Kısaca Mobil SEO Nedir, Nasıl Çalışır?

Hayrunnisa Çakmak
E-Ticaret 101
Published in
4 min readJul 7, 2021

Günümüzde özellikle Covid-19 salgını sürecinde insanların teknolojiyle olan büyük etkileşimi tartışılamaz bir gerçek haline geldi. Verilerle konuşmamız gerekirse Statista’dan elde edilen verilere göre 2023'te dünyada 4.1 milyar insan akıllı telefon kullanıyor olacak. Teknolojide durum böyleyken tabii ki de internet üzerinden para kazanan birçok insan web sitelerini veya uygulamalarını akıllı telefonlara göre optimize etmeye çalışıyorlar. Yani Mobil SEO tarafında çalışmalarını sürdürmekteler.

Arama motorlarında bu optimizasyonu sağlamak için mobil SEO alanında elde ettiğimiz verileri kullanıyoruz. Bu alanda kullanımı göze en çok çarpan arama motoru Google’dır. Mobil internet aramalarında Google %95 gibi bir oranla neredeyse bütün sektörü elinde bulundurmakta. Bu sebeple bizde size bu yazımızda kısaca Mobil SEO’nun nasıl çalıştığını ve web sitenizi nasıl optimize edebileceğinizi daha çok Google arama motorunu temel alarak anlatacağız.

Sitenizin Mobil SEO İçin Uyumlu Olması

Mobil için site oluştururken birçok yol kullanabilirsiniz. Bunların örneklerinden biri iki farklı URL kullanmaktır. Masaüstü siteniz için www.orneksite.com ve mobil içinse www.m.orneksite.com kullanabilirsiniz. Ama bu yöntem eskilerde kalmış bir yöntemdir. Büyük bir siteyi bu şekilde mobil siteye çevirmenin zorluğunun yanında içerik anahtar kelimelerini ayarlamak da oldukça sıkıntıya sebep olmaktadır. Bu yüzden bu yöntemdense aşağıda bahsedeceğimiz diğer iki yöntemden birini kullanmanız sizin için daha iyi olacaktır.

Bir diğer yol ise “Dynamic Serving” denilen Türkçesi “Dinamik Sunum” olan yöntemi kullanmaktır. Dinamik sunumda amaç kullanıcının hangi araçtan (mobil, tablet veya masaüstü) siteye girdiğini anlayarak aynı URL’den farklı HTML (ve CSS) ile kullanıcıya yanıt verilmesidir. Bu yöntem bir önceki yönteme göre uygulanması daha çok tavsiye edilen bir yöntemdir. Fakat çıkan her yeni cihaz türü için tekrar tekrar sayfalarınızın yeni versiyonlarını oluşturmanız gerekeceği içinde sizi zorlayacaktır.

Son olarak “Responsive Design” denilen yöntemden bahsedebiliriz. Responsive kelime anlamı olarak Türkçede ‘duyarlı’ demektir. Kelimenin kendisinden de anlayabileceğimiz gibi responsive tasarımda hali hazırda bulunan sayfanızın farklı boyutlara göre yeniden yapılandırılarak kullanıcıya sunulmasıdır. Bunun için ne ayrı ayrı tasarım yapmanıza ne de ayrı bir URL oluşturmanız gerektirmektedir.Bu sebeplerden dolayı oldukça yararlı bir ve kullanışlıdır.Bunun yanı sıra SEO dostu bir tasarımdır.

Bu 3 yöntemi karşılaştırırsak en iyi yöntemin Responsive Tasarım olduğunu söyleyebiliriz.

Siteler Nasıl Mobil SEO İçin Daha Uygun Hale Getirilebilir?

Web sitesi tasarımını hallettikten sonra dikkat etmeniz gereken belli başlı şeylerde var. Özellikle site hızınızın oldukça yüksek olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Birçok kullanıcı 2 saniyeden uzun sürede açılan sayfaların açılmasını beklemeden siteden çıkış yapıyorlar. Bu yüzden kullanıcıyı yakalamanız ilk yolunun oldukça hızlı açılan bir web siteye sahip olmaktan geçtiğini söyleyebiliriz. Bunun için dikkat edilebilecek şeylerden biri çok yüksek çözünürlüğü sahip olan ve çok büyük alanlar kaplamayan fotoğraflar kullanmamaktır. Aynı şey kullanılan videolar için de geçerlidir. Çok yüksek çözünürlüklü video kullanarak sitenizin açılmasını geciktirmemenizi tavsiye ederiz.

Site hızınızın nasıl olduğunu ölçmek istiyorsanız aşağıdaki verilen adresi kullanabilirsiniz:

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Mobil uyumluluk içinde https://search.google.com/u/1/test/mobile-friendly sitesini kullanabilirsiniz.

Aynı zamanda kullandığınız pop-uplara dikkat etmeniz gerekli. Kullanıcıların pop-upları sevmemesinin yanında Googleda bazı türlerinden hiç hoşlanmamakta. Bu yüzden arama sıralamasında altlara düşmek istemiyorsanız kullandığınız pop-up türüne dikkat etmenizi şiddetle öneriyoruz.

Aşağıda Google’ın kabul ettiği pop-up türlerini görebilirsiniz.

Ve önerilmeyen pop-up türleri:

Daha önceki SEO yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi site şeması her türlü SEO için oldukça önemlidir. Bu yüzden mobil siteniz içinde bir site şeması oluşturmak sizin için oldukça iyi sonuçlar verecektir. Bunun için schema.org kullanabilirsiniz.

Son olarak da ilginç bir bilgi de Google arama sonuçlarındaki ana başlıklar için verilen karakter sayısı masaüstünde size yaklaşık 70 karakter iken bunun mobil de 78 karakter olmasıdır. Bu size mobilde daha uzun başlıklar kullanabilme olanağı sağlar.

SEO üzerine diğer yazılarımız için:

Site İçi SEO Nedir ? 8 Maddede Site İçi SEO Çalışmaları

4 Adımda Nasıl ve Neden Local (Yerel) SEO Kullanmalısın?

Site Dışı SEO ve Taktikleri

Kaynakça:

backlinko.com

moz.com

www.mediaclick.com.tr

Originally published at https://101akademi.com on July 7, 2021.

--

--