Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik) Nedir?

Ravzanur Konuk
Ekmob Developer Studio
2 min readMar 2, 2020

Artırılmış gerçeklik, tamamen sanal bir ortamda yaşamanızı gerektiren sanal gerçekliğin aksine, mevcut doğal ortamınızı kullanır ve üstüne sanal bilgi bindirir. Hem sanal hem de gerçek dünya uyumlu bir şekilde bir arada yaşarken, artırılmış gerçeklik kullanıcıları, sanal bilgilerin günlük aktivitelerde yardımcı olmak için bir araç olarak kullanıldığı, yeni ve geliştirilmiş bir doğal dünyayı deneyimlemektedirler.

Peki Nasıl Çalışır?

Kamera, gerçek dünyadaki işaretçileri okur sonra bunları sanal bir ortama aktarır ve artırılmış bir gerçeklik deneyimi oluşturmak için bir başka gerçeklik katını oluşturur. AR kurmak için iki ana yöntem vardır :

İşaretlenmeyen izleme:

İşaretsiz teknoloji, özel tarama algoritmalarını kullanır. Kameranız tarafından yakalanan görüntüye sanal bir “arka ekran” yansıtılır. Otomatik bir tarama, kesin konumu tespit etmek ve onlara sanal bir modele bindirmek için çeşitli noktaları bulur. İşaretsiz teknolojinin en önemli avantajı, gerçek yaşam nesnesinin kendiliğinden belirteç olarak kullanılabilmesidir. Böylece benzersiz görsel tanımlayıcılar oluşturmak zorunda kalmazsınız.

Marker tabanlı teknoloji:

Öte yandan, işaretçiye dayalı teknoloji daha uygun olabilir, çünkü bu işaretler kamera tarafından daha kolay tanınabilir. Buna ek olarak, belirteçlerle, belirli bir noktaya bağlı daha kararlı bir görüntü elde edersiniz. Ayrıca, AR sistemleri ve uygulamaları her türlü belirteçleri tanımlayacak şekilde tasarlanabilir.

Hangi Alanlarda Kullanılır?

Artırılmış Gerçeklik, basit bir metin bildirim uygulamasından ameliyat prosedürüyle ilgili karmaşık bir talimata kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Önemli yönleri vurgulamakta, anlaşmaları güçlendirmekte, erişilebilir ve zamanında veriler sağlamaktadır.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere :)

--

--