EDUbox Sexting: handleiding voor de leerkracht

Tuly Salumu
EDUboxvrt
Published in
15 min readMay 31, 2023

Leer hoe je als leerkracht of begeleider met de EDUbox Sexting aan de slag gaat in de les.

De handleiding van de EDUbox Sexting: Spelregels voor digitaal flirten is een initiatief van VRT in samenwerking met Betternet, de Europese Unie, Child Focus, het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, Sensoa, Mediawijs, Pimento en Imec.

Inhoudsopgave van de handleiding:

  • 1. Over EDUbox
  • 2. Over de EDUbox Sexting
  • 3. Aansluiting bij de eindtermen
  • 4. Even praktisch
  • 5. Tips en verloop
  • 6. Meer weten?
  • 7. Voorbeeldbrief voor ouders

1. Over EDUbox

EDUbox is het digitaal educatief media format van VRT.

Het laat jongeren uit het secundair onderwijs kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. EDUbox wil jongeren informeren en hen stimuleren om zelf aan de slag te gaan.

EDUbox is gemaakt voor gebruik in de klas, waar leerlingen het onderwerp zelfstandig in handen kunnen nemen. De leerlingen werken in groepjes met fiches in een gedrukte of digitale versie. Deze fiches bevatten stukjes theorie, video’s, interactieve oefeningen en opdrachten.

Om tegemoet te komen aan het toegenomen belang van afstandsonderwijs, ontwikkelen we van elke EDUbox ook een interactieve videoles die leerlingen individueel kunnen volgen, waar en wanneer ze willen. Dit extraatje is ontstaan in tijden van langeafstandsonderwijs maar werd behouden als individueel leerpad naast de interactieve pdf, die eerder als groepswerk fungeert.

Het EDUbox-format vereist niet dat je als leerkracht zelf diepgaand inzicht hebt in het onderwerp. De bedoeling is dat leerlingen zelf aan de slag kunnen met het materiaal. Je begeleidt en monitort als leerkracht het proces, je coacht waar nodig.

Voor de leerkrachten is de EDUbox een leermiddel dat je helpt bij het realiseren van eindtermen.

2. Over de EDUbox Sexting

De komst van digitale media heeft ons liefdes- en seksleven op zijn kop gezet. Stuurden we elkaar vroeger liefdesbrieven en rode rozen, doen we vandaag liever aan sexting om onze gevoelens te tonen. Maar wat is sexting precies? Waarom boomt het onder jongeren? En brengt het sturen van pikante foto’s niet allerlei risico’s met zich mee?

De nieuwe EDUbox Sexting: spelregels voor digitaal flirten gidst leerlingen uit de eerste graad secundair onderwijs door de wereld van digitaal flirten en legt uit dat het soms ook kan mislopen.

Sexting is volgens de wet toegestaan vanaf 16 jaar. Maar in de realiteit krijgen jongeren al vanaf het eerste middelbaar met pikante berichtjes te maken. Soms versturen ze die zelf, soms worden ze er ongevraagd mee geconfronteerd en spreken we van grensoverschrijdend gedrag. Toch wordt er nauwelijks met hen over gepraat. De EDUbox Sexting biedt leerkrachten tools om er wel met hun klasgroep over te spreken, op een verantwoorde manier.

Hoewel sexting een gevoelig thema is, trachten we het zo respectvol en veilig mogelijk aan te brengen aan de hand van de PICKASOLL-regels. Waar nodig verrijken we de inhoud met cijfermateriaal, pictogrammen en een vlaggensysteem. De leerlingen krijgen in het derde deel ook de kans om het aangeleerde in de praktijk om te zetten in een speciaal voor deze EDUbox ontwikkelde interactieve tool.

De EDUbox Sexting hanteert verschillende didactische en verhalende vormen: tekst, video en digitale tools waarbij jongeren worden aangemoedigd met elkaar te overleggen.

In deel 6 van deze handleiding vind je nog bijkomend les- en leesmateriaal rond dit thema. Het kan dienen om je extra te verdiepen in het onderwerp — hoewel dit niet nodig is om met de EDUbox aan de slag te kunnen gaan. En je kan er kan er ook inspiratie vinden om met dit thema verder te werken in de klas.

Digitaal flirten hoort bij de seksuele ontdekking van jongeren. Maar wie het doet, moet het wel goed doen. De EDUbox maakt jongeren bewust van enkele belangrijke spelregels en van de gevaren als die niet worden gerespecteerd. Leerlingen leren ernaar handelen en krijgen inzicht in wanneer sexting grensoverschrijdend wordt. Daarnaast krijgen ze tips over wat ze kunnen doen als het fout loopt.

Het interactieve lespakket zit boordevol informatie en experts. Jongeren ontdekken wat sexting precies is en wat er allemaal bij hoort zoals foto’s, flirterige berichten en dubbelzinnige emoticons. Ze vergelijken zichzelf met andere jongeren en komen te weten dat er verschillende redenen zijn om aan sexting te doen.

2.1. Tips voor je aan de les begint

We raden leerkrachten aan om aan de leerlingen een trigger warning te geven. Door het lesonderwerp op voorhand aan te kondigen, hebben leerlingen de ruimte om aan te geven dat dit voor hen een moeilijk of te gevoelig onderwerp is. Maak duidelijk dat je open staat voor gesprek en dat wie slachtoffer is geworden van grensoverschrijdende sexting, zelf geen schuld treft. Benadruk het belang van veiligheid en het naleven van de PICKASOLL-regels.

Even polsen bij de Leerlingbegeleiding kan ook al helpen om op de hoogte te zijn van eventuele problemen gelinkt aan sexting. Ook ouders kunnen op voorhand worden verwittigd. Dat kan je doen met onze voorbeeldbrief onderaan deze handleiding. Het is een sjabloon dat je naar eigen inzicht kan aanpassen.

2.2. Taal

Omwille van de geloofwaardigheid en om de betrokkenheid en herkenbaarheid bij de leerlingen te vergroten, bevatten de chatgesprekken sms- en jongerentaal. De rest van de EDUbox is volledig in het Standaardnederlands geschreven.

3. Aansluiting bij de eindtermen

EDUbox is nadrukkelijk ontwikkeld voor en getest met jongeren uit richtingen met arbeidsmarktfinaliteit, dubbele finaliteit en doorstroomfinaliteit. De EDUbox Sexting: spelregels voor digitaal flirten is geschikt voor leerlingen van de eerste graad, maar kan ook in de tweede graad gebruikt worden.

De EDUbox Sexting helpt je bij het realiseren van eindtermen uit verschillende sleutelcompetenties.

3.1. Sleutelcompetenties

Sleutelcompetenties zijn clusters van inhoudelijk verwante competenties die de leerlingen moeten verwerven om te functioneren in de maatschappij en zich persoonlijk te ontplooien. Het is de uitdrukkelijke bedoeling van de EDUbox om geen koppeling te maken met bestaande vakken, maar om zoveel en zo breed mogelijk te verwijzen naar verschillende eindtermen, ook die uit minder voor de hand liggende sleutelcompetenties. Op die manier dagen we leerkrachten uit om vanuit verschillende invalshoeken met de aangeboden thema’s van de EDUboxen om te gaan.

De EDUbox Sexting heeft een link met de volgende sleutelcompetenties:

3.2. Eindtermen

Het format van de EDUbox kan — met zowel tekst, filmpjes als discussie-oefeningen — gebruikt worden voor alle onderwijsvormen.

De onderwijsdoelen kan je hier vinden. Hieronder krijg je een overzicht van de relevante eindtermen, per graad en per finaliteit:

A-stroom 1e graad secundair onderwijs:

  • 4.6 — De leerlingen passen aangereikte regels van de digitale wereld toe.
  • 4.7 — De leerlingen evalueren de mogelijkheden en risico’s van eigen en andermans mediagedrag.
  • 5.1 — De leerlingen bewaken in interacties hun eigen fysieke en mentale grenzen.
  • 5.2 — De leerlingen houden in interacties rekening met de opvattingen, fysieke en mentale grenzen en emoties van anderen.° (attitudinaal)

B-stroom 1e graad secundair onderwijs

  • 4.6 — De leerlingen passen aangereikte regels van de digitale wereld toe.
  • 4.7 — De leerlingen evalueren de mogelijkheden en risico’s van eigen en andermans mediagedrag.
  • 5.1 — De leerlingen bewaken in interacties hun eigen fysieke en mentale grenzen.
  • 5.2 — De leerlingen houden in interacties rekening met de opvattingen, fysieke en mentale grenzen en emoties van anderen.

4. Even praktisch

4.1. Tijdsbesteding

Om de hele EDUbox te doorlopen heb je twee lesuren nodig. Meer lesuren geven uiteraard ruimte voor meer interactie. We raden aan om twee aaneensluitende lesuren te voorzien: zo volgen de leerlingen zonder onderbreking de logische opbouw van de EDUbox.

We adviseren om voor deel 1 en deel 2 telkens een dertigtal minuten te voorzien, zodat je nog voldoende tijd hebt (20 minuten) voor deel 3 (‘Aan de slag’) en nog een twintigtal minuten voor deel 4 ( ‘Wat als het fout gaat’ en ‘Conclusie’).

4.2. Zelfstandig groepswerk, de leerkracht als begeleider

De EDUbox Sexting is beschikbaar als downloadbare pdf of kan volledig digitaal doorlopen worden via de interactieve website. De leerlingen kunnen de integrale EDUbox dan in groepjes doornemen op de computer of tablet.

We moedigen aan om de leerlingen in groepjes van maximaal vijf leerlingen te laten samenwerken. Elk groepje heeft bij voorkeur minimaal één pc of tablet met goede internetverbinding nodig. We gaan er ook vanuit dat de meerderheid van de leerlingen een eigen smartphone heeft wat het maken van de profieltesten en quiz ook vlotter zal doen verlopen.

Het EDUbox-format bestaat uit een mix van tekst, tools, video en discussiemateriaal. Toegang tot het internet is nodig voor de video’s en omdat de leerlingen de digitale tools in de verschillende hoofdstukken online moeten kunnen doorlopen.

De downloadbare pdf kan ter ondersteuning gebruikt worden, eventueel met een exemplaar voor elke leerling. Een geprinte versie is handig voor de meer theoretische inhoud in hoofdstuk 2 of wanneer er niet voor elk groepje een pc of tablet ter beschikking is. De pdf-versie bevat exact dezelfde inhoud als de interactieve website. De leerlingen kunnen dan op papier lezen en gezamenlijk de filmpjes en simulaties op de laptop of tablet uitvoeren. We raden echter aan om de interactieve website te gebruiken zodat het bekijken van de video’s en gebruiken van de tools vlotter zal verlopen.

5. Tips en verloop

5.1. Opbouw EDUbox

De EDUbox bestaat uit 5 delen. Elk deel heeft een andere kleur zodat je tijdens het rondwandelen door de klas als leerkracht gemakkelijk kunt monitoren waar elk groepje ongeveer zit.

Hoofdstuk 1 introduceert de leerlingen in het thema vanuit hun eigen leefwereld en ervaring. Het doet hen nadenken over het concept sexting en waarom iemand wel of niet wil sexten. De leerlingen van het Sint-Jozefinstituut uit Bokrijk vertellen wat sexting voor hen betekent. Wat is het precies? Waarom zou je het doen? Gaan meisjes en jongens anders om met sexting?

Daarnaast situeren de jongeren zichzelf t.o.v. leeftijdsgenoten aan de hand van enkele vragen die gebaseerd zijn op het onderzoek Apestaartjaren.

Hoofdstuk 2 is het meest theoretische. De leerlingen krijgen tips om op een veilige manier aan sexting te doen. Daarnaast ontdekken ze met welke voorwaarden ze rekening moeten houden om van sexting een positieve ervaring te maken. Aan de hand van deze vier voorwaarden en het vlaggensysteem van Sensoa, bespreken ze verschillende situaties waarin ze nagaan of de situatie al dan niet grensoverschrijdend is. Naast de situaties die ze bespreken, checken ze of de voorwaarden van toepassing zijn.

Vervolgens wordt de rol van de omstaander besproken aan de hand van enkele voorbeelden. De leerlingen begrijpen dat het ontvangen of doorsturen van een ongevraagde sext die niet voor hen is bedoeld, gevolgen heeft voor degene die de sext in alle vertrouwen heeft doorgestuurd. Het is belangrijk dat de leerlingen hun verantwoordelijkheid erkennen in het niet doorsturen of verwijderen van een ongevraagde sext zodat de verspreiding bij hen stopt.

Aan de rol van de omstaander wordt ook het juridische kader gekoppeld. Liesbet Stevens kadert wat wel en niet mag en wat strafbaar is.

Na de theorie over sexting, zetten de leerlingen hun pasverworven kennis om in de digitale tool die hen de touwtjes in handen geeft.

In hoofdstuk 3 gaan de leerlingen aan de slag met een digitale tool. De leerlingen volgen eerst een chatgesprek dat begint tussen een koppel, maar zich daarna uitbreidt naar andere ontvangers en zo uit de hand loopt. In een tweede fase start hetzelfde gesprek opnieuw, maar dan kunnen de leerlingen ingrijpen vanuit de verschillende rollen van het gesprek. Ze kunnen het nu anders, en vooral beter doen. Zo krijgen ze inzicht in de cruciale rol van ‘de omstaanders’ bij grensoverschrijdende sexting.

In hoofdstuk 4 overlopen de leerlingen op welke verschillende manieren het fout kan lopen. Daarnaast maken ze kennis met verschillende organisaties waar ze terechtkunnen als het fout loopt.

We sluiten hoofdstuk 4 af met een conclusie en nog enkele gouden tips om veilig aan sexting te doen.

Leerlingen die na het doorlopen van de EDUbox graag nog meer informatie willen, kunnen in hoofdstuk 5 terecht voor interessant materiaal op maat van jongeren.

5.2. Hoofstuk 1 — ‘Wat is sexting?’ (pagina’s 2 tot 15)

Invuloefening

Inleidende oefening waarbij de leerlingen individueel kenmerken van sexting doorgeven via een kort invulformulier. Deze kenmerken verschijnen als een woordenwolk op een overzichtsscherm, dat je als leerkracht op het bord kan projecteren en klassikaal kan bespreken.

Dit is de link naar het overzichtsscherm: https://nws.vrt.be/EDUbox-wordcloud. Het is belangrijk dat alle leerlingen dezelfde klasgroep ingeven in het formulier, want dit geldt als filter om de resultaten weer te geven.

Video

Om zichzelf te positioneren t.o.v. leeftijdsgenoten, kijken de leerlingen eerst naar een video waarin jongeren vertellen waar zij aan denken bij het woord sexting.

De oefening over de betekenis van de verschillende emoji’s kan gebruikt worden als een ijsbreker zodat het makkelijker wordt om over het thema te spreken.

Quiz

Om zich nog verder te positioneren t.o.v. andere jongeren vullen ze een quiz in. De eerste vraag polst telkens naar hun eigen ervaring. Daarna volgt een gelijkaardige vraag en hoe de jongeren gemiddeld hebben geantwoord. Beide vragen en antwoorden kunnen klassikaal besproken worden.

In het eerste deel wordt benadrukt dat het normaal is om te sexten, maar dat het ook helemaal oké is als je dit niet wil doen. Hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen grensoverschrijdende sexting, hoe ze situaties kunnen inschatten en hoe ze hun grenzen kunnen aangeven, wordt behandeld in deel 2.

5.3. Hoofdstuk 2 — ‘Doe ik het goed?’ (pagina’s 16 tot 37)

Om veilig te sexten, is het belangrijk dat de leerlingen rekening houden met enkele algemene regels en de drie herkenbaarheidsregels.

Vlaggensysteem

Om hen te helpen inschatten of iets oké is of niet gebruiken we de voorwaarden van het vlaggensysteem van Sensoa: gelijkwaardigheid, wederzijdse toestemming, geen druk of dwang en het brengt niemand schade toe. Het is belangrijk dat de leerlingen deze termen onder de knie hebben zodat ze deze kunnen gebruiken in de online tool van deel 3.

Chats

In deel 2 (slide 23) gaan de leerlingen aan de slag met enkele voorgeprogrammeerde chats. Per chat schatten ze in of er aan de vier voorwaarden voldaan is. Wanneer ze hun vier keuzes hebben ingegeven, krijgen ze onmiddellijk feedback over hun antwoorden.

Daarna linken we de term ‘grensoverschrijdend gedrag’ aan de vier voorwaarden. Hoe meer de vier voorwaarden worden geschonden, hoe meer sprake er is van grensoverschrijdend gedrag. Cruciaal is de ‘wederzijdse toestemming’. Indien aan deze voorwaarde niet is voldaan, kan het gedrag niet anders dan grensoverschrijdend zijn.

Groepsgesprek

De leerlingen bespreken in groep de vier voorwaarden en koppelen een groene, gele, rode of zwarte vlag aan het gedrag. Deze oefening kan tot interessante discussies leiden omdat de interpretatie van elke leerling verschilt.

Video

De video van Niels Van Paemel legt samenvattend uit wanneer sexting oké is en wanneer het grensoverschrijdend wordt.

‘Wat is jouw rol?’

Hierin wordt de rol van de omstaander besproken. De leerlingen bespreken enkele situaties waarin ze moeten beslissen wat zij zouden doen.

Tip: Een situatie waar extra aandacht aan besteed kan worden is: ‘Je hebt ongevraagd een dickpick van iemand ontvangen. Wat doe je?’ Het is belangrijk dat ook in deze situatie duidelijk wordt gemaakt dat ook het doorsturen van een ongevraagd beeld niet kan en mag.

Video

De video met experte Aurélie Gilen geeft extra duiding en legt ook enkele begrippen uit, zoals sextortion en deepnudes.

Puzzeltijd

Om na te gaan of de leerlingen de verschillende termen uit elkaar kunnen houden, spelen ze ‘Puzzeltijd’ waarbij ze twee kenmerken aan een term linken die al aan bod is gekomen in de EDUbox. Wanneer ze een keuze hebben gemaakt, volgt er onmiddellijk feedback.

Video

Het juridische luik wordt hieraan gekoppeld en verder uitgelegd door Liesbet Stevens in een video.

5.4. Hoofdstuk 3 — ‘Aan de slag’ (pagina’s 38 tot 40)

Streef ernaar om voor dit deel 20 tot 30 minuten tijd te voorzien. In dit hoofdstuk mogen de leerlingen zelf aan de slag gaan met een speciaal voor deze EDUbox ontwikkelde simulator. De leerlingen kruipen telkens in de rol van een ander personage en kiezen hoe ze willen reageren. Wanneer de leerling een ongewenste keuze maakt, krijgt hij of zij onmiddellijk feedback.

5.5. Hoofdstuk 4 — ‘Het loopt fout en nu?’ (pagina’s 41 tot 53)

Op het einde van dit hoofdstuk geven we een overzicht van waar de leerlingen terechtkunnen als er een beeld van hen wordt verspreid.

Reflectiemoment + gouden tips

Deel 4 sluit af met een reflectiemoment en samenvattend enkele gouden tips om op een veilige manier aan sexting te doen.

5.6. Hoofdstuk 5 — ‘Meer weten’ (pagina’s 54 tot 57)

In hoofdstuk 5 vinden de leerlingen meer informatie over de thema’s die aan bod zijn gekomen in de EDUbox. Je kan hen aanmoedigen om zelf een kijkje te nemen of je kan als leerkracht bijvoorbeeld achteraf nog een extra les voorzien waarin ze de kans krijgen bepaalde links uit te proberen.

De links in de EDUbox verwijzen naar materiaal dat geschikt is voor leerlingen. Bijkomend (les)materiaal specifiek voor leerkrachten vinden jullie in deel 6 van deze handleiding.

6. Meer weten

6.1. Explainers van KLAAR over Sexting

Naast het kant-en-klaar-lespakket EDUbox, zijn er ook explainers van KLAAR rond online seksualiteitsbeleving en sexting. Deze thematische reeks kan los van de EDUbox in de klas worden ingezet. De KLAAR-host Anaïs Dockx gaat met verschillende experten in gesprek en stelt vragen die leerlingen zich ook stellen.

Deze nieuwe reeks van KLAAR is te vinden op vrtnws.be en wordt ook aangeboden op het Archief voor Onderwijs.

Concreet gaat het over deze vijf KLAAR-items:

  • KLAAR over het verschil tussen online seksualiteitsbeleving en de realiteit.
  • KLAAR met expert Niels Van Paemel (Child Focus) over het verschil tussen goede sexting en grensoverschrijdende sexting.
  • KLAAR met experte Liesbet Stevens (Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen) over de rol en verantwoordelijkheden van omstaanders bij grensoverschrijdende sexting.
  • KLAAR met Catherine Van de Heyning (UA) die een aantal stellingen (o.a. rond sexting en gender) ontkracht.
  • KLAAR met Aurélie Gilen (UA) over het gebruik van nieuwe technologieën die leiden tot kwalijke vormen zoals sextortion, grooming en deep nude.

6.2. Een greep uit het aanbod van onze partners

  1. Child Focus

Het is geen understatement om te stellen dat sexting, samentrekking van sex en texting, zowel on- als offline steeds meer een hot topic vormt. An sich is er helemaal niets mis met sexting. Het is zelfs een normale fase binnen de seksuele ontplooiing van jongeren en past binnen het gezonde experimenteergedrag bij het ontdekken en onderzoeken van seksualiteit, wensen en grenzen. Zolang het gaat over vrijwillige uitwisseling van beelden of berichten en binnen een sfeer van wederzijds vertrouwen uiteraard. Maar in sommige gevallen loopt het mis. En wanneer het misloopt, loopt het grondig mis. Maar hoe ga jij als leerkracht hiermee om en hoe moet je reageren in bepaalde situaties. Aan de hand van deze tool kan je met je leerlingen het gesprek rond sexting aangaan.

Vernieuwde versie verwacht in juni 2023!

Sextoooh is een online educatief platform rond sexting en genderstereotypes, voor professionals die met jongeren werken. Op het platform vind je interactieve en leuke methodes om met jongeren na te denken over hoe genderstereotiep gedrag of stereotiepe verwachtingen een rol spelen in hoe ze kijken naar of omgaan met sexting. Onderwerpen zoals imago, zelfbeeld, vriendschappen en relaties komen aan bod.

Theaterstuk en lespakket over grensoverschrijdende sexting en de impact die het kan hebben op jongeren die het meemaken.

2. Sensoa

Sensoa is het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Hier vind je ondersteuning voor professionals om te praten over seks met vorming en materialen en informatie en advies over seksualiteit en relaties.

Wat is sexting? Hoeveel jongeren sturen sexy berichtjes of foto’s en waarom doen ze dat? Wanneer gaat het over de grens en wat zegt de wet? Hier vind je cijfers uit Apestaartjaren 2022 en ander wetenschappelijk onderzoek.

  • Webpagina met leerdoelen, tips en meer van Sensoa.

Sexting komt voor in de leefwereld van jongeren. Het gaat over sexy tekstberichtjes, foto’s of filmpjes delen. Neem online seksueel gedrag en veiligheid mee in de seksuele opvoeding van jongeren.

3. Medianest

  • Op deze website vind je heel wat informatie over opvoeden in de digitale wereld: van omgaan met porno, positief zelfbeeld tot sexting.
  • Deze website bundelt een aantal inzichten, onderzoeksresultaten, tips en tools rond sexting. Wat is sexting? Hoe kan je veilig sexten? Sexting in de wet, (beleids-)adviezen voor scholen, adviezen voor ouders en jeugdwerkers,…

4. Pimento

Met deze kant-en-klare werkvormen maak je topics als porno, sexting, victim blaming en catfishing bespreekbaar bij jongeren en verhoog je hun online weerbaarheid.

Dit toegankelijke magazine biedt daarnaast ook veel mogelijkheden voor jongeren om het fenomeen sexting beter te leren kennen en bovendien het gesprek hierover aan te gaan. Zo bevat het verhalen en getuigenissen, informatie over hulplijnen, tips en tricks, spelletjes, tests en nog veel meer. Naast de mogelijke risico’s komen ook de fijne kanten van sexting aan bod.

5. VRT — extra materiaal

7. Voorbeeldbrief voor ouders

Beste ouder/voogd,

Jongeren hebben correcte informatie nodig om hun seksualiteit op een gezonde en veilige manier te beleven. Daarom krijgt uw kind binnenkort les over sexting. Hiervoor wordt de EDUbox Sexting: spelregels voor digitaal flirten ingezet.

Sexting is volgens de wet toegestaan vanaf 16 jaar, maar in de realiteit krijgen jongeren al vanaf het eerste middelbaar met pikante berichtjes te maken. Dat is op zich normaal. Het is een normale fase binnen de seksuele ontplooiing van jongeren. Maar er zijn risico’s. Sommige jongeren sturen onbezonnen pikante foto’s door zonder zicht te hebben op de impact en de verspreiding ervan. EDUbox leert hen digitaal flirten op een veilige en verantwoorde manier.

De les zal doorgaan in een klimaat van respect en vertrouwen. Wat wordt gezegd, blijft binnen de klasmuren. De leerkracht ziet hier als begeleider nauw op toe.

Waarover gaat dit lespakket?

  • Wat is sexting? Waarom is het zo populair?
  • Persoonlijke ervaringen van leerlingen.
  • Wat zijn de spelregels van sexting?
  • Wat betekent grensoverschrijdende sexting?
  • Praktische tips om het veilig te houden.
  • Wat zijn de juridische regels rond sexting?
  • Nieuwste vormen van grensoverschrijdende sexting.
  • Wat te doen als het fout loopt?

Misschien zal je kind thuis ook vragen stellen.

Als de leerlingen in de komende periode thuis meer vragen stellen over sexting, dan is dat normaal. Ze denken kritisch na over wat ze gezien hebben in de les en willen daarover misschien jouw mening horen. Dat wil niet per se zeggen dat ze zelf aan sexting doen.

Wil je meer informatie of een gesprek?

Contacteer het noodnummer van Child Focus via 116 000, dat 24/7 bereikbaar is.

De inhoud van deze brief is gebaseerd op werk van Child Focus en Sensoa.

--

--