Η απίστευτη εμπειρία μου στην Effect

Effect -in education
Effect’s Blog
Published in
3 min readFeb 24, 2017

Γράφει ο Παναγιώτης Χαρτοκόλλης

Ήταν μια κλασική καθημερινή, περίπου μέσα Οκτωβρίου. Εκεί που έπινα χαλαρός ένα καφεδάκι στο δωμάτιό μου και χάζευα βιντεάκια στο YouTube, σκάει από μια φίλη ένα άκυρο μήνυμα. «Πάνο, τσέκαρε αυτό εσύ που ψάχνεσαι, είναι μια καλή ευκαιρία». Ανοίγω το σύνδεσμο και με πηγαίνει στο site της effect. Κάτι για Success Academy έλεγε, για soft skills, CV Training κλπ. Εγώ, άνεργος τότε, ψαχνόμουν καθημερινά για να βρω κάτι να αρχίσω τη καριέρα μου (είχαν περάσει μόλις 4 μήνες από τότε που απολύθηκα από τον στρατό και επειδή δεν είχα ασχοληθεί με κάτι, μου φαίνονταν σαν 14). Λέω δε βαριέσαι, ενδιαφέρον φαίνεται ας κάνω ένα apply. Προφανώς και δεν είχα ιδέα ότι εκείνη τη στιγμή ότι σε μερικές μέρες θα ζούσα μια μοναδική εμπειρία, η οποία θα άλλαζε άρδην τον τρόπο ζωής μου.

Λίγες μέρες μετά έλαβα ένα Mail από τη Μαριάνθη με το οποίο κανονίσαμε τη συνέντευξη. Αυτή τελικά έγινε ένα μεσημέρι Κυριακής με τον Σωτήρη. Η συνέντευξη κράτησε περίπου 20 λεπτά και ενημερώθηκα πως θα μάθω τα αποτελέσματα σε μια βδομάδα. Ξημερώματα Πέμπτης, γύρω στις 2, ήρθε το Mail της αποδοχής μου από το πρόγραμμα. Δε μπορώ να πω πως είχα ενθουσιαστεί, διότι δεν είχα ιδέα τι ήταν η Effect και το τι θα μάθαινα εκεί.

Δύο εβδομάδες μετά, Σάββατο συγκεκριμένα, πήγα για πρώτη φορά στα γραφεία. Εκεί ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τα άλλα μέλη του προγράμματος. Πολύ άβολη σε γενικές γραμμές, διότι κανείς δε γνώριζε κανέναν και ούτε τι θα γινόταν με το πρόγραμμα. Τη Δευτέρα λοιπόν ξαναπήγα για το πρώτο training και για να μάθουμε το project και τις ομάδες. Ναι δεν σας το είπα αυτό. Πέρα από το training αναλαμβάνουμε και ένα project αληθινής εταιρείας. Market expansion strategy ήταν τελικά. Αρκετά ενδιαφέρον για κάποιον που είχε σπουδάσει marketing. Άρτεμις, Βίκυ, Λουίζα και Μαργαρίτα οι «τυχερές» που με είχαν στην ομάδα και coach ο Κώστας. Κανένας μας δε περίμενε να δέσουμε από την πρώτη στιγμή. Να όμως που έγινε.

Η συνέχεια ήταν απλά μαγική. Μέσα σε 6 εβδομάδες μπορώ να πω πως έμαθα πολλά πράγματα που δεν είχα διδαχθεί καν στο πανεπιστήμιο. Γιατί από τη μια καλές και σημαντικές οι γνώσεις της εκάστοτε επιστήμης, αλλά έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο υπάρχει μια αγορά, της οποίας τις συνθήκες τις ξέρουμε, αλλά αυτό που δεν έχουμε ιδέα είναι το πως να τις αντιμετωπίσουμε. Και αυτό ακριβώς ήρθε να μας διδάξει το success academy. Από το πιο απλό πράγμα, που μόνο απλό δεν είναι, τη διαδικασία κατάρτισης ενός βιογραφικού, σε πιο πολύπλοκα θέματα όπως η επιτυχής επικοινωνία με τα μέλη της εταιρείας, η ομαδικότητα και η δημιουργικότητα (που τελικά την έχουμε όλοι, όσο απίστευτο κι αν μου φαινόταν).

Το project είχε δύο μεγάλες δυσκολίες. Πρώτη ο ελάχιστος χρόνος για να τελειοποιηθεί και δεύτερη το γεγονός ότι ήμασταν 5 άγνωστοι και από διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Τελικά, καταφέραμε και τις ξεπεράσαμε. Σαν ομάδα δεν είχαμε κανένα σοβαρό πρόβλημα, και με τη σκληρή δουλειά που κάναμε καταφέραμε και φτιάξαμε μια πολύ καλή παρουσίαση. Τελικά ήμασταν και οι νικητές του προγράμματος, ένα αποτέλεσμα που έφερε μεγάλη χαρά σε όλα τα μέλη της ομάδας. Αν και κατά τη γνώμη μου, όλες οι παρουσιάσεις ήταν εξαιρετικές και η νίκη μας κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Λίγο πολύ αυτή ήταν η εμπειρία μου στις έξι εβδομάδες του προγράμματος. Πέραν όμως από τα soft skills που αναπτύξαμε και τις γνώσεις μας στα θέματα βιογραφικού, συνεντεύξεων και παρουσίας στο LinkedIn, θεωρώ ως πιο σημαντικό το ότι γνώρισα πολλούς καταπληκτικούς ανθρώπους, με τους οποίους θα ήθελα να κρατήσω επαφή για καιρό ακόμα. Και γιατί όχι, να συνεργαστούμε κάποια στιγμή επαγγελματικά.

“O Πάνος είναι περήφανος alumnus μας, μέλος της νικήτριας ομάδας του 3ου Success Academy και πλέον Telephone Sales Agent στη Teleperformance. Η ψυχή της παρέας και παθιασμένος μαρκετίστας. Εμείς του ευχόμαστε τα καλύτερα!”

“Το Success Academy της Effect είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης για τελειόφοιτους και πρόσφατους αποφοίτους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Μέσα στις 8 εβδομάδες του προγράμματος, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε πραγματικά εταιρικά projects, να αναπτύξουν δεξιότητες που ζητούνται στην αγορά εργασίας και να διασυνδεθούν με εργοδότες. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το Success Academy και τις υπόλοιπες ευκαιρίες που προσφέρει η Effect σε νέους, join the “Awesomeness List” :)”

--

--

Effect -in education
Effect’s Blog

We are a #fresh social enterprise bringing the change Education desperately needs, to tackle huge social problems one by one, starting with Youth Unemployment!