“Wij zijn de toekomst, maar kunnen onze eigen toekomst niet bepalen”

Manuel Abbink
Effe Lokaal
Published in
3 min readMar 17, 2021

BARNEVELD — 17 maart is het zover. Dan mogen we weer naar de stembus. Sinds 1972 is het zo dat alle mensen in Nederland die 18 jaar of ouder zijn, kiesrecht hebben. Maar zou de stemgerechtigde leeftijd niet verlaagd moeten worden naar 16 jaar?

Jongeren onder de 18 dragen al op een heleboel gebieden een grote verantwoordelijkheid. “Ze hebben bijbaantjes, gaan naar school en kunnen brommer rijden. Er zijn dus al onderwerpen die voor hen van toepassing zijn en uiteindelijk moeten ze ook over dat soort zaken stemmen”, zegt Daan de Vries (30), gemeenteraadslid in Barneveld. Dit zou volgens hem een reden kunnen zijn om de minimumleeftijd voor het stemmen te verlagen.

Eén van de jongeren die dit jaar graag had willen stemmen, is de 17-jarige Sven Fledderus uit Barneveld. Hij vindt dat jongeren van 16 jaar prima in staat zijn om lange termijn keuzes te maken. “Als je een studie kunt kiezen, heb je ook het vermogen om een partij te kiezen”, legt hij uit. Daarnaast zou jonger mogen stemmen volgens hem bijdragen aan meer politieke betrokkenheid. “Veel jongeren hebben geen motivatie om zich bezig te houden met politiek. Waarom zou je erin geïnteresseerd zijn als je niet mag meepraten?”

Politieke interesse

Uit cijfers van het CBS blijkt ook wel dat maar vier op de tien jongeren tussen de 15 en 18 jaar geïnteresseerd zijn in de politiek. Het verlagen van de minimumleeftijd zou dus een manier kunnen zijn om jongeren meer bij de politiek te betrekken. Fledderus denkt dat ook het onderwijs een belangrijke rol speelt. “Er wordt weleens gezegd dat jongeren van 16 jaar niet genoeg politieke kennis hebben. Laat scholen hier dan meer aandacht aan besteden door bijvoorbeeld een extra vak te geven rondom politiek of stembureaus op scholen te zetten.”

Gemeente Barneveld probeert jongeren op verschillende manieren te bereiken om hun stem te horen, zo legt De Vries uit. “In de gemeente Barneveld hebben we sinds een aantal jaar een Jongerenraad waar jongeren zich voor kunnen aanmelden om mee te praten over wat zij belangrijk vinden. Verder zie je dat raadsleden van partijen op scholen worden uitgenodigd om jongeren te vertellen over hun partij en de verschillen tussen partijen.”

Nadelen

De Vries wil echter niet zeggen dat de minimumleeftijd ook daadwerkelijk verlaagd moet worden. “Het is nu al een grote uitdaging om jongvolwassenen naar de stembus te krijgen. Die opkomst mag wel een stuk omhoog en we zullen deze doelgroep dus eerst moeten zien te bereiken.” Ook zouden er nadelen aan het verlagen van de minimumleeftijd kunnen zitten. “Wanneer jongeren geen interesse hebben, kan het een bonusstem voor de ouders worden. De ouders kiezen voor een bepaalde partij en de jongere stemt vervolgens op de partij waar zijn ouders ook op stemmen.”

Al met blijft het een moeilijk besluit. De Raad voor het Openbaar Bestuur pleit er in ieder geval voor om de kiesgerechtigde leeftijd uit de grondwet te halen om zo experimenten mogelijk te maken. Ook Fledderus vindt dat de politiek het een kans moet geven. “Jongeren zijn net zo belangrijk als alle andere groepen in de samenleving. Wij zijn de toekomst, maar kunnen onze eigen toekomst niet bepalen.”

--

--