Γράφει η Κωνσταντίνα Λινάρδου

Συμμετείχα στον 2ο κύκλο του Success Academy της Effect και είναι το πρώτο πράγμα που θα θυμάμαι ανατρέχοντας στο 2016. Ήταν 6 βδομάδες, τον Μάιο — Ιούνιο, από τις πιο κοινωνικές, δυνατές, δημιουργικές, δραστήριες, αποκαλυπτικές, ποικιλόμορφες… από αυτές που σε εμπνέουν, σου κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος και τα συναισθήματα που σου αφήνει είναι γλυκά και νοσταλγικά!

Πως κατάφερε να με κερδίσει τόσο πολύ ένα πρόγραμμα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης; Ποια ήταν τα πράγματα που κέρδισα τελικά;

1. Φίλους

Νέα παιδιά από διαφορετικά εκπαιδευτικά background, με πολλή όρεξη και με τις ίδιες ανησυχίες για το επαγγελματικό τους μέλλον. Thanks God! Δεν είμαι η μόνη σ’ αυτή τη φάση! Μου έμαθαν νέα πράγματα. Δε φαντάζεσαι τι μπορείς να μάθεις από έναν απόφοιτο οικονομικών ή ναυτιλιακών σπουδών και να σου φανεί χρήσιμο στη δουλειά σου ή στη ζωή σου γενικότερα. Τα παιδιά αυτά έγιναν για μένα ακόμα μια οικογένεια! Μέσα σε τόσο σύντομα διάστημα, κατάφερα να ανοιχτώ σε άτομα που μόλις γνώρισα, να μοιραστώ τις εμπειρίες μου και τα όνειρά μου, να δεθώ και να συνεργαστώ για ένα κοινό στόχο.

2. Πάθος

Πάθος για να κυνηγάω ευκαιρίες και να μη διστάζω! Αναζητούσα entry level θέσεις, οι οποίες, όμως, είχαν παραπάνω απαιτήσεις και τελικά τις προσπερνούσα. Έτσι, το πρόγραμμα άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμουν και αντιμετώπιζα καταστάσεις αφού… και η αποτυχία είναι στο πρόγραμμα! Ακόμα κι αν αποτύχεις, ε και..;!

3. Εμπειρία σε project

Στη σχολή, είχα κάνει αρκετές εργασίες και παρουσιάσεις. Αλλά το να διαχειριστώ ένα πραγματικό εταιρικό project…; Ήταν μεγάλη πρόκληση! Συνεργάστηκα με άλλα 3 παιδιά και είχαμε στήριξη και καθοδήγηση σε εβδομαδιαία βάση από τα στελέχη της εταιρείας-συνεργάτη της Effect. Wow! Μάλιστα, εξασκηθήκαμε για το περιεχόμενο μιας παρουσίασης και τη γλώσσα του σώματος και ήμασταν έτοιμοι! Όλες οι ομάδες παρουσιάσαμε τις ιδέες μας μπροστά στο πάνελ των έμπειρων στελεχών. Το να παρουσιάζεις τη δουλειά σου στα στελέχη αυτά και να αναμένεις με τόση αγωνία τις χρήσιμες συμβουλές τους, το feedback και την οπτική τους είναι αξία ανεκτίμητη και αποτελεί επίσης, σημαντική εμπειρία πριν μπεις σε χώρο εργασίας. Wow κ πάλι!

4. Αυτοπεποίθηση

Είχα τελειώσει τη σχολή και πίστευα ότι ήταν πολύ εύκολο να βρω γρήγορα εργασία στο αντικείμενο που ήθελα. #not

Κέρδισα πάλι την αυτοπεποίθησή μου μέσα από τις δεξιότητες που είχα την ευκαιρία να αναπτύξω στη πράξη στο Success Academy. Δημιουργικότητα, ομαδικότητα, ανάθεση ευθυνών και αρμοδιοτήτων στη πράξη! Όλα τα παιδιά συμβουλευόμασταν μεταξύ μας και θέλαμε να γίνουμε καλύτεροι.

5. Επαγγελματικό βήμα

Δεν έχασα κανένα training και άρχισα να εφαρμόζω όσα μάθαινα. Έφτιαξα σωστά το βιογραφικό μου και το προφίλ μου στο LinkedIn και προετοιμαζόμουν καλύτερα για την εκάστοτε συνέντευξη. Με περισσότερη σιγουριά, αναζητούσα ήδη εργασία πριν τελειώσει το πρόγραμμα. Και μετά, πολύ σύντομα, βρήκα δουλειά στο αντικείμενο που ήθελα!


Αυτά τα 5 κυρίως πράγματα που κέρδισα είναι που το καθιστούν και διαφορετικό από κάποιο άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα.

2 φορές την εβδομάδα, για 6 βδομάδες, διαδραστικά trainings πάνω στις δεξιότητες που ζητούν οι εργοδότες. Ανυπομονησία από το ένα training μέχρι το επόμενο και μια λαχτάρα για το περιεχόμενό τους. Δεν καταλάβαινα πόσο γρήγορα και ευχάριστα περνούσε η ώρα σε κάθε training. Όμως συνειδητοποίησα πως πήρα τόσα μηνύματα που, χωρίς αμφιβολία, θα τα αξιοποιήσω σε ό,τι κάνω…

Κέρδισα μια συναρπαστική και ολοκληρωμένη εμπειρία. Πόσο τυχερή είμαι!

Ή μήπως δεν ήταν τύχη; Ήταν μια ευκαιρία που εμφανίστηκε αναπάντεχα μπροστά μου. Ένα κλικ στον υπολογιστή μου, που το πάτησα, το ήθελα και το κυνήγησα… και τελικά το πέτυχα. Όπως θα κάνω και με οτιδήποτε άλλο θέλω πραγματικά!

“Μην ανησυχείς για τις αποτυχίες σου. Ανησύχησε για τις ευκαιρίες που έχασες χωρίς να προσπαθήσεις καν” Jack Canfield

Η Κωνσταντίνα Λινάρδου είναι μια παθιασμένη μαρκετίστα και περήφανη alumni μέλος του 2ου κύκλου του Success Academy.
“Τo Success Academy της Effect είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης για τελειόφοιτους και πρόσφατους αποφοίτους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Μέσα στις 8 εβδομάδες του προγράμματος, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε πραγματικά εταιρικά projects, να αναπτύξουν δεξιότητες που ζητούνται στην αγορά εργασίας και να διασυνδεθούν με εργοδότες.Οι αιτήσεις για τον 4ο κύκλο του Success Academy έχουν ανοίξει!
Μάθε περισσότερα στο http://sa.effect.education/ και κάνε αίτηση μέχρι 20/4.