rCharge cu energie verde

EFdeN
EFdeN
Published in
4 min readJun 23, 2023

Primii pași către schimbarea sustenabilă a deplasării la nivel de București

episod 1 — de la idee la proces

,,Procesul prin care a trecut prototipul, poartă amprenta fiecăruia dintre
voluntarii care au participat la dezvoltarea lui, din etapa inițială,
până la forma finală.

Ne identificăm cu mesajul pe care proiectul rCharge cu energie verde își propune să îl aducă în atenția tuturor, acela că schimbarea în direcția sustenabilității începe cu fiecare dintre noi.
Pe lângă experiența pe care membrii au reușit să o dobandească
prin efortul depus la proiect, cred că cel mai bine s-a dezvoltat ideea
că aportul, de orice fel, al fiecăruia dintre noi, ne-a ajutat să ne
bucurăm la final de rezultatele atinse.”

Răzvan Hilea — Project Manager

Răzvan Hilea, project managerul proiectului, mărturisește că șansa lansării unui prototip sustenabil, care să acopere o parte din problemele de mobilitate urbană, a apărut, inițial, ca o provocare. El însuși a experimentat ideea de adaptare, deoarece responsabilitățile care au apărut odată cu dezvoltarea prototipului, au fost surprinzătoare.

Povestea rCharge cu energie verde a început în septembrie 2022, când în urma unui concurs intern ENGIE, în care colegul nostru Răzvan a fost mentorul echipei din România, aceasta din urmă a câștigat “pentru cea mai originală idee”, cu proiectul unei stații de încărcare biciclete/trotinete electrice.

În EFdeN, direcția de dezvoltare modele de bune practici și dorința de a implementa un proiect cu administrația locală care să fie accesibil publicului larg exista deja, așadar de la a duce conceptul partenerilor din ENGIE la un alt nivel și până la implementarea lui într-o locație accesibilă în București a mai fost doar un pas.

Conceptul a suferit multe modificări pe parcurs, proiectul final fiind rezultatul muncii unei echipe multidisciplinare de studenți de la 5 facultăți din București, din cadrul universităților asociate, Universitatea Tehnică de Construcții, București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, București, și nu numai, având în același timp susținerea partenerului nostru principal ENGIE.

rCharge cu energie verde își propune să aducă mai aproape de utilizator mobilitatea electrică inteligentă, care să răspundă nevoilor actuale și problemelor de deplasare existente în oraș:

  • cum ne deplasăm pe ultimii 2–3 km din drumul nostru către locul de muncă sau spre casă, deoarece în multe cazuri acești kilometrii sunt cei care definesc soluția de deplasare — de exemplu, alternativa existentă unui drum de 20 de minute cu mașina este de 15 minute cu transportul în comun și apoi 10–15min de mers pe jos, o alternativă care durează mai mult și presupune să depun un efort suplimentar.
  • unde încarc bicicleta/trotineta electrică în drumul meu și cum ocup eficient timpul de încărcare, și aici un alt exemplu de care putem discuta este cum ar fi să poți lucra la laptop sau chiar să intri într-o videoconferință cât aștepți încărcarea.

rCharge cu energie verde creează o alternativă viabilă pentru o mobilitate urbană sustenabilă. Problemele de mobilitate ale Bucureștiului se pot rezolva cu un transport public eficientizat și optimizat, dar și cu implicarea fiecăruia dintre noi pentru a utiliza sustenabil resursele pe care le avem.

Viziunea prototipului rCharge cu energie verde, este de a încuraja cat mai mulți oameni să adopte un stil de viață sănătos, îmbrățișând, totodată, ideea unui oraș care să se alinieze la noile schimbări ce intervin la nivel global.

Să alegi să utilizezi transportul în comun, dar ultimii 2–3km până la destinație să dubleze timpul nu poate fi sustenabil pe termen lung și poate fi chiar descurajant. Aici intervine rCharge cu energie verde, oferindu-ți un spațiu în aer liber de lucru în timp ce încarci bicicleta/trotineta electrică, dar și informații despre acțiuni/soluții pe care echipa EFdeN le-a implementat și pe care le poți prelua și tu în proiectele tale.

Cu ajutorul Primăriei Capitalei și a Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București am amplasat prima stație de încărcare în parcul Izvor, în imediata apropiere a ieșirii de la metrou astfel încât locația să vină în sprijinul utilizatorilor care se regăsesc în conceptul stației de Last Mile, aceia dintre noi pentru care ultimii km până/de la locul de muncă sunt complicat de parcurs.

La nivelul procesului, cuvântul de bază al proiectului, așa cum mărturisește și Răzvan Hilea, a fost: Încrederea.

Bunul mers al echipei a depins de nivelul de încredere, pe care fiecare voluntar l-a acordat etapelor de dezvoltare a stațiilor, mai ales că, inițial, voluntarii noi intrați în echipă, nu au reușit să se cunoască îndeajuns. Perspectiva de viitor pe care echipa și-a propus-o, a fost ca oamenii să proiecteze în viața lor de zi cu zi soluții și motive, pentru un viitor mai bun și să încurajeze utilizatorii să ia inițiativă, să facă primul pas într-o direcție sustenabilă și să devină ambasadori ai sustenabilității, cel puțin în cercul de prieteni și acasă.

Stația de încărcare funcționează cu ajutorul aplicației ChargeHere, disponibilă momentan doar în Google Play, dezvoltată de asemenea de către voluntarii echipei împreună cu partenerii educaționali.

Săptămâna viitoare vă spunem mai multe despre partenerii educaționali, conceptele care au stat la baza alegerii materialelor și soluțiile de la baza rCharge cu energie verde.

Până atunci, dacă ajungi în parcul Izvor la reîncărcare sau utilizezi aplicația pentru ați rezerva un loc la încărcare, spune-ne cum a fost experiența și ce ți-ai dori să îmbunătățim sau să optimizăm.

--

--