Heeft de elektrische auto een toekomst?

Elektrische auto’s zijn nauwelijks te zien op het straatbeeld. Ook tweedehandsverkopers aarzelen om ermee te beginnen. Maar waarom? Wij vroegen het aan Steven Houman , verkoper bij Garage Houman in Humbeek.

Zijn jullie van plan om in toekomst tweedehands elektrische wagens te verkopen?
 
Momenteel is de markt daar nog te klein voor. Maar als de technologie zich zo blijft ontwikkelen en als de prijs daalt, is het een optie. Vandaag de dag hebben we echter nog geen concrete plannen om elektrische wagens tweedehands aan te bieden.

Denkt u dat er toekomst zit in de elektrische wagen?

Het is zeker een optie. Hybride wagens zijn nu al vol in opmars en verkopen goed. Het grote verschil met zuiver elektrische wagens is dat het bereik van zo’n hybride veel groter is. Wil de elektrische wagen echt doorbreken, zal dat moeten veranderen.

Zie je binnen 10 jaar jongeren (18–25j) met elektrische wagens rijden? Waarom?

Dat is moeilijk te zeggen. Als de prijs het toelaat denk ik wel dat bepaalde (milieubewuste) jongeren er eentje willen. Toch denk ik dat veel nieuwe chauffeurs de auto ook als een statussymbool zien. Misschien heeft een elektrische wagen niet die uitstraling die een jonge automobilist zoekt.

Kopen jongeren voornamelijk tweedehandswagens?

Ja, dat denk ik wel. Een nieuwe auto is onbetaalbaar als je nog geen vast inkomen hebt. Ouders denken daarnaast dat hun onervaren zoon of dochter best niet meteen met een dure auto rondrijdt.

Op basis van welke parameters kiezen jongeren hun wagen?

Ik denk dat er niet veel verschil is met volwassenen. Ze kijken natuurlijk naar de prijs en als we het over occasies hebben naar het aantal afgelegde kilometers. Sommige jongeren willen natuurlijk ook een krachtige motor of veel Pk’s, maar dat is lang niet altijd zo. Het enige verschil met volwassenen is dat die vaak uit vorige ervaringen voor een specifiek merk kiezen. Als ze bijvoorbeeld eerder een Audi hebben gehad waarvan ze tevreden zijn, zullen ze bij het kiezen van een nieuwe auto sneller opnieuw voor dat merk kiezen.

Welke merken scoren het best bij jongeren?

Echte cijfers hebben wij daar niet over maar ik denk dat vooral de grote merken die kleinere en goedkopere wagens aanbieden goed scoren. De Franse merken zoals Peugeot en Renault bijvoorbeeld.

Weinig reclame voor zuinige wagens

ONDERZOEK: hoe proper is een elektrische wagen echt?

Te duur en te jong. Dat is het lot van de elektrische wagen bij jongeren. De batterij gaat niet lang mee, maar hem verbeteren zou een flinke duit in de portemonnee betekenen. Is er dan wel een toekomst voor deze wagens? Want de jongeren van nu zijn ook de ouderen van morgen.

Koolstofarm tegen 2050

Dat er iets moet veranderen aan de traditionele auto-industrie, is zeker. Het milieu buigt onder de zware vervuiling van productie en gebruik. De Federale Dienst Klimaatverandering CLIMACT en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek VITO hebben een studie aangevraagd naar de verlaging van de uitstoot. Het doel van België is een overgang naar een koolstofarme maatschappij tegen 2050. Dit impliceert een bijna volledige verschuiving naar elektrisch transport.

Toch is de elektrische wagen geen 100% propere wagen. Volgens een onderzoek van innovatieve onderzoekscentra TNO en CE Delft hebben de elektrische wagens geen verbrandingsmotoren die koolstofdioxide en stikstofdioxide uitstoten, maar komen er bij de productie van de elektriciteit via steenkoolcentrales ook uitlaatemissies vrij. Met 22% minder uitstoot zijn de elektrische wagens toch beduidend properder. In een tabel laten TNO en CE Delft zien welke brandstoffen het meest en minst schadelijk zijn voor het milieu.

Autojournalist: ‘Jongeren kopen geen nieuwe wagen, ze zoeken iets goedkoop en tweedehands’

Rijden we binnen 10 jaar allemaal met een elektrische wagen? En waarom rijden er vandaag zo weinig jongeren met groene auto’s? Autojournalist Yves Wauters, redacteur voor autofans.be, neemt ons mee naar de toekomst.

Is het wel zo dat elektrische wagens de toekomst zijn?

Dat denk ik wel. Wagens die op waterstof rijden bijvoorbeeld hebben technologisch gezien nog een enorme achterstand tegenover elektrische wagens. Het kost nog steeds veel te veel energie om waterstof te maken. Voor elektrische wagens ziet het er veel beter uit. Batterijen worden krachtiger. Dat zie je ook bij laptops en smartphones. Qua technologie zijn de batterijen van elektrische wagens net hetzelfde. Je kan de batterij van een elektrische wagen gewoon zien als een reeks laptopbatterijen bij elkaar. Toch denk ik niet dat morgen alle auto’s enkel elektrisch zullen rijden. Ik denk dat we eerder niet meer zelf gaan rijden in autonome wagens dan dat we massaal volledig elektrisch gaan rijden.

Kan de elektrische wagen vandaag al voldoen aan alle behoeften van jongeren die een auto willen kopen?

Ik denk dat elektrische wagens vandaag puur technologisch kunnen voldoen aan de behoeften van iedereen. Ook voor jongeren die elke dag naar school pendelen is een elektrische wagen heel erg geschikt. Ik merk vaak dat er nog steeds de angst bestaat bij veel mensen dat elektrische wagens gewoon niet ver genoeg kunnen rijden. Als je bijvoorbeeld naar de Nissan Leaf of elektrische wagens van Peugeot of Citroën kijkt, merk je dat die een autonomie hebben van 160 tot 200 kilometer. Dan is het belangrijk om naar jezelf te kijken en je de vraag te stellen: “rijd ik dagelijks effectief meer dan 160 kilometer?” In een landje als België kom je met 160 kilometer al een heel eind. Bij jongeren zal het dagelijks gemiddelde zelfs nog veel lager liggen.

Een tripje naar het Zuiden van Frankrijk is natuurlijk een heel andere zaak. In veel landen, ook Frankrijk, is het heel erg slecht gesteld met de hoeveelheid oplaadpalen. Maar om alleen daarom de elektrische wagen links te laten liggen, lijkt mij erg overdreven. De rest van het jaar sta je gewoon, net als iedereen, aan te schuiven in de file op weg naar je werk. Dat kan je net zo goed in een elektrische wagen doen.

Hoe is het juist gesteld met de hoeveelheid oplaadpalen in Europa?

Vandaag is het bijna onmogelijk om met een elektrische wagen naar het Zuiden van Frankrijk te rijden. Er zijn in Frankrijk bedroevend weinig oplaadpaIen, en telkens weer vanaf de autostrade op zoek moeten gaan naar een oplaadpaal in een of ander dorp of stad is echt een ramp. In België zit de hoeveelheid oplaadpalen veel beter in de lift. De overheid maakt er echt werk van. In 2016 worden er weer veel meer oplaadpalen geplaatst.

Ik herinner mij een probleem met de Renault Zoë. Klopt het dat je die wagen zelfs niet zomaar met eender welke oplaadpaal kon opladen?

Ja inderdaad, Renault heeft dat probleem met een update moeten oplossen. Ik vergelijk de opkomst van elektrische wagens vaak met die van de smartphones. In het begin werkten smartphones ook vaak met verschillende opladers. Daarna kwam er een universele lader. Nu merken we dat er ook met elektrische wagens gestreefd wordt naar een universele oplaadstandaard.

Natuurlijk heb je nog altijd Tesla. Tesla maakt heel sportieve, luxueuze en dure elektrische wagens. Ik noem Tesla vaak de iPhone onder de elektrische wagens. Ze werken met aparte oplaadpunten die enkel met hun auto’s werken. Tesla heeft voor een heel degelijke verspreiding van hun oplaadpunten gezorgd. Ze hebben zelfs een app waarmee je kan opzoeken of een oplaadpunt vrij is of niet.

Hoe zit het met het imago van elektrische wagens? In Top Gear bijvoorbeeld, een heel populair autoshow op TV, werd er komaf gemaakt met elektrische wagens. Ze zouden slecht rijden, traag zijn, niet ver genoeg kunnen rijden, …

Het klopt inderdaad dat veel elektrische-en hybridewagens door programma’s als Top Gear serieus door het slijk zijn gehaald. Maar vandaag lijkt het imago van elektrische wagens compleet te zijn veranderd. Dat is ook voor een groot stuk aan Tesla te danken. Tesla heeft de elektrische wagen niet uitgevonden, maar ze hebben het wel voor een stuk heruitgevonden. Elektrisch rijden is echt cool geworden. Veel jongeren zullen bij elektrisch rijden in de eerste plaats aan het zwaar gehypte Tesla’s denken.

Anderzijds zorgt dat er ook voor dat elektrische wagens een beetje een duur imago hebben gekregen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je enkele jaren geleden aan jongeren zou vragen of ze graag een smartphone zouden hebben. De meesten zouden gretig knikken maar wel vermelden dat ze iPhones veel te duur vinden. Je mag niet vergeten dat er veel prijsgradaties zijn onder de elektrische wagens. Zo’n Renault Zoë bijvoorbeeld, die kost nu nog rond de 23.000 euro. Een standaard Volkswagen Polo kost even veel. De overheid gaat vanaf volgend jaar trouwens een grote premie uitreiken voor mensen die een elektrische wagen kopen. In 2016 zal een elektrische wagen maximum 5000 euro minder kosten.

Wat je ook niet mag vergeten is dat veel jongeren gewoon geen geld hebben om een nieuwe auto aan te schaffen. Ook niet voor een Renault Zoë waar ze zelfs een premie voor krijgen. Veel jongeren gaan gewoon op zoek naar een voordelige occasiewagen.

Dat is inderdaad waar. Het grootste probleem met jongeren en elektrische wagens is simpelweg dat de meeste jongeren geen nieuwe wagen kopen. Jongeren zoeken iets simpel en goedkoop tweedehands. Gelukkig goedkoop, want er zijn er toch heel veel die het eerste jaar tegen een boom parkeren. Met de aankoop van hun eerste auto willen jongeren vooral een gevoel van vrijheid hebben. Of ze daarvoor een diesel, benzine of elektrische wagen kopen, maakt op zich niet zoveel uit. Met CO2-uitstoot of zelfs het verbruik van hun auto zijn de meeste jongeren niet zo bezig. Een auto moet kunnen rijden, mag er niet al te belachelijk uitzien en moet goedkoop zijn. Het is zo dat het bijna niet haalbaar is om vandaag voor enkele duizenden euro’s al een tweedehands elektrische wagen op de kop te tikken. Daarom blijven elektrische wagens nog steeds een ‘ver-van-mijn-bed-show’ voor jongeren.

Ik heb even onderzoek gedaan naar de goedkoopste tweedehands elektrische wagen in België. Ik heb daarvoor 2dehands.be, Kapaza en Autoscout24 afgespeurd. De winnaar is een Renault Kangoo bestelwagen van 7900 euro geworden. Is dat een degelijke keuze?

Als er weinig kilometers op de teller staan wel. Natuurlijk is 7900 euro nog altijd niet niks. Voor jongeren is het momenteel nog niet de juiste moment om een elektrische wagen te kopen. Het aanbod aan tweedehands elektrische wagens is ook nog heel klein. Nog niet alle merken hebben al een elektrisch model en als een merk dan eindelijk zo’n model lanceert, gaat het meteen om een duur vlaggenschip. Dat is ook logisch, een elektrische wagen lanceren is qua technologie al een hele investering voor een automerk. Daarom maken merken ook ineens de meest indrukwekkende wagens om een hoge vraagprijs aan te kunnen rekenen. Eens merken de technologie beter beheersen, kunnen ze die ook destilleren naar goedkopere modellen. In de toekomst verschijnen er ongetwijfeld wel nieuwe elektrische wagen aan 12.000 euro. Vanaf dan moet het zeker haalbaar zijn om jongeren aan te spreken met elektrische wagens. Zeker als zo’n auto die eerst 12.000 heeft gekost, daarna op de tweedehandsmarkt terecht komt.

Like what you read? Give Maxim Cleemput a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.