EFdeN a participat la cel de-al 9-lea Forum Urban Mondial din Malaezia

Colegul nostru Mihai Toader-Pasti tocmai s-a întors de la cel de-al 9-lea Forum Urban Mondial (World Urban Forum) din Kuala Lumpur, Malaezia, cea mai mare conferință mondială despre problemele urbane.

22.000 de participanți din 165 de țări, printre care peste 100 de miniștri reprezentanți, au dezbătut tema “Orașele anului 2030. Orașe pentru toți: Punerea în aplicare a Noii Agende Urbane” la Kuala Lumpur, Malaezia, între 3 și 17 februarie 2018.

Orașele viitorului trebuie să fie sigure, rezistente, inclusive și sustenabile. La această concluzie au ajuns participanții WUF, după două săptămâni întregi de dezbateri, idei și strategii prezentate.

Reprezentanții WUF au vorbit despre faptul că populația urbană se va dubla în următorii 30 de ani, ceea ce va genera o serie de probleme, dar şi o serie de oportunități.

Mai mult de jumătate din populația planetei locuiește în mediul urban, fiind responsabilă pentru 2/3 din consumul de energie şi 70% din emisiile de CO2. În același timp, ea generează 80% din PIB-ul țărilor.

De aceea, parteneriatele între organizațiile non-guvernamentale, mediul academic, public și privat este esențial pentru a găsi rezolvări eficiente la aceste probleme.

Mihai spune că s-a întors de acolo mult mai motivat şi mai informat cu privire la implementarea Noii Agende Urbane.

Este esențial pentru România să fie conectată la ce se întâmplă la nivel mondial, la provocările și oportunitățile globale, la schimbul de informații și rețeaua internațională. Ne propunem ca în perioada următoare să integrăm și mai multe obiective de dezvoltare sustenabilă în activitatea noastră, să facem inițiativele și mai eficiente în implementarea la nivel local a direcțiilor UN Habitat și a declarației semnate la Kuala Lumpur”, spune Mihai, la finalul conferinței WUF9.

Prezentarea despre proiectul EFdeN la WUF9 a fost foarte bine primită. Participanții au apreciat atât produsele de sustenabilitate, din perspectiva de cercetare și implementare, cât și procesul educațional al acțiunilor noastre. De asemenea Mihai a obținut un interviu de la Lara Kinneir, director adjunct al London School of Architecture, în care abordează teme dificile, precum încercările întâmpinate în dezvoltarea orașelor și modul în care ar trebui privită proiectarea orașelor de către arhitecți și ingineri.

Puteți vedea interviul aici.

Orașele reprezintă motoare de creștere și inovare dar, în același timp, locul în care se regăsesc cele mai presante provocări: sărăcie, marginalizare, poluarea aerului.

Reprezentații UE au declarat, în acest context, că sunt pregătiți să deschidă drumul unei dezvoltări urbane durabile pe întregul glob.