için daha büyük bir iş yükü hissettiriyor ve hangisinin üzerini önce çizmek istediğinize karar verin.

Bu sayede istemediğiniz öncelikler ile zaman kaybetmemiş olursunuz.

8. To Do List : Bu Gerçekten Faydalı !

Birçok defa “yapılacaklar listesi” ile ilerleme tavsiyesi almışızdır.

Liste yapmak ve üzerini çizmek hem işleri görmek hem planlamak için çok faydalı bir yöntem.

Özellikle unutkan biriyseniz çok işinize yarar. İşleri unutmak ve zamanında bitirmemek üzerimizde, o hoşlanmadığımız yoğunluk duygusunu devamlı kılıyor. Ama eğer bir liste ile ilerlerseniz hem işleri unutmazsınız hem de biten ve üzeri çizili işleri görmek sizi motive edecektir.

To Do List App Önerileri İçin Tıklayın

9. Aynı Anda İki İş Yapabiliyor Musunuz ?

Bazı insanlar aynı anda iki işi yapabildiğini söyler ama araştırmaların çoğu bunun verimsiz olduğunu söylüyor. Özellikle odaklanma ve verimlilik açısından pek tavsiye edilmiyor.

Hem zaman yönetimi hem verimlilik açısından aynı anda iki işe yönelmemek faydalı olacaktır. “Productivity” yani “Verimlilik” istiyorsanız sıralayarak ilerlemek prensibiniz olsun.

10. En güçlü öneri: Ayrıntılarda Boğulmayın !

Ayrıntılarda boğulmak gerekli işleri tamamlamamız gerekirken gereksiz detaylarda kaybolmamıza neden olur. Araştırıcı bir yönünüz de varsa iş sürecinde karşınıza yeni çıkan bir bilginin araştırması elinizdeki işin bitiş süresini öteler.

Amacımız meşgul olma süremizi yoluna koyup verimlilik yakalamaksa temel konuda kalmaya özen göstermeliyiz.

Ama tavsiyem,meraklardan vazgeçmeden, bu süreçte aklınıza takılanları not alarak ilerlemek. Mesela Windowsta Sticky Notes ve Browser’da Klasörleri kullanabilirsiniz.

Umarım biraz ilham yaratıp yolunuza ışık tutabilmiştir bu yazı.

--

--

Esra Gülşener Yıldıracak
Eğitim Maceram

Sosyolog | Eğitim Projeleri Geliştirme & Yönetme| Ortalama değerler dışında kendini keşfetme ve geliştirme üzerine eğitim içerikleri