Kanban & Scrum

Murat KABAKLARLI
Ebebek Tech
Published in
4 min readOct 29, 2021

Ebebek Teknoloji Ekibi olarak Agile’ın sahipliğindeki Kanban ve Scrum modeli içerisinde çalışan takımlarımız bulunmaktadır.

Peki nedir Kanban ?

· Kanban, iş yapış süreçlerini yalın, teknik ve görünürlüğü basit olan bir agile proje yönetim tekniğidir.

· Kanban; pragmatik, hemen eyleme geçilebilen veri temelli bir yaklaşımdır. Kanban sadece yazılım takımlarında kullanılmayan tüm veri kaynaklı sektörlerde uygulanabilir.

· Kanban, işlerin görünürlüğünün artması için kanban takım üyeleri Kanban Pano kullanmaktadır.

Kanban Board (Pano)

Kanban, bir tablodaki kartları görselleştirme sistemine dayanmaktadır. Kartlar veya etiketler, gelen taleplere karşılık gelen ve bunları yansıtan işlenecek görevleri temsil eder. Tablonun en büyük avantajı, okunması ve anlaşılması kolay olmasıdır. Ayrıca, kartları genellikle aşağıdaki gibi bölünen farklı sütunlarda görüntüleyerek işlenecek görevlerin ilerlemesini de gösterir.

· Stories : Data Backlog

· To Do : Öncelik (Data & List)

· In Progress : Üretimde

· Testing : Data Kontrol (OK & NOK)

· Done : Tüm süreçlerin tamamlanması

Kanban Takımı Nasıl Çalışmalı ?

İlk önce dikkat edilmesi gereken kural kanban takım üyelerinin rolleri keskin olmalıdır. Bu roller takım içerisinde yetkinliğe göre dağıtılmalıdır. Rollerin esnek olması iş&zaman israfına yol açabilir.

Kanban Takımı, Kanban tablosunun sütunlarındaki etiketler aracılığıyla dağıtılır. Geliştirici ekibi, “To Do” sütunundaki görevlerle ilgilenir. Her görev, “Done” sütununa yerleştirildiğinde talep edene teslim edilmeye hazır olana kadar sütundan sütuna, soldan sağa taşınır.

Peki Nedir Scrum ?

Scrum, ekiplerin birlikte çalışmasına yardımcı olan bir modeldir. Scrum ekipleri deneyimler yoluyla öğrenmeye, bir sorun üzerinde çalışırken kendi kendine organize olmaya ve sürekli gelişmek için kazanç ve kayıplarını yansıtmaya teşvik eder.

Scrum, yazılım geliştirme ekipleri tarafından en sık kullanılan proje yönetim tekniğidir. Çevik bir proje yönetimi çerçevesi olarak düşünülen scrum, ekiplerin işlerini planlamasında ve yönetmesine yardımcı olmak için uyum içinde çalışan bir dizi toplantı, araç ve rolü tanımlar.

Sprint Nedir ?

Sprint, bir scrum ekibinin belirli bir miktarda işi tamamlamak için çalıştığı planlı zamanı olan (1 veya 2 hafta) bir dönemdir. Sprint’ler, scrum ve çevik metodolojilerin tam kalbinde yer almaktadır.

Sprint’lerin doğru planlamak, çevik scrum takımının daha az sorunla ilerlemesini ve iyi yazılımlar sunmasına yardımcı olur.

Sprint Döngüsü Nasıl Olmalı ?

Scrum takımı yapılması gereken işleri belirlemesi için sprint planlama toplantısı gerçekleştirir. Sprint planlama, ekibin iki temel soruyu yanıtladığı ortak bir etkinliktir: Bu sprintte hangi işler yapılabilir ve seçilen iş nasıl yapılacak? Bu sorulara verilen cevaplar planlanan sprint’ın hikayesini oluşturacaktır.

Sprint Planning : Sprint planlama, sprint’i başlatan scrum’daki bir olaydır. Sprint planlamasının amacı, sprintte neleri yapılmasını ve bu işin nasıl başarılacağını tanımlamaktır. Sprint planlaması, tüm scrum ekibinin katıldığı bir toplantıdır. Planlamanın büyüklüğüne bağlı en fazla 8 saat ile sınırlandırılmalıdır.

Daily Scrum : Geliştirme takımı her gün 15 dakika ayırarak Sprint hedefine ulaşırken planlanan etkinliklerini senkronize eder ve sonraki 24 saat için plan geliştirir. Daily Scrum toplantılarının ana katılımcısı geliştirici ekiptir.

Sprint Review : Sprint review, scrum takımının tamamlanan işi gözden geçirmek ve ek değişikliklere gerek olup olmadığını belirlemek için toplandığı kritik toplantılardan biridir.

Sprint review toplantıları 2 haftalık tamamlanan sprint için 2 saat ile sınırlandırılmalıdır.

Sprint Retrospective: Retrospective toplantıları bir sonraki Sprint’te iş süreçlerini iyileştirmek için geçmiş Sprint’in incelendiği ve “nasıl daha iyi performans gösterebiliriz?” sorusuna cevap aranan toplantılardır. Bu toplantıya scrum takımının tamamı katılmalıdır.

Scrum Takımı Kimlerden Oluşur ?

Scrum Takımı, bir Ürün Sahibi (Product Owner), Geliştirme Takımı (Development Team) ve bir de Scrum Masterdan oluşur.

Product Owner : Product Owner, Scrum Takım’ında Geliştirme Takımı’nın hangi işleri yapacağını belirleyen kişidir. Scrum Takımının yapacağı işlerin iş değerine göre sıralı bir listesini içeren Product Backlog’un yöneticisidir. İş taleplerini netleştirmekten ve önceliklendirmekten sorumludur.

Development Team: Geliştirici ekip, test ekibi, yazılım mimarı ve devops ekibinden oluşan bir takımdır. Development team’ın sorumluluğu belirlenen zaman içerisinde doğru içerik çıkarmasıdır.

Scrum Master : Scrum master, çevik proje yönetimi tekniklerini kullanarak bir proje boyunca bir ekibe liderlik eden bir scrum takım üyesidir. Bir scrum master, başarılı bir sonuç sağlamak için liderlik ve takım oyuncuları arasındaki tüm iletişimi ve işbirliğini kolaylaştırır.

Kanban vs. Scrum

Kanban, işi yapmak için kullanılan metodolojiden bağımsız olarak iş akışını görselleştirmek ve iyileştirmek için uygulanabilir. Scrum ise işin tamamlanması için oldukça kuralcı bir yol sağlayan yinelemeli, artımlı bir çalışma yöntemidir.

Kaynakça :

https://www.atlassian.com/agile

https://www.scrum.org/

--

--