Leendert de Knegt; “Je hoeft niet groot te zijn om politieke invloed te hebben”

Manuel Abbink
Effe Lokaal
Published in
3 min readMar 9, 2021

BARNEVELD/DEN HAAG — 15 maart beginnen de Tweede Kamerverkiezingen. Ook Leendert de Knegt uit Barneveld doet dit jaar weer mee en staat op de twintigste plek van de SGP-lijst. De SGP is al jaren de grootste partij in Barneveld, maar wat is het spanningsveld tussen lokale belangen en de landelijke politiek?

In verband met corona is flyeren nauwelijks mogelijk en dus is de SGP dit jaar genoodzaakt om op een andere manier campagne te voeren. De Knegt vertelt dat dit grotendeels online plaatsvindt. “We proberen bijeenkomsten te organiseren via internet en onze standpunten en ideeën door middel van sociale media te verspreiden.” Ook legt hij uit dat de SGP een partij is met onder andere standpunten die aandacht geven aan de regio’s in het hele land. “We vinden het belangrijk dat ook mensen buiten de randstad in hun omgeving kunnen wonen en werken en dat ook hun stem gehoord wordt.”

De SGP wil werken aan een veilig en leefbaar Nederland. “In de gemeente Barneveld moet men hierbij denken aan het tegengaan van de drugscriminaliteit. Je ziet een beweging, een soort waterbed. Wanneer het drugscriminelen in de randstad te heet onder de voeten wordt, wijken ze uit naar de delen die tegen de randstad aan liggen.” Volgens De Knegt is Barneveld een gebied wat daar kwetsbaar voor is. “Wanneer de landelijke politiek oog heeft voor dit probleem, kan zij maatregelen nemen om de veiligheid te verbeteren.” De Knegt denkt onder andere aan extra expertise rondom drugscriminaliteit vanuit de landelijke politiediensten in de gemeente Barneveld.

Verder maakt de SGP zich landelijk druk om de leefbaarheid op het platteland. “Het aantal agrariërs in de gemeente Barneveld wordt minder. Dit heeft deels te maken met de vergrijzing en je moet zorgen dat het platteland niet verpaupert.” De SGP ondersteunt projecten rondom natuur- en plattelandsontwikkeling en vraagt om landelijke politieke aandacht. “Dit zorgt ervoor dat regio’s het niet alleen hoeven te doen en dat er ook vanuit de Rijksoverheid financiën beschikbaar worden gemaakt.”

Belangrijke verkiezingsthema’s

Een veelbesproken thema van deze verkiezingen is het klimaat. De SGP vindt dat de oplossingen realistisch en betaalbaar moeten blijven, zeker voor de burger. “Wij proberen de middenweg te kiezen. Aan de ene kant niet ontkennen dat er iets aan de hand is, maar aan de andere kant ook geen onhaalbare doelstellingen stellen.” In Barneveld komt er een gasloze wijk genaamd Bloemendal. Dit zou volgens De Knegt een voorbeeld zijn van die middenweg. “Je zegt hiermee duidelijk dat je aan bepaalde doelstellingen wilt voldoen en dat je dus geen grote wijken gaat bouwen waar volledig gebruikt wordt gemaakt van gas.”

Ook zorg is een belangrijk thema dit jaar. De SGP vindt omzien naar elkaar erg belangrijk. Dit is een Bijbelse gedachte. Bovendien is het van belang dat de zorg dicht bij mensen komt. “De situatie rond verpleeghuis Norschoten is hier een goed voorbeeld van. Vanuit ziekenhuis De Gelderse Vallei zit er een polikliniek bij Norschoten. Dit zorgt ervoor dat Barnevelders voor eenvoudige behandelingen niet met de auto naar Ede hoeven.” Tot slot is de SGP een partij die voor het leven is. “Dat vertaalt zich onder andere in zorg aan het begin van het leven waarbij geen plaats is voor abortus, en goede palliatieve zorg aan het einde van het leven”, aldus De Knegt.

De Knegt omschrijft de SGP als een kleine maar invloedrijke partij. “Je hoeft niet groot te zijn om politieke invloed te hebben en ook inbreng te hebben bij de debatten.” Hij vindt dat de SGP dat op een constructieve manier doet en oog heeft voor goede argumenten. “Op die manier heb je als kleine partij best wel veel invloed die ook gewaardeerd wordt.”

Bron: Leendert de Knegt

--

--