Özel Okullar, Yeni Nesil Velilere Ulaşmak İçin Dijital Pazarlamayı Kullanmalı

Ozan YAĞCI
Eğitimde Dijital Pazarlama
4 min readOct 4, 2016

Özel Okullar İçin Dijital Pazarlama

Çocuğu için Doğru Okulu Araştıran Veli

Herhangi bir şey araştırırken ilk olarak hangi kaynağa başvuruyorsunuz ? Herkesin “tabii ki internet” dediğini duyar gibiyim.

Bunun en temel nedeni, çok hızlı bir dönüşüm geçiriyor olmamız. Artık bir internet ülkesi olduk diyebiliriz. Mobil internet kullanımı hızla artıyor, artık cebimizdeki telefonla hemen hemen bütün işimizi halledebiliyoruz. Cep telefonlarımız elimiz ayağımız oldu. Sitelerin mobil ziyaret ortalaması % 50'nin üzerinde. Gün içinde bir şekilde şarjsız kalırsak, garip bir psikolojiye bürünüyoruz, hayatla bağlantımız kesiliyor gibi hissediyoruz :)

Durum böyle olunca, yeni nesil velilerin de herhangi bir konu hakkında araştırma yaparken başvurduğu ilk kaynak, web. Ondan sonra geleneksel mecralar geliyor.

Peki online ortamda potansiyel velilere nasıl ulaşacağız ? Nasıl bir strateji izlemeliyiz ?

Bunu anlamak için dijital pazarlama stratejisine gelmeden önce, geleneksel pazarlama stratejisine ve reklamcılığa tekrar bir bakalım…

Özel Okullar İçin Dijital Pazarlama

Dayatma Pazarlaması Out !

2011’de yapılan bir araştırmada, insanların yüzde 86’sının TV izlerken reklam başladığında kanal değiştirdiğini (siz öyle yapmıyor musunuz ?), yüzde 44’ünün tanımadığı bir kaynaktan gelen maili açmadan sildiğini anlatıyordu. Bunun için araştırmaya bakmaya da gerek yok aslında. Kendinizden biçin.

Gün içinde hiç ilgi duymadığınız bir konu hakkında size telefonla bir şeyler satmak isteyen aramaları nasıl savuşturduğunuzu hatırlayın. Telefonunuza izinsiz gelen SMS’lerden ne kadar rahatsız olduğunuzu…

İşte bu tip pazarlamaya, yani “dayatılan” pazarlamaya, yabancılar “Outbound Marketing” diyor. Ben ise “dayatma pazarlaması” diyorum :)

Buradaki mantık, mümkün olduğu kadar çok kişiye ulaşıp, arada ilgili duyan birilerinin çıkmasını umup, bu kişilere ürün / hizmet satışı yapma ihtimali.

Buna dijitalde bir örnek verecek olursam ; bazı özel okulların hürriyet, milliyet gibi ulusal gazetelerin web sitelerinde banner reklam vermesi diyebilirim. Bu tip reklamlarda, -marka bilinirliği dışındaki- temel beklenti hizmet satışı, yani banner’a tıklayarak sitedeki bilgi formunun doldurması ve potansiyel bir velinin kontak bilgisine ulaşmak.

Bu örnekteki hedef kitle & pazarlama hunisi kabaca şöyle çalışıyor ;

Okul İstanbul Kadıköy’de olsun.

Gazetenin günlük ziyaretçi sayısı,1 milyon diyelim.

1 milyonun İstanbul’a düşen kısmı, hadi 500 bin olsun.

500 binin, hadi 100 bini Kadıköy ve çevre semt / ilçelerinde oturuyor olsun.

100 binin, 40 bini evli ve çocuk sahibi olsun.

40 binin, 15 bininin özel okula gidecek yaşta çocuğu var olsun.

15 binin, 5 binin çocuğunu özel okula gönderecek geliri olsun.

Şimdi 1 milyon ziyaretçi, aslında bizim işimiz için 5 bine düşmüş oldu. Peki harcanan bütçeler 5 bin kişi bütçesi mi, 1 milyon kişi bütçesi mi ?

Bu tip reklamlar fazlasıyla var, var olmaya da devam edecek. Bunda bir sorun yok. Ancak outbound marketing, yeni nesil internet kullanıcısına her geçen gün daha az hitap edecek.

Bunun en güzel örneklerinden birimde arama motorları.

Bir çok internet kullanıcısı için açılış sayfası google.com.tr. Sizce neden ?

Çünkü artık kullanıcılar ne arayacağını biliyor ve ilgisi / merakı ile ilintili içeriğe ulaşmaya çalışıyor. Adwords de aynı şekilde çalışıyor. Aradığınız terime, yani ilginize göre, size ilgili reklamları sunuyor. Kitap ararken, telefon reklamı çıkmıyor karşınıza.

Twitter & İnstagram nasıl çalışıyor peki ? Tamamen kendi isteğinizle / ilginizle takip ettiğiniz kişilerin gönderileri düşüyor zaman tünelinize. Hiç tanımadığınız birinin veya alakasız bir konuyla ilgili bir kişinin gönderileri değil.

İçerik İle İlgi Alanı & Hedef Kitleye Göre Pazarlama in !

Şimdi yukarıda anlatmaya çalıştığımın tam tersini düşünün.

Bir marka düşünün… Websitesi mobile uyumlu, içeriği optimize edilmiş, sürdürülebilir bir şekilde özgün içerik üreten, sosyal medyada olması gerektiği kadar aktif ve genel stratejisi ürün / hizmetlerini takipçilerinin gözüne sokmak yerine, hedef kitle analizi yaparak, potansiyel müşterilerinin ilgi duyabileceği eğlenceli, faydalı & paylaşılabilir içerikle takipçilerini besleyen bir marka.

İşte, günümüzde doğru bir dijital pazarlama stratejisi bu merkezde olmalı. Buna da, inbound marketing deniyor.

Inbound Marketing Nedir ?

İlgi alanı ve hedef kitleye göre pazarlama nasıl olacak ?

İnternette hedef kitlenizin ilgisini çekecek ve markanız hakkında farkındalık yaratacak nitelikte düzenli içerik üretip, blogunuz, sosyal medya hesaplarınız, websitesiniz & diğer kanallarla bu içeriği paylaşarak, insanlar için değer yaratarak, hedefinize uygun bir “kitle” oluşturup, zamanı geldiğinde insanların markanızı hatırlamasını sağlayıp, potansiyeli satışa dönüştürmek ve bunu tekrar etmek.

Doğru zamanda doğru ortamda doğru içerik paylaşımı başarı getiriyor.

Bu stratejiyi daha detaylı olarak bir sonraki yazımda özel okullar dikeyinde anlatmaya çalışacağım.

--

--

Ozan YAĞCI
Eğitimde Dijital Pazarlama

www.apexloyalty.comhttps://veri.cloud/ Kurucu Ortak | #Girişimci #startup, #girişimcilik, #crm #salesforce #customerengagement