Remarketing ile Retargeting Arasında Fark Var Mıdır?

ezgiortay
E-Ticaret 101
Published in
3 min readJan 5, 2021

Online mecralardaki reklam yöntemleri ve pazarlama stratejileri günden güne gelişmekle beraber kullanımı da yaygınlaşmaktadır. Özellikle E-ticaret sitelerinin satış yapabilme ve kar elde etme arzusu yeni müşterilere ulaşma çabasını beraberinde getiriyor. Markalar, web sitesini ziyaret eden, ilgi gösteren veya sepete ürün ekleyip satış işlemini tamamlamayan kullanıcıları satın almaya yöneltmek için bazı yöntemlere başvuruyor.

Bugün sizlere bu yöntemlerden olan remarketing (yeniden pazarlama) ve retargeting (yeniden hedefleme) hakkında bilgi vermek istiyorum. Bu yazıyı okurken içinizden “Ee zaten ikisi de aynı şey değil mi?” diyeceksiniz belki. Benzer amaç ve özellikler gösterseler de kelime anlamlarının da farklı olmasından anlayacağımız gibi aynı şeyi ifade etmemekteler. Pek çok kişi bu kavramları birbirinin yerine ve aynı anlama gelecek şekilde kullanıyor. Aslında ben de aynı anlamda kullanan kişilerden birisiydim. Ancak yaptığım bir araştırma sonucu düşüncelerim tamamen değişti. Yazıyı okuduktan sonra bu konu hakkındaki geri bildirimlerinizi heyecanla bekliyor olacağım. 🙃

Remarketing (Yeniden Pazarlama) Nedir?

Remarketing, web sitesini ziyaret eden bir kullanıcı istenen aksiyonu göstermediğinde ( sitede bir ürün inceleyip satın almama, sepete atılan ürünü satın almama vb.) yeniden etkileşim kurma sürecinde kullanılan bir pazarlama stratejisidir. Kullanıcıya e-posta, SMS, anlık bildirim gibi farklı iletişim kanallarından ulaşarak pazarlama çalışması yapılır. Potansiyel olan bu kitlenin dikkatini çekmek için genellikle araç olarak e-posta kullanılmaktadır. Bu nedenle mutlaka e-posta listesine sahip olmak gerekir. Yapılan araştırmalar ve istatistikler bu stratejinin sıcak kitlelerden dönüşüm elde etmekte etkili olduğunu gösteriyor.

Remarketing’de kullanılabilecek yöntemler:

· Eğer kullanıcı sepete bir ürün attıysa sepette ürün olduğunu hatırlatmak,

· Daha önce satın aldığı bir ürünü tamamlayabilecek ürün ve hizmetleri sunmak,

· İncelediği bir ürüne yönelik hatırlatma,

· Daha önce alışveriş yaptıysa kişiye özel avantaj sunmak.

Retargeting (Yeniden Hedefleme) Nedir?

Bir websitesini ziyaret edip ardından da farklı bir siteye yöneldiğiniz hiç oldu mu? Cevabı evet ise bulunduğunuz sitede, ayrıldığınız siteye ait görüntülü reklamın karşınıza çıkması için mutlaka hedeflenmişsinizdir. İşte bu dijital reklamlar ile hedefleme süreci retargeting kavramı ile tanımlanıyor. Herhangi bir e-posta listesine ihtiyaç duymadan, müşteriye atanan cookie’ler sayesinde kullanıcının karşısına reklam çıkabiliyor. Daha önce bir ürün görüntüleyen, site ziyaretinde bulunan kullanıcılar ilgilendikleri ürünlerle ilgili reklamlarla sadece websitelerinde değil sosyal medyada da sıklıkla karşılaşmaktadır.

Örneğin, X markanın “spor ayakkabı” sayfasını ziyaret ettiniz fakat herhangi bir işlem yapmadan sayfadan ayrıldınız. Bu marka spor ayakkabıya ihtiyacınız veya ilginiz olduğunu algıladı. Böylece sizi potansiyel alıcı olarak görüp hemen harekete geçti. Sürecin sonunda, siz diğer sitelere ya da sosyal medyaya göz atarken, ziyaret ettiğiniz markaya ait spor ayakkabılarını içeren retargeting reklamları ile karşılaşabilirsiniz.

Remarketing ve Retargeting Arasındaki Benzerlikler/Farklılıklar

İki kavram da sıcak kitleleri hedefleyerek potansiyel müşterilerin karşısına çıkar. Yani hedefleri arasında ürün satın alma ihtimali yüksek olan, markanın farkında olan ilgili kullanıcılar vardır. Aynı zamanda kalıcı marka bilinirliği ve sadık müşteriyi hedeflerler. İkisinin de özellikleri fazlasıyla örtüşse de odak noktaları farklıdır.

Remarketing ,öncelikli olarak markayla etkileşimde bulunmuş müşterilerle tekrar iletişim kurmak için e-posta kullanmaktadır. Bu yol ile daha spesifik mesajlar kullanılarak kullanıcı ile etkileşime geçilir. Hali hazırda e-posta listesine sahip işletmelerin gerçekten satın alma eğilimi olan müşterilere yönelik kullandığı oldukça etkili bir yöntemdir. Aynı zamanda reklamlar için ayıracak fazla bütçesi bulunmayan işletmelerin de göz bebeğidir.

Retargeting ise markanın web sitesini ya da sosyal mecralardaki profilini ziyaret eden kullanıcılarla etkileşim kurmak için ücretli reklamları kullanır. Bu nedenle e-posta listesine ihtiyacı yoktur. Yani retargetingte odak nokta ücretli reklamlardır.

--

--