Žádní učitelé, žádné knihy… École 42

Gabriela Ivánková
EDTECH KISK
Published in
3 min readMar 21, 2019
Zdroj

Zrod École 42

Xavier Niel, francouzský podnikatel a miliardář, hledal pro svoje projekty ty nejlepší programátory. Nikde je nenašel a proto se rozhodl, že založí školu, která mu je vychová. To vše se mu povedlo, založil École 42, ovšem není to tradiční škola tak jak si všichni dovedeme představit. Tato škola nemá žádné učitele. Žádné knihy. Žádné MOOCs. Žádné ložnice, tělocvičny, laboratoře nebo studentská centra. Žádné školné. Studenti se učí a motivují sami a hodnotí se navzájem.

„Škola hrou”

Na tzv. „42", se může přihlásit kdokoliv, ten musí uspět v logickém testu a následně proběhne měsíční vyřazovací soutěž, ze které vzejde nový ročník o 1000 studentech. „Pokud nemáte čistý trestní rejstřík, nejde vám matematika, mluvíte sprostě, to nám je jedno,“ řekl Niel serveru Venture Beat. „Jediné, co nás zajímá, je logické myšlení a motivace,“ dodal.” Přesto je těžké se na École 42 dostat, dokonce je to těžší než se dostat na Harward. V roce 2013 se přihlásilo ke studiu 70000, z nichž 20000 absolvovalo test, jimž prošlo 4000 lidí, kteří byli pozváni na čtyři týdny do Paříže. Zde prováděly intenzivní projekt, který jim umožnil pracovat až 100 hodin týdně na různých problémech s kódováním. Nakonec bylo vybráno 890 studentů do inaugurační třídy školy, která začala v listopadu 2013. Průměrný věk studenta je 22 let a 11 procent první třídy tvoří ženy. V rámci „42" se zvyšuje i počet absolventek z řad žen.

Celá škola funguje na principu hraní videoher.

Studenti jsou „vhozeni” do tzv. Piscine (francouzsky bazén) a musí si sami určit a zvolit cestu jak se budou učit a motivovat. „Studenti dostávají body za dobrou práci nebo za opravení chyb svých kolegů, za ně si pak mohou „kupovat“ opravy od spolužáků. Za disciplinární prohřešky přicházejí tresty, například v podobě manuální práce.”

Výhody studia na 42

Úspěšní absolventi přijímacího řízení na École 42 mají možnost se dostat a pracovat s posledními výrobky společnosti Apple. v této školné platit nebude, je zdarma. Niel chtěl nabourat diskriminační podmínky na francouzském trhu práce, kde mladí lidé z chudších rodin, kteří nevystudovali elitní školy, nedostávají ty nejlepší pracovní posty. Tato metoda se jeví úspěšnou, již během studia nalezne pracovní uplatnění 80% studentů. Xavier Niel se po úspěšnosti založení kampusu v Paříží, rozhodl otevřít další v USA.

École 42 je příkladem toho, jak se dá „dělat” škola jinak. V každém případě metoda „žádného učitele”, stojí za povšimnutí a zamyšlení. Uvidíme zdali se bude úspěch rozšiřovat dál, třeba se takové školy dočkáme i v ČR.

Zdroje:

GROS, Maryse. L’Ecole 42 réussit à attirer les femmes. In: Le Monde Informatique [online]. 22.2.2019 [cit. 2019–03–21]. Dostupné z: https://www.lemondeinformatique.fr/actualites/lire-l-ecole-42-reussit-a-attirer-les-femmes-74422.html

Miliardář založil školu bez učitelů, studenti si tam opravují práce navzájem. Novinky.cz [online]. 7.9.2017 [cit. 2019–03–21]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/muzi/448452-miliardar-zalozil-skolu-bez-ucitelu-studenti-si-tam-opravuji-prace-navzajem.html

TWENEY, Dylan. This French tech school has no teachers, no books, no tuition — and it could change everything. VentureBeat [online]. 13.6.2014 [cit. 2019–03–21]. Dostupné z: https://venturebeat.com/2014/06/13/this-french-tech-school-has-no-teachers-no-books-no-tuition-and-it-could-change-everything/

--

--