Karar verme sürecinde hepimizin ihtiyaç duyduğu 5 tavsiye:

Esra Gülşener Yıldıracak
Eğitim Maceram
Published in
2 min readApr 4, 2019

Bazen insan olduğumuzu unutup en mükemmel adımları atmak, sürekli mutlu olmak, aynı anda tüm güzelliklere sahip olmak gibi istekler ile hareket ediyoruz. Üzerine bir de bu istekler ile bir karar vermemiz gerekiyorsa kararsızlık bizi kucaklıyor…Çünkü hepsini bize aynı anda veren bir seçenek bulamıyoruz.

Karar vermemiz için hepimizin ihtiyaç duyduğu 5 tavsiye:

Perfect !

1) İlk adımı atarken “Korku” ile atmamalıyız

Öncelikle korkularımızı kenara bırakarak her şeyin dışında sonuçları ne olursa olsun bunlardan bağımsız kararınız ne olurdu bir düşünün. Bunun üzerine yazı yazın, ses kaydı yapın, varsa iyi bir dinleyici ona anlatın, kendi içinizde kararınızı tartışın. Ama sonucunu değil, önce kararın size katkılarını tartışın.

Yolda olmayı düşünün.

Unutmayın insanın en büyük özelliği sonunu biliyor olmasına rağmen yaşama tutunma gücü!

2) İç sesimizden vazgeçmeyelim !

İlk görüşte anlamıştım! En başından biliyordum! Dediğiniz anları bir düşünün. Hepimizin çokça anında başlangıçtaki hislerimize döndüğü olmuştur. İçinizden geleni yine sonuçları uğruna kenara atmayın. Farkındalığımızın ötesindeki bilincimiz yani bilinç dışımızın bize konuştuğu anlardır. İç ses dediğimiz aslında gaipten bir ses değil, bilincimizin ötesinde fark ettiklerimiz, not ettiklerimiz ve derinde olanların sesidir. En önemli ses! Onu dinlemekten vazgeçmeyin.

3) Ayrıntılarda kaybolmayalım

Bir işe başlarken başlangıcı zor kılan çoğu zaman ayrıntılara takılmaktır. Mükemmel koşulları yaratmayı, her şeyi bir anda sağlamayı çalışırken ana hedefi kaçırmayın. Temel bir karar üzerinde ilerleyin ayrıntıları yine yolda çözün. Her adım bir birikimdir unutmayın, adımların deneyiminden yararlanabilmek için ayrıntıları zamana bırakın!

4) Elalem Ne Der!

Elalem ne der! Dediğiniz anda büyük başarıların ve mutluluğun anahtarını teslim ediyorsunuz! Kendinize en büyük kötülüğü yapıyorsunuz. Bu baskıya yenilmeden onunla mücadele edin. En büyük mücadelenizi bu baskı karşısında verin. Kararlarınızı sorgulamaları için kapı açarsanız bu baskı altınında ezilirsiniz. Kararlarınızın arkasında duran güçlü bir duruş sergilerseniz baskılarla mücadele edebilirsiniz.

5) Mükemmeli aramayalım!

Karar vermeniz gereken seçenekleri yukarıdakilere dikkat ederek eleyin. Biri giderse diğeri kalır, kalan ne sağlar giden ne kaybettirir? Kendinize bu soruları sorun. Sizin için en uygun yöntem ile bu süreci planlayın. Acele etmeyin! Mükemmeli aramayın, her şeye aynı anda sahip olamayız.

--

--

Esra Gülşener Yıldıracak
Eğitim Maceram

Sosyolog | Eğitim Projeleri Geliştirme & Yönetme| Ortalama değerler dışında kendini keşfetme ve geliştirme üzerine eğitim içerikleri