Що таке e-Residency та з чим його їдять?

Чотири роки тому, у 2014, Естонія пролунала на весь світ новиною: вона перша створила систему електронного громадянства. Ця програма була та є доступною для громадян будь-яких країн, які живуть будь-де у світі. Однак одними з найбільших поціновувачів програми виявилися українці. Чим ця програма вигідна та чому саме в Україні нею користуються ледь не найбільше.

--

Таллінн

Чим є програма e-Residency?

Ця програма — перший у світі сервіс міжнаціональної цифрової ідентифікації. Перш за все, він дозволяє керувати бізнесом, створеним на території ЄС та відповідно до його законодавства, а ще цією послугою можна скористатися для оформлення юридичних документів та користування банківськими послугами.

Естонія є чи не єдиною країною у світі, де 99% державних послуг доступні цілодобово та повністю онлайн. Тож власники бізнесу в Естонії, завдяки e-residency, мають можливість підписувати та завіряти документи за допомогою електронного цифрового підпису, а податкову звітність можна подати лише за декілька хвилин. Е-резиденти також мають доступ до бізнес-банкінку та онлайн послуг, як-от користування PayPal чи Payoneer. Загалом, будь-якими сервісами, які доступні в Естонії, хоча можуть бути недоступні у інших країнах.

Для кого ця програма електронного громадянства?

Будь-який охочий може подати заявку на програму, незалежно від того, де він чи вона проживає або який паспорт має. Е-residency популярна серед фрілансерів, підприємців та стартаперів з усього світу, хоча все більше вона починає цікавити спеціалістів саме з інших європейських країн.

Є декілька причин, чому Естонія оптимальна для відкриття бізнесу і, особливо, для стартапів. По-перше, це вона має одне з найсучасніших цифрових суспільств, яке дозволяє реєструвати та керувати бізнесом без бюрократії та повністю дистанційно. По-друге, естонська система оподаткування стимулює розвиток — країна має 0% оподаткування на реінвестований прибуток.. Розвиток стимулюватиме й ведення бізнесу з країни, яка належить до ЄС, ОЕСР та зони використання євро. Естонія забезпечує низькі витрати на запуск та обслуговування бізнесу, але при цьому прозору систему державних послуг та сприятливий ринок.

Для чого Естонія створила програму?

Е-резидентство — це сервіс, який доступний з будь-якого куточку світу для всіх, хто має амбіції вести власний бізнес та реалізувати свій потенціал. Хоча Естонія визнає доступ до інтернету невід’ємним правом кожної людини, ще не всюди у світі люди дійсно ним користуються. Тому країна дбає не тільки про можливості власних громадян відкривати бізнес та розвиватися професійно, але й про такі можливості для людей у всьому світі. Цифрове суспільство е-резидентів має стати першим абсолютно інклюзивним суспільством, яке дає можливість кожній людині реалізувати свій потенціал. Незалежно від гендеру, віку, раси, соціального статусу чи походження або ж місця проживання.

Що дає статус е-резидента?

Сьогодні основною перевагою е-резидента є можливість створення юридичної особи та управління цією компанією через Інтернет. Ви можете зареєструвати її онлайн, створити цифровий підпис документів, який повністю відповідатиме законодавству, адмініструвати компанію з будь-якої точки світу, а також мати доступ до банківських послуг, зручних онлайн платежів та постачальників.

Що необхідно для цього зробити?

Усе дуже просто. Щоб отримати електронне громадянство, потрібно виконати 4 прості кроки:

1. Зібрати необхідні документи для подання заявки;

2. Подати онлайн-заявку, яку можна заповнити за 15 хвилин;

3. Отримати повідомлення, що заявка була прийнята та затверджена;

4. Отримати цифрову ідентифікаційну картку в посольстві або у спеціальних місцях. У Києві можна отримати цифрове посвідчення саме у посольстві Естонії.

Скільки часу триває реєстрація та розгляд заявки?

Заповнення анкети займає зовсім небагато часу, інколи до години. А період розгляду заявки триває до 30 днів: за цей час офіційні органи Естонії проводять попередню перевірку. Це забезпечує безпеку та довіру до програми e-Residency та її громадян.

Які документи потрібно мати для отримання е-громадянства?

Щоб подати заявку, вам потрібно мати копію дійсного паспорта, виданого країною громадянства, вашу фотографію в паспортному форматі, а також карту Visa або MasterCard. При подачі заявки вам також слід коротко пояснити, чому ви хочете стати естонським резидентом, хоча цей пункт не вплине на отримання чи неотримання вами картки.

Чи потрібно щось сплачувати для користування сервісом?

Сервіс коштує 100 євро — це державний внесок, який сплачує одноразово під час реєстрації відповідно до законодавства Естонії. Жодних додаткових внесків не потребується.
Якщо ви захочете зареєструвати компанію, то державна комісія складе 190 євро. Цей платіж також разовий.

Як сплачують податки е-резиденти?

Електронне громадянство не є податковою резиденцією. Ваша компанія, швидше за все, сплачуватиме податки в Естонії. Але якщо вся робота виконується в іншій країні, вам може знадобитися сплатити корпоративні податки за правилами постійного представництва. Оскільки e-Residency не пропонує особистого оподаткування в Естонії, ви продовжуєте платити свої податкові зобов’язання в країні вашого основного місця проживання.

Податкові зобов’язання різняться залежно від ваших індивідуальних обставин, тому для основних випадків ми розміщуємо поради у офіційному блозі програми. Однак кожному е-резиденту, що веде бізнес завдяки програмі, ми радимо проконсультуватися з фахівцями.

Де можна дізнатися більше про програму?

Програма e-Residency має цілий ряд ресурсів, які допоможуть дізнатись, як керувати компанією в інтернеті. Ви можете читати наш блог, щоб ознайомитись з детальним керівництвом щодо всього процесу. Більше того, ми пишемо про особисті історії фрілансерів, які вже є електронними громадянами, а ще маємо детальний опитник з усіх основних питань. Якщо ж і цього буде замало, завжди можна звернутися до команди програми за е-скринькою, вказаною у контактах.

--

--

Oleksii Voronkov
E-Residency Blog, E-residentsuse blogi

Founder @ Antler | Startups & Established Organisations | Managed teams from 2 to 150+ | Scaled comps $0 to $50M+ | ex E-Residency and Procter & Gamble