Puigdemont: Uafhængighedsafstemning d. 1. oktober

Ved et pressemøde foran El Palau har den catalanske præsident, Carles Puigdemont, i dag annonceret, at catalanerne skal til stemmeurnerne d. 1. oktober og tage stilling til regionens fremtidige tilhørsforhold.

Ved samme lejlighed blev det offentliggjort, hvad der kommer til at stå på stemmesedlen.

‘Ønsker du, at Catalonien skal være en uafhængig stat i form af en republik?’ er spørgsmålet, som vælgerne skal svare ‘Ja’ eller ‘Nej’ til.

Det er vigtigt at understrege, at valget endnu ikke er udskrevet rent formelt, men det er første gang, at en konkret dato bliver nævnt fra højeste politiske sted i Catalonien.

Det kommer ikke til at ske
Det er allerede væltet ind med reaktioner fra både centralregeringen og politiske modstandere i Catalonien. Fra regeringskontorerne i Madrid har det tidligere lydt, at man er klar til at bruge alle midler for at stoppe en afstemning. I dag har vicepræsident Soraya Sáenz de Santamaría sagt, at regeringen handler, når der er behov for det.

“Det her minder om en film, vi har set før, bare med titlen 1. oktober i stedet for 9. november” lød det fra Albert Rivera med hentydning til den vejledende afstemning d. 9. november 2014. Rivera der er formand for partiet Ciudadanos, der er indædte modstandere af catalansk uafhængighed.

Fra den catalanske gren af socialistpartiet PSOE (PSC) var der heller ingen opbakning, da det tydeligt er et brud på den spanske forfatning. Selv listen Catalunya Sí Que Es Pot, der rent faktisk ønsker en afstemning, har undladt at støtte Puigdemont, da man er uenig i linjen overfor Spanien, skriver Europa Press.

Klar til at erklære uafhængighed
Hvis afstemningen bliver stoppet med blød eller hård magt fra hovedstaden, så er Catalonien allerede klar til at erklære uafhængighed. Det kom frem i slutningen af maj, da udkaste til en køreplan for løsrivelse blev lækket til pressen.

Planen skal sættes hurtigt i værk, så Catalonien vil være uafhængigt inden for 48 timer, efter loven er endelig godkendt. Det skriver El País.

Teksten er udarbejdet i al hemmelighed af et kabinet på ti personer, som blandt tæller tidligere vicepræsident for den spanske forfatningsdomstol, Carles Viver Pi Sunyer, der i dag er erklæret catalansk separatist. Han ved om nogen, hvordan man bedst omgår den spanske forfatning.

Like what you read? Give Simon Pallesen a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.