“woman standing on metal bridge” by Claudio Hirschberger on Unsplash

美國到左全民就業啦,係咪? — 9月就業報告

失業率跌到去3.7% — 1969年以黎最低。

就業增長

但係非農就業職位只係增加左13.4萬個 。不過,其實之前兩個月大幅上調 — 7月由14.7萬上調去16.5萬,8月由20.1萬調高到27萬 — 所以三個月平均計都仲係19萬一個月。

薪酬增長好似無咩加快,平均時薪增長依然係按年2.8%。但好似宏觀經濟學者Justin Wolfers 咁講,如果用每季嘅年化薪酬增長睇,就會睇到一個明顯嘅上升趨勢:


壯年人士就業率

另一個要睇嘅係壯年人士就業率(即係25至54歲嘅人),呢個比率同上個月一樣係79.3%。重點係呢個數字已經相當接近海嘯前嘅水平,好值得留意係數字到底仲有無空間再上升。

曾任前副總統Joe Biden首席經濟顧問嘅 Jared Bernstein 就指,如果壯年就業率繼續橫行,相信係反映勞動市場增長嘅空間愈黎愈有限。


10年期孳息

呢份算係唔錯嘅就業報告出黎之後,美國10年期債息再升到去3.24厘 ,而美股亦相應下跌。

一個好簡單嘅解讀,就係呢份報告令市場覺得全民就業愈黎愈近,咁就令聯儲局要更快加息。


我亦都會推介大家聽下Planet Money Indicator呢個Podcast有關就業報告嘅討論,幾分鐘短短地但就好聽: