“Je stemt niet alleen voor nu, maar ook. voor je toekomst.”

Nora Nuis
Effe Lokaal
Published in
3 min readMar 17, 2021

Ümmünur Özel, Kübra Bas, Joep Geurink en Rosanne van Klaveren, zitten in de Jongerenraad in Ede. De Jongerenraad komt op voor de belangen van jongeren en probeert jongeren zoveel mogelijk te informeren over politiek en alles daaromheen. Juist in deze tijd, wanneer de landelijke verkiezingen weer om de hoek komen kijken. Veel jongeren vinden het lastig om op de juiste partij te stemmen. Waarom is het belang van stemmende jongeren juist nu zo belangrijk?

Twitter: @JongerenraadEde

Belangen van jongeren

De Jongerenraad is een groep jongeren uit Ede tussen de 15 en 25 jaar oud. Hierbinnen bevinden zich drie commissies, vertelt Joep Geurink, lid van commissie Advies. “Wij houden ons bezig met informatie ophalen en het standpunt van jongeren uiten richting de gemeente.

De Jongerenraad gaat in gesprek met jongeren over hun belangen en informeert hen over verschillende politieke punten. Door de coronacrisis loopt dat net even anders, vertelt Kübra Bas, vice-voorzitter van de Jongerenraad. “Vóór corona kwamen we via zelf georganiseerde evenementen met jongeren in contact. Dit gebeurt nu vooral online.

De input die de Jongerenraad ontvangt wordt in de vorm van formele adviezen doorgegeven aan de gemeente, vertelt Ümmünur Özel, voorzitter van de Jongerenraad. “Via wethouders en raadsleden hebben we direct contact. Zo ook met Leon Meijer, wethouder jeugd.”

Stemmen onder jongeren

Ook dit jaar mogen jongeren weer stemmen. Slechts 5% mag dit jaar voor het eerst stemmen. De Jongerenraad merkt dat daar veel aandacht aan besteed moet worden, zodat de jongeren genoeg geïnformeerd worden en weten op wie ze moeten stemmen. “Om jongeren op de hoogte te brengen van de verkiezingen, gebruiken wij Instagram en Facebook. Via die platforms hebben de burgemeester, wethouders en raadsleden filmpjes opgenomen over het belang van stemmen, vertelt Bas. “Ik kan me goed voorstellen dat jongeren nog niet zo sterk betrokken zijn in de politiek en niet goed weten waar ze moeten beginnen. Wij proberen ze op deze manier verder te helpen.”

Verder kijken dan alleen een stemwijzer is ook een belangrijk onderdeel, vertelt Geurink. “Kijk juist in een krant of naar een programma, waar de partij die uit jouw stemwijzer naar voren komt wat vertelt, zodat je je daar meer in kunt verdiepen.”

Social media

De rol van social media speelt sterk mee in het maken van een stemkeuze. Op verschillende platforms zijn reclamefilmpjes van politici te zien, om zo de aandacht te trekken. Veel jongerenprogramma’s besteden hier extra aandacht aan, vertelt Bas.

“Via verschillende platforms en programma’s willen politici toch de jonge doelgroep benaderen. Het programma van Emma Wortelboer is hier een voorbeeld van. Dan speelt die rol van social media erg mee.” Volgens secretaris Rosanne van Klaveren is het ook uit nood. “Voorheen stonden ze altijd op de markt flyers en rozen uit te delen. Nu is dat net even anders, je moet roeien met de riemen die je hebt.”

De diepte in

Veel jongeren lopen met het probleem dat ze niet weten, waar ze op moeten stemmen en daarom stemmen waar hun vrienden of ouders op stemmen, zonder dat ze eigenlijk echt weten waar de partij voor staat. Özel vertelt dat je gewoon hulp mag vragen. “Ik denk dat het belangrijk is dat je als jongere gewoon hulp durft te vragen. Maar ook als je al ouder bent en eigenlijk geen idee hebt.”

Het vastleggen van de belangrijkste thema’s voor jezelf is volgens van Klaveren een goed begin om de diepte in te gaan. “Klimaat, wonen, onderwijs en de arbeidsmarkt zijn veel voorkomende belangrijke thema’s. Als je vervolgens gaat kijken naar wat verschillende partijen daarvan vinden, kan je je makkelijk inlezen.”

Het belang

Jongeren zijn de toekomst en daarom vindt de gemeenteraad het belangrijk dat jongeren hun stem uitbrengen. Volgens Bas zeggen veel jongeren dat ze denken dat ze niet gehoord worden, maar juist door te stemmen krijgen ze de partij in de regering die wel naar hen luistert. “Je bent zelf een vertegenwoordiging voor jouw partij. Breng je je stem niet uit, dan wordt jouw partij niet vertegenwoordigd en dat is zonde.”

Het belang van stemmen is ook nog verder kijken dan het hedendaagse, vindt Özel.

“Je stemt niet alleen voor nu, voor vandaag, maar ook met een blik naar je toekomst.”

--

--