Kendt separatist bliver chef for det catalanske politi

Med under tre måneder til afstemningen om catalansk selvstændighed har den catalanske præsident udnævnt den erklærede separatist Pere Soler som ny chef for det catalanske politikorps, Mossos d’Esquadra.

Udnævnelsen kommer dagen efter, at Albert Batlle indgav sin afskedsbegæring som chef for ‘Los Mossos’. Ifølge de store landsdækkende aviser El País, ABC og El Mundo sker det efter pres fra den separatistiske regering med præsident Carles Puigdemont i spidsen.

Albert Batlle har givet ganske få interviews i sin tid i chefstolen, men han har altid forsvaret politiet som en politisk neutral enhed, der skal håndhæve loven. Det ville have krævet, at Mossos d’Esquadra skulle skride ind over for den planlagte folkeafstemning d. 1. oktober.

Med udnævnelsen af Pere Soler som politichef sender præsident Puigdemont et stærkt signal til modstanderne af uafhængighedsprocessen om, at det regionale politi skal hjælpe med, eller i det mindste vende det blinde øje, til valghandlingen.

Jeg håber, at vi smutter nu
Pere Soler er uddannet advokat og ved derfor udmærket, hvad der står i den spanske forfatning, og hvordan retsvæsnet fungerer. Og så er han en kendt separatist, der tidligere har luftet sin holdning til spørgsmålet om uafhængighed, blandt andet på Twitter, hvilket nærmest hele den spanske presse har gentaget i løbet af dagen.

Særligt et tweet går igen. Da det spanske socialistparti besluttede sig for at stemme blankt og dermed tillade en mindretalsregering fra det konservative Partido Popular skrev han følgende:

“Hold da op. Jeg håber, at vi smutter nu, for jeg har ondt af alle spanierne.” Med henvisning til, at spanierne fortsat skulle leve med Mariano Rajoy som premierminister.

Dermed har Puigdemont sikret sig en politisk allieret som øverste chef for det catalanske politi kort tid før afstemningen.