Catalansk politi i juridisk klemme ved uafhængighed

Betjente fra ‘ Los Mossos d’Esquadra’.

Hvis Catalonien erklærer løsrivelse fra Spanien, står det catalanske politi i et svært dilemma. Skal det adlyde den spanske eller catalanske regering? Det kan i sidste ende blive et spørgsmål, den enkelte betjent må tage stilling til.

Los Mossos d’Esquadra, som er navnet på det catalanske politi, har mange opgaver, som Policía Nacional varetager i andre dele af landet. Det har selvfølgelig sine historiske forklaringer, at den spanske regering har set sig nødsaget til at give catalanerne lidt ekstra selvbestemmelse end mange andre egne af landet. Men regeringen har ikke sluppet kontrollen helt.

Reglerne i øjeblikket er meget klare. Artikel 11 i den catalanske politilov siger blandt andet, at Los Mossos d’Esquadra skal “Overholde forfatningen, regionens love og den gældende lovgivning”.

Det bliver selvsagt et problem, da en uafhængighedserklæring er lige så forfatningsstridig som den folkeafstemning, regionens ledere har lovet at afholde senest i september i år.

Nationalforsamlingen advarer betjentene
Assemblea Nacional Catalana (ANC) er en organisation, der arbejder for catalansk selvstændighed, og som har stærke bånd til politikerne, da formanden for det catalanske parlament, Carme Forcadell var formand for organisationen indtil 2015.

Hvis det står til ANC, så træder der en overgangslovgivning i kraft, når Den Catalanske Republik er blevet udråbt, og med ét gælder den første del af artikel 11 ikke længere.

Det må de catalanske betjente så rette ind efter, og allerede nu kommer ANC med slet skjulte trusler, vedrørende politiets ageren under folkeafstemningen.

“Hele processen omkring folkeafstemningen har intet at gøre med de spanske myndigheder. Hvis en embedsmand eller betjent adlyder en ordre fra regeringen for at forhindre afstemningen, er det en alvorlig krænkelse af loven, der er vedtaget for overgangsperioden, sagde Joan Anton Font ved et pressemøde i sidste uge i Tarragona ifølge avisen La Vanguardia.

Kort sagt skal Los Mossos d’Esquadra vælge, om de vil modsætte sig spanske eller catalanske befalinger, da de allerede er på kollisionskurs.