Український бізнес на карантині. Як виживають компанії

Карантин зачепив практично усі сфери бізнесу та вплинув на продажі. У PRNEWS.IO розповіли, які антикризові заходи вживають українські компанії, щоб залишатися на плаву.

--

Це гостьовий пост, підготовлений Наталією Сторожук з PRNEWS.IO, платформи для розповсюдження контенту в ЗМІ, учасником e-Residency Marketplace. Дізнайтеся більше про роботу в партнерстві з програмою e-Residency тут.

Криза змінює реалії та змушує адаптуватись не тільки людей, але й бізнес. Він шукає нові інструменти та трансформується під нові виклики.

Українське онлайн-медіа AIN запустило проєкт «Бізнес в кризу». Це серія подкастів AIN.UA, де власники бізнесів розповідають про те, як адаптували свої компанії та що змінили.

Ресторани Діми Борисова

Криза боляче вдарила по HoReCa. Готелі та ресторани закрили. Мережа «Ресторани Діми Борисова» включає 30 власних закладів та 20 за франшизою. Більшість з них продовжили роботу на доставку, але, за словами власника, після завершення карантину, запрацюють наповну не усі.

Вимушені заходи: звільнення частини працівників, зниження вартості оренди, доставка замовлень додому і ін. — дозволили більшості закладів мережі не закритися остаточно.

Одна з послуг, яка набула популярності у світі — доставка. Компанія використовує платформу доставки Dots і клієнтську платформу 1ed.com.ua. І хоча онлайн-замовлення не можна порівнювати з традиційною роботою — це можливість підтримати частину персоналу.

Мережа запровадила і абсолютно нове рішення — продуктові набори Borisov Cooking Boxes для готування вдома. Люди, які обирають якісні продукти та цікаві страви, із задоволенням готують на власній кухні за інструкцією професійних кухарів.

«Планета Кіно»

До початку карантину в мережі кінотеатрів “Планета Кіно” працювало 650–700 співробітників. Усі вони зберегли робочі місця. І хоча мережа все-таки вимушено знизила заробітну плату, жодного працівника не звільнили. Як і з ресторанами, назустріч «Планеті Кіно» пішли орендодавці, що дозволило зменшити втрати.

Особливої популярності набув попкорн власного виробництва. Компанія почала доставляти його, щоб зробити перегляд фільмів вдома більш атмосферним, як у кінотеатрі. Він вже продається в магазинах Wine Time, супермаркетах NOVUS, Metro, а ще папкорн від “Планета Кіно” можна замовити в онлайн-магазині«Розетка» і зовсім скоро купити в мережі «Сільпо». Цікаво, що продажі фірмового попкорну зросли у 4–5 разів навіть без реклами.

Ще одним рішенням стали сертифікати. Люди, які чекають на кіно-новинки та бажають першими потрапити на них, охоче купують квитки на майбутні сеанси.

Banda Agency

Продажі у сфері реклами і впали мінімум на 50% за останні 2–3 місяці. Вдалим прикладом трансформації та прийняття нових викликів є агентство Banda Agency. Команда почала швидше запускати проекти. Зараз агентство створює рекламні кампанії за тиждень — від ідеї до реалізації. Це дозволило знизити ціни, що привабило нових клієнтів.

Криза допомогла Banda й приділити увагу розвитку зарубіжних проектів: з’явилися замовлення зі Швейцарії та США. Сьогодні агентство активно розвивається і не збирається повертатися до старого формату після завершення пандемії.

Smartass

Відомий спортивний клуб, ресторан і салон краси Smartass перейшов в онлайн. Під час жорсткого карантину майже п’ятсот постійних клієнтів з тисячі тренувалися вдома. Тренування через YouTube дозволили клубу залучити не тільки киян, але й людей з усієї країни. Ця сфера активно розвивається, хоча до карантину онлайн-тренування були додатковою опцією.

Liki24.com

Аптечний бізнес в усьому світі відчуває себе краще за інших. Головна проблема сервісу доставки медикаментів Liki24.com — зростання кількості замовлень.

У компанії вважають, що впоратися з великою кількістю і не втратити при цьому в якості допоможе автоматизація. Уже сьогодні пропускна здатність сервісу зросла у п’ять разів.

Liki24.com спільно з УкрПошта і з ініціативи Дніпропетровської ОДА запустили проєкт «Ліки вдома». Він допоможе доставляти ліки у віддалені райони, куди складно потрапити кур’єру.

Криза — це не тільки втрата грошей. Це завжди трансформація, пошук нових шляхів і дуже часто — зміни на краще. Кожна нова криза в економіці веде до появи нових технологій і рішень, які роблять наше життя простіше і зручніше. Головне — не збавляти темп і не здаватися. Пандемія рано чи пізно мине, а інструменти, які з’явилися сьогодні, отримають новий розвиток.

PRNEWS.IO — міжнародна контент маркетингова платформа, якапрацює з компаніями і медіа по всьому світу. Ми допомагаємо бізнесу просуватися в ЗМІ і можемо багато розповісти про ефективність піару у виданнях. Більше про PR і маркетинг — у нашому блозі.

--

--