Študentské mobility: stručný pohľad na Českú Republiku

Veronika Húšťová
EDTECH KISK
Published in
2 min readMay 24, 2024

Študentské mobility sú významnou súčasťou internacionalizácie vzdelávania. Ich úlohou je rozvíjať inkluzivitu, kreativitu a spoluprácu medzinárodných vzdelávacích inštitúcií, ako aj podporovať samostatnosť, proaktívnosť a kompetentnosť jednotlivca. Zahŕňajú dlhodobé pobyty (napr. štúdium v zahraničí na dobu min. jedného semestra prostredníctvom programu Erasmus+), krátkodobé pobyty (letná jazyková škola) či odbornú prax v zahraničí. Možností, kam vycestovať, je mnoho. Študenti pochádzajúci z krajín EÚ, medzi ktoré patrí aj Česko, majú výhodu, ktorú predstavuje Bolonský proces, na základe ktorého majú napríklad uľahčené uznávanie absolvovaného štúdia v zahraničí. Všetci študenti, ktorí cestujú za štúdiom do zahraničia, však častokrát čelia ekonomickým, sociálnym a administratívnym prekážkam.

Študenti ČR odchádzajúci za vzdelaním

Pre Českú Republiku je zaujímavé, že je celkom atraktívnou krajinou pre cudzincov, ale počet českých študentov v zahraničí je trojnásobne menší.

V rokoch 2014–2020 cestovali Češi vrámci programu Erasmus+ na zahraničný pobyt alebo stáž do: Nemecka (13,6%), Španielska (10,4%), Francúzska (7,9%), Portugalska (7,4%) a Spojeného kráľovstva (7,4%). (1)

Z výskumu Eurostudent VII vyplýva, že študenti z Česka často čelia nasledovným prekážkam: problém integrovať štúdium v zahraničí do ich aktuálneho študijného plánu; nedostačujúca znalosť cudzieho jazyka; problém s uznaním dosiahnutých študijných výsledkov v domácej krajine; a odlúčenie od partnera a detí. (2)

Študenti prichádzajúci do ČR

Podľa výskumu DZS z roku 2022 pochádzajú zahraniční študenti prichádzajúci do Česka za účelom absolvovania krátkodobého študijného pobytu z nasledovných krajín: Turecko, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko a Poľsko (v uvedenom poradí, zoradenom na základe počtu študentov). 64% respondentov absolvovalo tento pobyt na bakalárskom stupni štúdia, 31% na magisterskom a 4% na doktorandskom. Z hľadiska vysokej školy sa najviac študentov hlási na VŠE v Prahe, Českú zemědělskú univerzitu v Prahe a Univerzitu Karlovu. (3)

Administratívne prekážky sú najčastejšie spomínaným negatívom pri vybavovaní pobytu. S nimi býva spojená jazyková bariéra medzi zahraničnými študentami a úradnými pracovníkmi, ktorí častokrát nezvládajú komunikáciu v anglickom jazyku. Treba však podotknúť, že tento problém sa netýka výhradne len Česka, a je prítomný na úradoch v mnohých krajinách. Pre študentov mimo EÚ (a bez výnimky vyplývajúcej z bilaterálnej dohody) je taktiež povinná nostratifikace, teda uznanie platnosti úrovne predchádzajúceho dosiahnutého vzdelania. (4)

Zdroje:

(1) Cuppen, J., Muja, A., Hauschildt, K., Daniel, A., Buck, D., Mandl, S., Unger, M., (ungarn), B., (irland), H., Luxemburg, U., Norway, S., Executive Agency for Higher Education, R., Daniel, A., Buck, D., Wallis, M., & Europäische Union, T. L. Eurostudent VII [online]. 2023 [cit. 03.04.2024] https://doi.org/10.21249/DZHW:es7:2.0.0

(2) Erasmus+ Vysokoškolské vzdělávání - účastníci vyjíždějící z ČR [online]. 2023 [cit. 22.5.2024]. Dostupné na: https://www.dzs.cz/statistiky/erasmus-vysokoskolske-vzdelavani-ucastnici-vyjizdejici-z-cr

(3) Výzkum mezi zahraničními absolventy českých vysokých škol [online]. 2022 [cit. 22.5.2024]. Dostupné na: https://www.dzs.cz/statistiky/studium-zivot-v-ceske-republice-pohledem-zahranicnich-studentu

(4) PÁNEK, Martin. Czeching In: Překážky pro zahraniční studenty v ČR [online]. 2022 [cit. 03.04.2024]. Dostupné na: https://libinst.cz/wp-content/uploads/2022/01/Czeching-In-1.4.pdf

Obrázok: https://www.prometheanworld.com/gb/resource-centre/blogs/measure-student-engagement-at-university/

--

--