A hely, ahol az Önvalód lakozik

A meditáció talán a legegyszerűbb és mégis leginkább semmibe vett napi rutin manapság — pedig az egyik legfontosabb.

Van egy ősi zen közmondás, ami így hangzik:

“Meditálj minden nap 20 percet. Kivéve, ha nagyon elfoglalt vagy — akkor egy órát.”

A modern kor embere annyira el van foglalva a mesterséges világ zajaival és a (sajnos) többnyire értelmetlen, számára értéket nem képviselő munkájával, hogy előszeretettel keres azonnali örömforrást, hogy mindezt ellensúlyozza (édesség, tévézés, vásárlás, stb.). Arra kevesen veszik a fáradtságot (és legfőképpen “áldozzák” az időt), hogy csendet teremtsenek maguknak úgy kívül, mint belül.

Márpedig amíg zaj van, addig nem tudunk hozzáférni a Forráshoz, ahhoz a csodálatos lényhez, aki Mi magunk vagyunk, miután minden héjat lehámoztunk magunkról. Egyetlen tárgy sem képes összekötni ezzel a szent hellyel magunkban, ezért van szükségünk újabb és újabb örömforrásokra mindaddig, amíg nem lépünk kapcsolatba az Önvalónkkal, vagy ahogy a hinduk nevezik, az Atmannal. A meditáció (többek között) ezt a kapcsolatot teszi lehetővé.

Mielőtt még csípőből rávágnád, hogy “na jó, de nincs nekem időm ilyesmire” vagy hogy “ezt legfeljebb jógik meg ilyen fura emberek csinálják”, gondolkodj el azon, sétáltál-e már valaha egyedül egy erdőben fényes nappal? Mert, ha igen, akkor bizony jó eséllyel már Te is meditáltál, legfeljebb nem tudtál róla, hogy éppen azt “csinálod”. Amikor csend vesz körül és nincsenek külső zajok, az elme végre fellélegezhet és megnyugodhat; az ide-oda cikázásnak — ha átmenetileg is, de — vége.

A csend, a lassú be- és kilégzés, valamint a lágy zene nyugtató hatású külön-külön és olykor egyben is. Ha másért nem, hát ezért van szükségünk, hogy gyakoroljuk őket a mindennapjaink során. A meditációnak bár rengeteg fajtája és szintje van, pár egyszerű gyakorlattal tökéletesen beilleszthető a napi rutinunkba — a legfontosabb, hogy szánjunk rá időt, legyen meg neki a helye és ne siessünk vele.

Ülj pár percig és ne csinálj semmit

Igen, azt kérem Tőled, hogy ne csinálj semmit. Már önmagában ez megterhelő az emberek nagy hányadának, ha hinni lehet a statisztikáknak. Annyira hozzászoktunk a folyamatos pörgéshez, hogy képtelenek vagyunk elviselni a látszólagos semmittevést. Pontosan ezért van szükségünk rá. Keress egy kényelmes ülő pózt (lehetőleg a földön), ahol nem zsibbad vagy fáj egyik végtagod sem, legyen minél inkább egyenes a hátad, de még kapj egyenletesen levegőt és ücsörögj így egy pár percet. Érdemes 2–5 perccel kezdeni. Ha úgy érzed, nyugodtan csukd be a szemed, segíteni fog elmélyíteni a gyakorlást.

Lélegezz egyenletesen

Ha az ülés már jól megy, vidd a fókuszt a légzésedre. Lélegezz lassan be, majd lassan ki. Figyelj arra, hogy egy be- és kilégzés legalább 4–4 másodpercig tartson és ne tartsd vissza a lélegzeted a váltások között. A lassú légzés nyugtató hatású, ezért fontos, hogy sose gyorsíts a tempón, ha mégis megtennéd, figyeld meg magad, vedd észre és lassítsd vissza arra a kényelmes sebességre, amit legalább 5–6 percen keresztül fenn tudsz tartani. Ha a figyelmed elkalandozna, semmi baj, hagyd, hogy a gondolatok átáramoljanak Rajtad, de ne foglalkozz velük, ne reagálj rájuk.

Talán felesleges kiemelni, de mégis: igyekezz ne csak magadban, de magad körül is csendet teremteni. Ne akkor állj neki meditálni, amikor a szomszédban éppen fúrják fel az IKEA-s polcokat, mert csak felesleges feszültséget fogsz okozni magadnak.

Figyeld meg magad

Eleinte lehet, hogy az is kihívást fog jelenteni, hogy egyhelyben ülj vagy hogy egyenletesen lélegezz, ám eljön a pillanat, amikor fel-feljönnek majd különböző gondolatok és érzések. Fontos, hogy ezekre megfigyelőként tekints, ne pedig úgy, hogy ezek mind Te vagy. Előbb vagy utóbb tudni fogod, mely gondolatok milyen érzést váltanak ki Benned, egy idő után a fizikai testedben is változásokat (feszültséget, melegséget, stb.) érezhetsz, és ha hiszed, ha nem, ezek a folyamatok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megismerd önmagadat.

A zene belép a képbe

Akár önmagában is gyógyító hatású lehet, nem szükséges hozzá sem váltott orrlyukú légzés, sem speciális technika. Egy jól megválasztott, az agy bizonyos hullámaihoz illeszkedő dallam csodákra képes. Nem véletlen, hogy sokan órákig képesek ugyanazt a rövid melódiát hallgatni. Nem muszáj hozzá ülni, akár séta közben is hallgathatod, egy idő után pontosan tudni és érezni fogod, mikor jött el az ideje. Íme az egyik kedvenc hangdrumos zeném, amivel érdemes tenned egy próbát:

Az első legyen, ne az utolsó

Kelj fel húsz perccel korábban, ha szükséges, de kezdetben mindenképpen igyekezz a meditációt a reggeli rutinodba beilleszteni. Akárcsak a jóga gyakorlás, ez is ilyenkor (főleg napfelkelte előtt) a leghatásosabb, amikor az agy még nyugodt, nem érték ingerek, illetve nem ment keresztül a nap különböző eseményein.

Sokan este is meditálnak, természetesen akkor is lehet — sőt, valójában bármikor, ha megteremted hozzá a teret — de mindenképpen törekedjünk reggel megejteni a saját kis gyakorlásunkat. Ez egyrészt elkötelezettséget fog kialakítani bennünk, másrészt egy fajta tisztelet is, hogy lelki egészségünk megteremtése és ápolása a legfontosabb számunkra.

A közösség ereje csodákra képes

Bár én legtöbbször egyedül meditálok, amely elsősorban sétákat és zenehallgatást jelent, tapasztalatból tudom, hogy egy jól felépített csoportos meditáció egészen varázslatos dolgokra képes. Ha már rendszeressé vált a gyakorlásod és nyitottnak érzed magad, kipróbálhatsz vezetett meditációkat, ahol nem csak más élményben vagy tapasztalásban lehet részed, de adott esetben megismerkedhetsz olyan emberekkel, akik inspirálhatnak vagy akiket Te inspirálhatsz majd. A közösségek ereje részben abban rejlik, hogy adott a közös nyelv, legyen az értékrend, szokás vagy bármi egyéb.

Csak akkor csinálod rosszul, ha nem csinálod

Tudom, hogy az egyik legfőbb para a meditációval kapcsolatban, hogy az ember biztos, rosszul fogja csinálni. Ne aggódj emiatt! Ezek az ősi tanítások olyan régre nyúlnak vissza, hogy biztos lehetsz benne, előbb vagy utóbb működni fognak. Ahogy a jógában is, úgy a meditációval kapcsolatban is a legfontosabb a rendszeres gyakorlás felépítése, amely az elköteleződésen és az elhatározáson múlik: “jobban meg szeretném ismerni magam és hajlandó vagyok kitenni magam a változásnak, melynek elébe nézek”. Ahogy a jógát, a meditációt is meg lehet tanulni könyvből, de amíg nem gyakoroljuk, addig csupán tudás lesz, nem pedig tapasztalat.


Ha a fenti zenét magaddal vinnéd vagy olyan helyen hallgatnád, ahol nincs internet elérés, innen korlátozott ideig letöltheted.

Az itt leírtak kizárólag a saját tapasztalataimon alapulnak. Mindenkinek más az útja, így lehet, Nálad ezektől eltérő technikák vezetnek majd eredményre.

–––
Képek forrásai:
http://wallpapermad.com/meditation-wallpaper-hd/
http://wallpapersafari.com/w/L5CsVc
https://imprific.com/leobabauta/20-easy-actionable-tips-meditation-beginners/

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Patrik Horváth’s story.