De Turingtest, een klassieker

Max Wiertz
Educom & Detacom
Published in
2 min readApr 1, 2021

Een inmiddels roemrucht en interessant wetenschappelijk experiment dat iedere data scientist, AI engineer of ML engineer moet kennen. In dit artikeltje korte introductie. De Turingtest is een experiment, beschreven door de bekende Britse wetenschapper Alan Turing in zijn artikel Computing Machinery and Intelligence uit 1950. De Turingtest gaat over de vraag of een machine menselijke intelligentie kan vertonen.

Turing begint zijn artikel met: ‘Ik stel voor om de vraag te beschouwen: kunnen machines denken? Dit moet beginnen met definities van de begrippen machine en denken.’ Dat is moeilijk, schrijft Turing. ‘In plaats van te proberen zo’n definitie te geven zal ik de vraag vervangen door een andere, die er nauw verwant mee is en uitgedrukt wordt in betrekkelijk eenduidige termen.’ Vervolgens stelt hij het zogenaamde imitatiespel voor, dat sindsdien de Turingtest wordt genoemd.

In het imitatiespel communiceert een ondervrager met een man en een vrouw. De man moet zich voordoen als vrouw. En de vrouw moet trachten te bewijzen dat de man een bedrieger is. Hierbij is (nog) geen computer betrokken. De eerste opdracht van de ondervrager is om te achterhalen wie de vrouw is en wie de bedrieger. Vervolgens wordt er een computer bijgehaald. Deze neemt de rol van de man over. De computer slaagt voor de turingtest wanneer het voor de ondervrager niet gemakkelijker wordt om de bedrieger te ontmaskeren. Het is bij de test van belang dat de omstandigheden zodanig zijn dat het om intelligentie gaat en niet om andere eigenschappen zoals uiterlijk en stem en dergelijke. Daarom stelt Turing als enige communicatievorm het uitwisselen van geschreven tekst via ‘teletype-machines’ voor, terwijl de deelnemers op verschillende plekken zitten. Tegenwoordig zouden we dit chatten noemen.

Schematische weergave van de Turingtest

De Turingtest heeft in de loop der jaren veel reacties en kritiek gekregen. Veel van het commentaar komt erop neer dat het ‘perfect’ nabootsen van intelligent menselijk gedrag niet hoeft te betekenen dat de nabootser zelf intelligent is. Turings artikel zelf doet hier geen uitspraak over. Een van de bekendste reacties op de Turingtest is het artikel ‘Minds, brains and programs’ van John Searle uit 1980. Daarin stelt Searle een tegenexperiment voor: de Chinese kamer.

Portret van Alan Turing

Alan Turing staat, mede dankzij zijn Turingtest, te boek als een van de grondleggers van de kunstmatige intelligentie. Daarnaast is Turing onder meer bekend vanwege het kraken van de Enigma-codering die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten om in het geheim (versleuteld) met elkaar te kunnen communiceren. De door hem bedachte Turingmachine wordt ook wel als de voorloper van de computer gezien.

--

--