Top 5 motive pro voluntariat vs job în perioada studenției

EFdeN
EFdeN
Published in
4 min readMay 5, 2020
Camera tehnica as Casei Signature, la Solar Decathlon Middle East 2018, Dubai

De-a lungul celor peste 7 ani în care am proiectat și implementat peste 12 proiecte, am lucrat cu peste 400 de studenți și tineri absolvenți, printre care arhitecți, programatori, electricieni, și bineînțeles ingineri.

Ingineria este un domeniu foarte căutat, cu mai multă cerere decât ofertă. Cu toate oportunitățile care îți sunt oferite încă de pe băncile facultății, de ce ai alege totuși să te implici într-un voluntariat?

1. Ce trebuie să știi ca să fii un inginer bun (pe lângă inginerie)?

În calitate de inginer, trebuie să ai, dincolo de cunoștințe tehnice, și experiență în comunicare internă și externă, să fii un bun manager, trebuie să știi să aduci și să ții oameni în echipa ta.

Dincolo de aceste “soft skills”, este important pentru un inginer în domeniul construcțiilor să aibă cunoștințe de bază din domeniul arhitecturii, designului interior și calculului structural.

EFdeN e locul unde poți cultiva toate aceste cunoștințe. Suntem studenți de diferite specialități și lucrăm interdisciplinar, fiecare contribuind cu perspectiva lui.

2. Cât de des ai oportunitatea să greșești?

“Singurii oameni care nu greșesc deloc sunt cei care nu fac nimic.”

Cel mai bun și eficient mod de a învăța este să greșești. Un mediu care oferă siguranța necesară încât să permită greșeli e mediul ideal pentru învățare și dezvoltare.

Poți învăța lucruri la nivel teoretic la facultate sau pe internet, dar ca să ți le însușești cu adevărat e nevoie să le pui în practică. Fie că vorbim de proiectare, de execuție instalații sau de organizare de evenimente, EFdeN e locul unde poți învăța încercând și dând greși, fără să ai neapărat repercusiunile caracteristice unui loc de muncă.

3. Ești la curent cu ce se întâmplă acum în domeniul tău? Dar peste 10 ani?

Natura concursului Solar Decathlon, cu 20 dintre cele mai tari universități din lume concurând împreună să construiască locuințe inovatoare, face din EFdeN un mic ecosistem de inovație și de performanță internațională.

Ca să concurezi cu șanse reale de succes e nevoie de până la 2 ani de research interdisciplinar. Spre deosebire de un job pe nișa sau domeniul tău, EFdeN îți oferă o perspectivă largă și spațiu de experimentat, încât să poți da ulterior parcursului tău profesional o direcție mai fondată.

4. Care este network-ul tău profesional?

Dacă ești student la instalații, vei cunoaște mulți ingineri de instalații. Dar câți arhitecți, câți structuriști, câți electricieni, câți automatiști, câți urbaniști vei cunoaște la încheierea studiilor?

EFdeN e un cadru în care ai oportunitatea sa cunoști îndeaproape, sa legi relații cu viitori profesionisti din diferitele domenii conexe ale industriei construcțiilor.

5. Ce faci în “viața de după”?

Fiind un ONG, un proiect care începe cu buget 0, EFdeN depinde de ajutorul partenerilor săi. Aceștia contribuie nu doar material, ci și cu know-how, cu experiența lor de profesioniști. Consultanța pe care o oferă aceștia cântărește foarte mult în calitatea proiectelor noastre, dar și în formarea noastră ca viitori profesioniști.

Contactele cu diferiți parteneri s-au dovedit utile pentru mulți dintre foștii noștri colegi și în viața lor profesională. Spre deosebire de un loc de muncă, unde ai un cerc de contacte limitat, în EFdeN colaborezi și iei contact cu cele mai relevante companii de pe piață, într-un timp foarte scurt. Mai jos vezi o parte dintre companiile cu care am colaborat în anii trecuți.

Dar poți să nu ne asculți pe noi, ci pe profesioniștii din domeniu pe care i-a ajutat experiența EFdeN

Proiectul EFdeN și participarea la Solar Decathlon a însemnat pentru mine, probabil, una dintre cele mai importante experiențe de până acum, o experiență care m-a ajutat enorm să mă dezvolt atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Am învățat enorm din realizări, dar mai ales din greșeli.

Andrei Bejan, Project Manager Pompe de Căldură, Consultant Tehnic și Lector, Academia Romstal

Datorită EFdeN pot să spun că sunt un inginer mai bun, pentru că am învățat tot ce nu te învață o facultate de inginerie — să lucrezi cu colegi din alte specializări, comunicare, management, sustenabilitate. Cred că EFdeN este un proiect unic în România și încurajez pe toată lumea să se alăture și să aibă aceeași experiență pe care am avut-o eu.

Mihai Băiceanu, HVAC Design Engineer, TIAB

Vestea bună este că recrutăm

Dacă te gândești să te implici într-un astfel de proiect, în perioada asta recrutăm super eroi care își propun să fie parte activă din schimbare.

Află mai multe despre cum să aplici, și ce poți face în EFdeN pe efden.org/recrutare.

Iar dacă ești la liceu și te interesează partea de Instalații, poți să te înscrii la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor, Universitatea Tehnică de Construcții București. Mai multe detalii despre admitere aici.

--

--